Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Klassikkosarja Corto Maltese heräsi henkiin 20 vuotta alkuperäisen taiteilijan kuoleman jälkeen – osa faneista tuomitsee

Sarjakuvan luoja Hugo Pratt kuoli vuonna 1995. Juuri suomeksi ilmestynyt Keskiyön auringon alla on sarjan ensimmäinen uusi albumi 20 vuoteen.

Kulttuuri
 

Angoulême

”Voi anteeksi”, Juan Díaz Canales parahtaa hämillisenä. ”Ehkä ensi kerralla…”

Keskiyön auringon alla

Kirjoittaja: Ruben Pellejero, Juan Diaz Canales

Julkaisija: Jalava

Laji: sarjakuva

Alkuperäinen nimi: Bajo el sol de medianoche

Vuosi: 2016

Suomentaja: Heikki Kaukoranta

Sivumäärä: 88 s

Canalesin käsikirjoittama Corto Maltese -albumi Keskiyön auringon alla on ilmestynyt juuri suomeksi. Siinä ei kuitenkaan seikkailla Suomessa vaan Alaskassa ja Kanadassa. Sitä hän pyytelee kiltisti anteeksi.

”Ehkä Amerikassa on enemmän tarinoita kuin Suomessa”, piirtäjä Rubén Pellejero yrittää puolustella.

Olisihan Suomessakin ollut tarjolla keskiyön aurinko, saamelaisten alkuperäiskansa ja naapuri Venäjän suurvaltapoliittisia jännitteitä. Mutta Amerikan inuitit ovat varmaankin maailmalla tunnetumpia.

Monissa Euroopan maissa jo viime vuonna ilmestynyt uusi Corto Maltese on joka tapauksessa iso uutinen eurooppalaisessa sarjakuvassa. Suuri klassikko on herätetty henkiin.

Italialainen Hugo Pratt loi onnensoturi Corto Maltesen vuonna 1967. Sarja rakensi siltaa perinteisten lajityyppien ja nykyaikaisen taidesarjakuvan välille.

Tarinat olivat ilmiasultaan seikkailuja, mutta niiden maailma realistinen, henkilöhahmot vivahteikkaita ja teemat aikuisia.

Corto Maltese -sarjasta kasvoi sekä suosittu että arvostettu ympäri Eurooppaa, myös Suomessa. Meillä sen asemasta kertoo sekin, että Q-teatteri teki viisi vuotta sitten Corto Maltese -näytelmän, jossa Tommi Korpela sopi hyvin laivattoman kapteenin rooliin.

Pratt kuoli vuonna 1995. Sen jälkeen Corto ei jatkanut seikkailujaan 20 vuoteen. Sarja on purjehtinut niin pitkään niin kovassa kurssissa, ettei uutuus takuulla kelpaa kaikille faneille.

Esimerkiksi Suomen tärkeimpiin sarjakuvataiteilijoihin kuuluva Ville Ranta on tuominnut albumin ja todennut jopa sen tekemisen synniksi.

Canales ja Pellejero tietävät ihailijoiden asenteet hyvin. Molemmat julistautuvat itsekin alkuperäisen sarjan vankkumattomiksi ystäviksi.

”Ajatus uudesta Cortosta ei ollut meidän. Sarjan oikeuksia hallinnoiva yhtiö ehdotti sitä”, Canales sanoo. ”Suostuin, koska kerranhan sitä vain eletään.”

”Minä kyllä mietin viikon ennen kuin sanoin kyllä. Corto Maltese on myyttinen sarjakuva ja sen piirtäminen oli unelma, mutta voisiko se onnistua”, Pellejero sanoo.

”Unelma tosiaan, mutta siinä oli myös suuri vastuu, kun piti tasapainoilla yleisön odotusten ja uuden näkemyksen välillä”, Canales jatkaa.

Hankkeen pani vireille yhtiö Cong SA, jonka Pratt perusti vuonna 1983 hallinnoimaan tekijänoikeuksiaan. Corton herättämistä henkiin on perusteltu sillä, että Pratt itse olisi toivonut sitä.

Canales ja Pellejero antoivat haastattelun Ranskassa Angoulêmen jättimäisellä sarjakuvafestivaalilla. Vaikka albumin julkaisusta Ranskassa ja heidän kotimaassaan Espanjassa oli jo kuukausia, aikataulu oli kiireinen.

Angoulêmessa oli myös erinomainen näyttely Prattin alkuperäispiirroksista. Niistä paljastui, että siveltimen mestari suhtautui työhönsä usein aika suurpiirteisesti. Hän täytti mustia pintoja huopatusseilla, joiden jälki oli jo haalistunut.

Ehkäpä Pratt tosiaan suhtautui sankariinsa käytännöllisesti ja toivoi, että se jatkaisi elämäänsä hänen jälkeensä.

Hugo Pratt oli italialainen, mutta aina kosmopoliitti. Hän asui lapsena Etiopiassa, työskenteli muun muassa Argentiinassa ja asui viimeiset vuotensa Sveitsissä. Hän olisi tuskin piitannut tuon taivaallista työnsä jatkajien kansallisuudesta.

Canales (s. 1972) ja Pellejero (s. 1952) ovat espanjalaisia. Canales tunnetaan Suomessakin eläindekkari Blacksadin kirjoittajana. Pellejeron Cortosta vaikutteita saanutta Dieter Lumpen -sarjaa ei ole suomennettu.

Kaksikko jatkaa Prattin jäljillä aika uskollisesti. Keskiyön auringon alla sijoittuu vuoteen 1915, heti aivan ensimmäisen tarinan, Suolaisen meren balladin perään. Corto lähtee pohjoiseen etsimään aarretta. Prattin perinteen mukaan mammona osoittautuu häilyväksi kuin revontulet.

”Aika ja paikka tuntuivat sopivilta Cortolle. On avaria maisemia ja villiä luontoa. Palautimme Corton perusasioihin”, Canales sanoo.

Keskiyön auringon alla muistuttaakin alkuaikojen Cortojen eeppisiä seikkailuja enemmän kuin myöhäisiä tunnelmointeja.

Prattilta tuttua on myös oikeiden henkilöiden käyttäminen tarinan hahmoina. Esimerkiksi japanilainen feministi Waka Yamada on todellinen henkilö.

Canales on merkitty albumin käsikirjoittajaksi ja Pellejero piirtäjäksi, mutta he sanovat kirjoittaneensa tarinan pitkälti yhdessä.

”Koko työ vei kolmisen vuotta. Se kesti niin kauan, koska teimme paljon taustatutkimuksia”, Canales sanoo.

Samoin teki Pratt, jonka kerrotaan sanoneen, ettei ollut tyytyväinen ennen kuin tiesi, millaiset napit siirtomaasotilaan univormussa oli – vaikka napit eivät lopullisissa piirroksissa olisi erottuneet.

”Meillä oli tosin helpompaa kuin Prattilla, koska nykyään on internet. Mutkikkainta oli valita, mitä kaikkea mahtuu mukaan”, Canales toteaa.

Canales ja Pellejero kanavoivat Prattin henkeä kohtalaisen onnistuneesti. Pellejero ei jäljittele Prattin piirrostyyliä orjallisesti, mutta tavoittaa jotain hänen kerronnastaan. ”Piirrokseni ovat yksityiskohtaisempia kuin Prattin. Piti modernisoida vähän”, Pellejero toteaa.

Prattin Corto Maltese ei koskaan piitannut ihmisten rodusta tai asemasta. Myös uutuudessa käydään ennakkoluuloja vastaan. Järjen ääntä edustaa nuori inuitti Pameolik, joka turvaa tieteeseen ja Ranskan vallankumouksen ihanteisiin.

Tärkeintä taitaa olla, että Keskiyön auringon alla viihdyttää. Kummastuttamaan tosin jää, että öinen aurinko loistaa hangille. Eivätkö lumet sula kesälläkään pohjoisimmassa Amerikassa?

Ja tietysti kismittää, ettei Corto päätynyt seikkailemaan Suomeen. Hugo Pratt kävi Lapissa jo 1960-luvulla. Hän ei olisi varmasti piirtänyt aurinkoa talviselle yötaivaalle.

Rubén Pellejero ja Juan Díaz Canales: Keskiyön auringon alla (Bajo el sol de medianoche). Suom. Heikki Kaukoranta. Jalava. 88 s.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat