Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsuus voi olla kovaa, mutta vanhemmuus on varmasti vaikeaa: Helena Sinervon Armonranta-romaani onnistuu

Runoilija Helena Sinervon toinen romaani ammentaa sukutaustasta ja etsii armoa

Kulttuuri
 
Veikko Somerpuro
Helena Sinervo voitti 12 vuotta sitten kirjallisuuden Finlandia-palkinnon.
Helena Sinervo voitti 12 vuotta sitten kirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Kuva: Veikko Somerpuro

Romaani Helena Sinervo: Armonranta. WSOY. 403 s.

Elämäkerta piti tehdä, mutta syntyi romaani. Siitä on nyt kaksitoista vuotta. Kohde oli runoilija Eeva-Liisa Manner (1921–1995).

Armonranta

Kirjoittaja: Helena Sinervo

Julkaisija: WSOY

Laji: romaani

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 403

Runoilijan talossa voitti Finlandia-palkinnon. Täydestä syystä. Ensimmäisessä romaanissaan aiemmin useita runokokoelmia julkaissut Helena Sinervo (s. 1961) avasi taitavasti Mannerin lapsuuden ja nuoruuden tylyjä, luonnollisesti koko iäksi kummittelemaan jääneitä salaisuuksia.

Mutta lopullisiksi totuuksiksi Sinervo ei halunnut typistää kunnioittamaansa kollegaa, joten tietokirjan sijaan syntyi kuvitelma, ehjä näkemys rikkinäisestä ihmisestä.

Niin romaaneista kuin kirjailijaelämäkerroistakin tunnetun Peter Ackroydin paradoksia mukaillen: jos haluat valehdella, laadi elämäkerta, totuuden kertomiseen tarvitaan romaani.

Vastaava fiktion ’näin se voisi olla’ -totuus kannattelee nyt myös Sinervon uutta romaania. Armonranta ammentaa vielä edeltäjäänsäkin lähempää, tekijän omasta persoonasta ja vaiheista.

Uutuuden tarkoitus on ”kirkastaa inhimillisen eksistenssin olennaisia puolia kaikessa rikkaudessaan”, kuten Sinervo juhlallisesti muotoilee jälkisanassa.

Muuan runoilija nimeltä Helena tarjoaa hänelle raaka-ainetta ihmisenä olemisen ja tämän merkillisen maailmamme tarkasteluun. Sattui nimittäin niin, että se Helena syntyi aika omituiseen, keskinäiseen kostonhaluun vihkiytyneeseen sukuun, ja yleiset olosuhteet näkyvät selvemmin juuri pikku poikkeamien kautta.

Eikä keskushenkilö itsekään ole ihan tavallinen tapaus, vaan ottaa runoutensa suorastaan liikuttavan vakavasti. Niin tuumii ainakin Helenan puoliso, Heta.

Romaanin naispari vääntää perusteluja yhteisen lapsen hankkimisen puolesta ja vastaan.

Helena ei millään haluaisi, ainakaan juuri nyt, sillä oma yli 90-vuotias isä potee kuolinvuoteellaan nimenomaan isättömyyttä – ja juuri sitähän naisparikin jälkikasvulleen tarjoaisi. Rintamavuodet, repaleinen avioliitto saati lähestyvä loppu eivät piinaa vanhusta oikeastaan ollenkaan verrattuna siihen, millaisen vamman oman isän poissaolo aiheuttaa koko eliniäksi.

Torjutuksi tulemisen kokemus kulkee perintönä Helenan suvussa ja saa monenlaisia muotoja. Hetan mielestä Helena ei kestä ollenkaan torjuntaa, ja heidän keskinäiset hankauksensa johtuvat siitä. Rakkauden arkistumisesta tietysti myös.

Helena on iäkkäiden vanhempien iltatähti. Kaikkiaan neljä sukupolvea kyytiinsä kahmaiseva Armonranta kattaa yli sata vuotta suomalaisuuden taivalta jääkäriliikkeen synnystä nykyiseen, uusnatsismin nousua väistelevään taidesiirtolaisuuteen Berliinissä.

Samalla yhden ihmisen henkinen pesänselvitys piirtelee myös laajempia kulttuurisia näkymiä.

Alussa Helena ja Heta lähtevät ajamaan Helsingistä oletettavasti viimeiselle käynnille ensin mainitun isän luo. Tampere löytyy ja takautumien kautta myös yhteyksiä edeltäviin sukupolviin, niin kaunaisia, kaipaavia kuin kaikkea siltä väliltäkin.

Reissun aikana naisten pitäisi lisäksi löytää tie takaisin toistensa luo. Kerronnan väliloikat tulevaan antavat olettaa, että jotakin etäännyttävää on tapahtuva.

Torjutuksi tulemisen lisäksi romaanin sukulaisia yhdistää käsitys omasta tolkullisuudesta: vaikka toisinaan tuleekin toimittua ehkä hiukka heikosti, tarkoitukset ja tavoitteet ovat kuitenkin aina koko lailla kunnolliset. Elleivät peräti ihanteelliset. Ainakin niissä oloissa. Lapsuus voi olla kovaa, mutta vanhemmuus on varmasti vaikeaa.

Selityksiä ja lieventäviä asianhaaroja piisaa.

Romaanin Sinervot siis pettävät itseään ihan samoin kuin muutkin porukat. Lisäksi oma sinänsä ymmärrettävä suojautuminen aiheuttaa näemmä aina haavoja läheisille.

Toisin kuin elämäkerrassa romaanissa ei ole sattumia. Niinpä huomio kiinnittyy nimeen Armonranta. Se asettuu poikkiteloin suhteessa teoksen apeaan ihmiskuvaan.

Vaikka anteeksianto on usein vaikeaa ja toisinaan mahdotonta, romaani viestii armon ansaitsemista. Eikä mistään jumalallisesta vinkkelistä, vaan ihan vain toinen toisemme silmissä, omissamme myös.

Teoksen hienoimmat katkelmat syntyvät, kun Helena käy läpi ”halujensa muistoja” ja miettii, miten Heta mahtaisi suhtautua niihin. Pohjimmiltaan on kyse itse itsensä hyväksymisen prosessista: mahtaako armollisuutta löytyä?

Tämä oivallisesti auottu yleisinhimillinen ulottuvuus kannattelee tuhtia ja kerronnallisesti kai turhankin moniaineksista romaania. Useat seikat junnataan läpi moneen kertaan, enkä ainakaan minä aina tavoittanut kaikkien tärkeyttä. Koiralle lentää Teiskossa kovin monta lumipalloa.

Silti Sinervon kaunokirjallinen, työläs palapeli kääntyy selkeästi onnistumisen puolelle.

Mikään ei ole yksityistä yleisempää, poliittisempaa ja polttavampaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat