Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neuvostoarjen kuvaajana aloittanut Katri Lipson siirtyi NHL-tähtien elämään

Detroit-romaani kertoo jääkiekkoilijoiden vaikeista väleistä

Kulttuuri
 
Veikko Somerpuro
Katri Lipson on kirjoittanut tragedian langenneista sankareista.
Katri Lipson on kirjoittanut tragedian langenneista sankareista. Kuva: Veikko Somerpuro

Romaani Katri Lipson: Detroit. Tammi. 375 s.

Harvoin kirjan ensi sivuilta lähtien aavistaa näin selvästi, miten romaani päättyy.

Detroit

Kirjoittaja: Katri Lipson

Julkaisija: Tammi

Laji: romaani

Sivumäärä: 375

Katri Lipsonin esikoisromaanissa päähenkilö haaveili kosmonautin urasta. Kolmannessa romaanissaan kirjailija kuvaa, miten käy sen jälkeen, kun lapsuuden haaveet ovat toteutuneet.

Detroit kertoo kahdesta NHL-tähdestä, joiden ura ja ystävyys ovat katkolla. Kiekkotaituri Timothy on taklauksen takia halvaantunut kaulasta alaspäin. Häntä kaukalossa ja sen ulkopuolella vartioinut Nathan ei suostu tapaamaan pelikaveriaan halvaantumisen jälkeen.

Timothyn päivät matavat vakuutusrahoilla maksetussa luksusparantolassa, joka sijaitsee keskellä aavikkoa. Masentunut ja NHL:n jättänyt Nathan harhailee nappailen pillereitä ja viskinaukkuja eri puolilla Yhdysvaltoja.

Kun haaveet kaatuvat, huonostihan siinä käy.

Lipsonin romaani selvittää NHL-tähtien ihmissuhdetta. Tärkeintä ei ole se, mikä sai ystävykset erilleen, vaan se, mikä sitoo heitä yhteen. Kirja kuvaa perusteellisesti parivaljakon nykyhetken ja menneisyyden. Sen sijaan ajasta ennen jääkiekkoa on niukasti tietoa, ja sekin on epäluotettavaa.

”Kun Nathan tuli maailmaan, hänet täytyi ensin sulattaa nuotiolla, koska metsässä oli miinus neljäkymmentä celsiusta. Sen jälkeen häntä käytettiin toistuvasti syöttinä karhurautoihin kytkettynä, mutta aina hän kasvatti uutta kudosta pois haukatun tilalle.”

Onneksi heidän ihmissuhdettaan ei selitetä puhki, vaan monet kysymykset jäävät vaille vastausta.

Oikeastaan Detroit onkin tragedia kahdesta omalla tavallaan langenneesta sankarista, joiden hyvätkään teot eivät onnistu muuttamaan tapahtumien kulkua.

Aiemmissa teoksissaan Kosmonautti ja Jäätelökauppias Lipson kuvaa epäonnisia tai epätavallisia rakkaussuhteita menneisyydessä, itäblokin maissa. Detroit sijoittuu länteen ja nykyaikaan, mutta kertoo sekin epäsuhtaisesta rakkaudesta, haaveiden tuomasta toivosta ja sen tuhoutumisesta sekä surusta.

Näiden tunteiden elävöittämiseen Lipson käyttää kaiken kerrontansa voiman, ja romaani onkin hänen syvällisin tutkielmansa rakkaudesta.

Detroitissa Lipson on tullut lähemmäs realistisen kerronnan perinnettä. Detroitissa on monia todentuntuisia henkilöhahmoja, kuten Nathanin sokea seuralainen, Timothyn kaukana asuva äiti ja alati lähellä oleva hoitaja.

Onneksi tarina sisältää myös liioittelua ja kummallisuuksia, joissa Lipson on omimmillaan. Muutamassa kohdin Detroit toi hymyn huulilleni kertomalla jotakin aivan mahdotonta. Romaanin alkupuolella yksi sivustaseuraaja, Kojootiksi kutsuttu toimittaja Tommy Lee Parker ymmärtää yhtäkkiä, mitä Timothyn ja Nathanin välillä on tapahtunut:

”Haaskamolekyylit leijailevat Parkerin nenään jopa satojen mailien päästä. Ne kantavat mukanaan eri aistien keräämää tietoa. Hän näkee jotain, jota ei ole koskaan nähnyt; ihmekö siis jos sitä on vaikea ymmärtää. – Siinä ei ole päätä eikä häntää, eikä varsinkaan siinä, että kaikki koskee Timothy Callahania.”

Ihastuttavan kummallinen tapa kertoa lukijalle se, mitä romaanihenkilöt selvittävät tulevien satojen sivujen ajan.

Lipsonia on kiitetty persoonallisesta kielestä, joka henkii venäläisen proosan perinnettä, verbaalista teekuppien kolinaa ja samovaarin sihinää. Sellainen sopii erinomaisesti maalailemaan pysähtynyttä neuvostotodellisuutta.

Nykyaikaan sijoittuvassa kertomuksessa NHL-tähtien maailmasta kieli on välillä tahattoman koomista. Kukaan kiekkoilija ei varmaan huutaisi riidassaan, että ”haista nyt jo vee!” tai ”mua alkaa ottaa aivoon”.

Tällaiset tyylirikot ovat kuitenkin pieniä kauneusvirheitä, jotka unohtuvat, kun Lipson vähitellen pääsee irti aiempien romaaniensa tyylistä ja menee NHL-pelaajien nahkoihin.

Sillä Timothy ja Nathan ovat parhaimmat henkilöhahmot, joita Katri Lipson on tähän mennessä kirjoittanut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat