Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Otto Lehtisen hienossa esikoisromaanissa viattomuudelle käy kuin Dorian Grayn muotokuvalle

Kypsyys, viisaus ja kauneus – siinä Otto Lehtisen Wurlitzer-romaanin ainekset.

Kulttuuri
 
Helena Ruuska
Lassi Rinne
Bioanalyytikko Otto Lehtinen (s. 1987) on kotoisin Joensuusta, mutta asuu nykyisin Helsingissä.
Bioanalyytikko Otto Lehtinen (s. 1987) on kotoisin Joensuusta, mutta asuu nykyisin Helsingissä. Kuva: Lassi Rinne

Esikoisromaani Otto Lehtinen: Wurlitzer. Gummerus. 447 s.

Bioanalyytikko Otto Lehtisen (s. 1987) esikoisromaani Wurlitzer tuntuu iholta. Se haisee hieltä ja spermalta. Se tuoksuu tiikerikakulta. Jukeboksissa, Wurlitzerissa, soivat naisäänet Judy Garlandista Icona Popiin.

Wurlitzer

Kirjoittaja: Otto Lehtinen

Julkaisija: Gummerus

Laji: romaani

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 447

Lehtinen kuvaa säälimättömin ottein vanhenevien miesten ja suuntaansa etsivien nuorten miesten seksuaalisuutta. Samalla romaani on herkkä kuvaus menneisyytensä haavoittamista ja nykyisyytensä kiihottamista piruparoista. Thomas Mannin Kuolema Venetsiassa -romaania päivitetään kuluvalle vuosisadalle.

Wurlitzerissa eletään 2000-luvun Helsingissä, joka hengittää katujen ja kaupunginosien nimissä ihmissuhdesotkujen taustalla. Kuvaus nimittäin keskittyy ihmisten tuoksuihin, hajuihin, makuihin, ääniin, kosketuksiin ja katseisiin. Ruumiillisuus on käsin kosketeltavaa.

”Pölähteli ilmaan kuin joku olisi tahallaan puhkonut savusieniä metsäpolulla”, luonnehditaan vanhahkon miehen hajua. Kun jalkapohjat kihelmöivät, ”ne rapisevat kuin hernepussit”.

Kieli taipuu Lehtisen tekstissä moneksi. Ihmisten liikuttavuutta ilmentävät kielikuvat hymyilyttävät ja tarkka psykologinen ote vakuuttaa. Ihmiset kohtaavat ja ohittavat toisensa samaan aikaan hyvin uskottavasti ja hyvin yllättävästi.

Esikoiskirjailija hallitsee näkökulmatekniikan, sillä romaanin loppuun saakka säilyy jännitys, mitä tekemistä näillä henkilöillä oikein on toistensa kanssa. Ihmisillä on ikävä toistensa luokse, mutta avausrepliikit ovat vaikeita – deittipalveluista huolimatta.

”Vanhempani neuvoivat minua aina kokeilemaan”, alkaa Henrykin, puolalaisäidin pojan ensimmäinen tilitys. Hän soittaa viulua keskinkertaisesti, mutta antaa Mendelssohnin ”kutittaa ja kurittaa” itseään haudan takaa.

Henryk rakastuu Gennadiin, soitonopettajaansa. Rakkaus jää yksipuoliseksi, sillä opettaja himoitsee lahjakasta ”siloposkista blondia”. Kohtaus on lavastettu Henrykin nähtäväksi ja samalla se muistuttaa Gennadia jostakin kauan sitten jossakin toisessa maassa tapahtuneesta.

Konservatorion kaltaisia taistelutantereita on kaikkialla, eikä vähiten homobaareissa. Joku haluaa katsoa, joku tulla katsotuksi. Toinen vieroksuu löysää leukaa ja poimuista ihoa, toinen taas ei muuta haluakaan kuin nuuhkia niitä.

Nimillä ei ole väliä. On filosofeja, miehiä ja poikia. On ”boy_interrupted”, jonka yksiö on täynnä gradukirjoja ja sänky yhdenyöntuttuja. On Nikolai tai oikeastaan Nastassja, jolla on ”ihanin vittu päässään” ja penis teipattuna reiteen.

Vanhat miehet etsivät netistä päiväperhosia ja opiskelijapojat baareista ekstaattisia kokemuksia. Jos yhtälöön eksyy rakkaudennälkäinen, ratkaisua ei ole. Viattomuudelle on käyvä kuin Dorian Grayn muotokuvalle.

Moni ei tiedä, kuka hän oikein on ja millainen hänen pitäisi olla. Joku on vieras niin omassa ruumiissaan kuin lähipiirissäänkin. Maailma on täynnä poikkeavuuksia ja ennakkoluuloja. Jäljelle jää kysymys, mikä ylipäätään on normaalia ja tarvitaanko sellaista käsitettä lainkaan.

Vapaus on unelmista harhaisin. Siitä unelmoivat kaikki iästä ja sukupuolesta riippumatta, mutta sitä ei saavuta kukaan. Aina jokin lanka pitää kiinni jossakin tai velvoittaa johonkin.

Romaanin lähes ainoa nainen on Äiti, joka ensin vieroksuu vahinkolastaan ja myöhemmin ei ymmärrä, miksi lukioikäinen poika haluaa olla tyttö. Kaiken lapseensa liittyvän Äiti vähitellen hyväksyy, mutta sitä hänen on vaikea kestää, että syöpä alkaa syödä häntä hengiltä. Ihmisen on lopulta nöyrryttävä elämän selittämättömyyden edessä.

Otto Lehtisen Wurlitzer on viisas ja kaunis romaani elämän monikasvoisuudesta. Se on myös kirjallisesti hyvin kypsä esikoisromaani.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat