Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karita Mattilan ”muistelmien harjoituskierros” rönsyilee hersyvästi – lue myös arviot, joista tähti suuttui

Mattilan luottotoimittaja Raila Kinnusen kirjan faktoja voisi tarkentaakin. Voit nyt itse lukea linkeistä, millaisia Mattilaa vaivaamaan jääneet arviot ovat.

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Antti Aimo-Koivisto
Karita Mattila kirjansa julkistamistilaisuudessa.
Karita Mattila kirjansa julkistamistilaisuudessa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Tietokirja Raila Kinnunen: Karita Mattila – Korkealta ja kovaa. WSOY. 268 s.

Korkealta ja kovaa – ja aika usein hyvin tarkasti. Niin laulaa tähtisopraano Karita Mattila (s. 1960) ja tekee aina vaikutuksen. Hän on maailman suurimpia oopperatähtiä, huikea karismapakkaus ja tunteiden tulivuori.

Tämä kaikki heijastuu viihdyttävästi myös luottotoimittaja Raila Kinnusen kanssa tehdyssä Karita Mattila – korkealta ja kovaa -kirjassa. Kyseessä ei ole elämäkerta eikä Mattilan mielestä edes muistelmat, vaan ”fanikirja” suomalaiselle yleisölle.

Mattila suunnittelee myös muistelmia. Hän ilmoittaa vasta harjoittelevansa niiden tekemistä lähtemällä ”sukellusreissulle menneisiin vuosiin ja kaikenkarvaisiin tapahtumiin, ilman mitään kummempaa järjestystä, kronologista tai muuta”.

Faneille kelpaa ehkä muistelmien harjoittelukin, vaikka kirjassa on toki ongelmia. Aiheesta pompitaan toiseen ja kronologia sekoittuu niin, että syy- ja seuraussuhteiden hahmottaminen vaatii lukijalta tarkkuutta.

Mattila on polttanut päiväkirjansa eikä Kinnunen ole mennyt arkistoihin syvälle, joten faktoissa on pieniä puutteita.

Antti Aimo-Koivisto
Raila Kinnunen Korkealta ja kovaa -kirjan julkistamistilaisuudessa.
Raila Kinnunen Korkealta ja kovaa -kirjan julkistamistilaisuudessa.

Mutta kyllä Kinnunen kohteensa tuntee. Hän on kirjoittanut Mattilasta vuodesta 1984 lähtien ja kiittää Apu-lehden entistä päätoimittajaa Matti Saarta siitä, että sai kulkea Mattilan perässä monissa maissa.

Mattila on myös lähettänyt hänelle sulavasti aiheesta toiseen poukkoilevia sähköposteja, jotka ryydittävät kerrontaa.

Tarina alkaa Perniöstä, mutta maatalon tyttö kertoo jättävänsä lapsuus- ja nuoruusvuotensa muistelmiinsa. Kuusi laudaturia tulee kyllä mainittua, samoin kielitaidon kartuttaminen au pair -tehtävissä Ruotsissa ja Saksassa sekä lukeneisuus.

Sibelius-Akatemiassa Mattilan lahjakkuus huomattiin nopeasti. Liisa Linko-Malmion opeilla hän voitti Lappeenrannan laulukilpailut 1981 ja herätti huomiota suurena lupauksena Helsingin Sanomien arvioissa. ”Loistava tulevaisuuden kyky”, Hannu-Ilari Lampila arvioi.

Caj Bremer
Karita Mattila Liisa Linko-Malmion laulutunnilla 1983. Näillä opeilla hän voitti Cardiffin Singer of the World -kilpailun.
Karita Mattila Liisa Linko-Malmion laulutunnilla 1983. Näillä opeilla hän voitti Cardiffin Singer of the World -kilpailun.

Pientä takapakkia tuli, kun Mattila muistaa laulaneensa paikoin falskisti Figaron häiden ensi-illassa ja ”Helsingin Sanomien Olavi Kauko sekä Uuden Suomen Jukka Määttänen murskasivat kreivittäreni”.

Tässäkin vaiheessa toimittaja Kinnunen olisi voinut penkoa arviot esiin ja haastaa Mattilan muistikuvat. Kokenut HS-kriitikko Kauko nimenomaan kirjoitti (lue alkuperäinen arvio tästä), että ”Karita Mattila loisti laulajattarena yli muitten, hänen äänessään oli parhaina hetkinä sellaista loistoa, että uskoisin sen kelpaavan suoraan maailman suurimmillekin näyttämöille”. Samalla Kauko totesi myös vireongelmat aarioissa.

Mattila käänsi asian voitokseen. Hän kertoo lihoneensa kahden ensimmäisen opiskeluvuoden aikana kymmenen kiloa, mutta sitten riitti. Olisiko jossain muussa lehdessä kritisoitu myös hänen olemustaan, sillä kritiikit luettuaan nuori nainen marssi painonvartijoihin, eli terveellisesti, harjoitteli tunnollisesti – ja voitti samana vuonna 1983 Cardiffin Singer of the World -laulukilpailun!

Karita Mattila - Korkealta ja kovaa

Kirjoittaja: Raila Kinnunen

Julkaisija: WSOY

Laji: tietokirja

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 268

Olisi ollut hyvä kirjata jo nyt tarkemmin myös uran alkuvuosien debyyttejä ja vastoinkäymisiä. Sen sijaan saamme hyviä tunnelmakuvia siitä, kuinka laihduttanut nuori nainen oivalsi vetovoimansa. ”Huomasin, että saan kenet haluan.”

Samalla Mattila tyrmistyi alalla esiintyvästä seksuaalisesta häirinnästä. Hän kertoo esimerkkejä kapellimestarista, ”joka kävi tisseihin kiinni ja jahtasi ympäri flyygeliä” sekä tenoreista, jotka lääppivät ja tunkevat kieltä kurkkuun enemmän kuin ohjaus edellyttää.

Jo aikansa tähtisopraano Aino Ackté (1876–1944) kertoi vastaavasta häirinnästä muistelmissaan ja Mattila on kuullut nuoremmilta laulajilta, että ongelma ei ole kadonnut. ”Se kohdistuu myös miehiin, mutta on yhä totaalinen tabu.”

Lohduksi ja tueksi löytyi läpimurron jälkeen autokauppias Tapio Kuneinen. Avioliiton saloja käydään varsin pitkään läpi, samoin kiusaantuneisuutta siitä, miksi naiselta – harvemmin mieheltä – kysytään lapsettomuudesta. Testamenttinsa mukaan pariskunta on jättämässä kaiken Planned Parenthood -järjestölle.

”Kyse ei ole aborttiklinikoista, kuten vastustajat väittävät, vaan siellä tehdään terveystarkastuksia, opastetaan ehkäisyssä, annetaan sukupuolivalistusta ja otetaan hiv-testejä”, Mattila muistuttaa.

Naisten oikeuksiin liittyvä teksti on selkeää ja johdonmukaista. Samoin laulamista ja rooleihin heittäytymistä hän kuvailee huikean ammattitaitoisesti.

Kriitikot ovat varmasti usein erehtyneet Mattilankin kohdalla, ja hän on oikeutetusti närkästynyt siitä, että esimerkiksi tässä lehdessä jo toiseen toimitukseen siirtynyt kollega suomensi kiireessä ”blond diva” -maininnan New York Timesissa ”diivailevaksi blondiksi”.

Mattilakin erehtyy joskus. Kun Helsingin ja Turun Sanomat totesivat kritiikeissään 2006, että Mattila ei näin ensimmäisellä kerralla saanut Toscan roolia täydelliseksi, hän piti sitä ”henkilökohtaisuuksiin menevänä paskanheittona”.

Arvioissa oli kuitenkin paljon kehuja ja kohteliaita varauksia (lue alkuperäinen HS-arvio tästä). Kuulin myöhemmin kuinka paljon Mattila Toscaansa paransi New Yorkin Metropolitanissa. Hän laulaa ulkomailla muutenkin joskus pakottomammin kuin Suomessa, jossa kotikentälle pääsyn riemu ja paine voivat toki tuntua esityksissä.

Münchenin dvd:llä saatava Tosca-esitys ei ollut ihan samaa tasoa, ja Mattila luopui roolista. Nyt hän jo haukkuu Toscaansa jo enemmän kuin kriitikot koskaan.

”Näytökset olivat epätasaisia, välillä lauloin hyvin ja joissain näytöksissä olin väsynyt ja silloin lauloin huonot kireät korkeat C:t. Itselläni oli sellainen olo, että jokin uupui.”

Juuri tämä itsekriittisyys ja valtava työnteko ovat nostaneet Mattilan huipulle.

Mattila myöntää luonteensa äkkivääryyden. ”Aina täysillä päätyyn, mittarit punaisella”, hän kuvailee. ”Joku epäili suorastaan maaniseksi.”

Ohjaajista hän haukkuu esimerkiksi Giancarlo del Monacoa ja Kari Heiskasta, mikä merkinnee, ettemme saa Mattilaa Kansallisoopperan seuraavan Wagnerin Ringin Sieglindeksi. Ohjaaja on Heiskanen.

Sakari Viika
Karita Mattila Kari Heiskasen ohjaamassa Leoš Janáčekin Káťa Kabanová -produktiossa Kansallisoopperassa vuonna 2003. ”Taas yksi huonosti valmistautunut ohjaaja”, Mattila sivaltaa uutuuskirjassa.
Karita Mattila Kari Heiskasen ohjaamassa Leoš Janáčekin Káťa Kabanová -produktiossa Kansallisoopperassa vuonna 2003. ”Taas yksi huonosti valmistautunut ohjaaja”, Mattila sivaltaa uutuuskirjassa.

Samalla hän kehuu Luc Bondyn ja Jürgen Flimmin, joiden ohjauksessa hän on tehnyt Yhdysvaltain oopperan lähihistorian ihmetekoja.

Kapellimestareista kunniaa saavat esimerkiksi Claudio Abbado ja James Levine, kun taas Franz Welser-Möst ja politiikasta ”polarisoivasti” puhuva Valeri Gergijev saavat kyytiä.

Mattila pohtii vanhenemista: laman jälkeen palkkiot ovat pudonneet ja New Yorkin Metropolitanissa jää suunnilleen omilleen, jos haluaa asua New Yorkissa kuten Mattila.

Mutta hän ei luovuta – tietenkään! Mattila on Anja Siljan ja Waltraud Meierin tapaan niitä, jotka luopuvat rooleista mieluummin sopivalla hetkellä kuin liian myöhään ja etsivät samalla uusia haasteita.

Niinpä hän siirtyy Leoš Janáčekin Jenůfa -oopperan nimiroolista äitipuolen rooliin ja tulevaisuudessa muihinkin vanhempien naisten rooleihin.

Monikasvoinen Mattila tulee varmasti loistamaan niissäkin rooleissa. Upea ura on saamassa kiinnostavaa jatkoa.

Vesa Sirén

Pekka Sakki
Leoš Janáčekin Tapaus Makropuloksen pääroolissa Mattila näyttelee 337-vuotiasta naista. Mattila on loistanut roolissa myös Kansallisoopperassa.
Leoš Janáčekin Tapaus Makropuloksen pääroolissa Mattila näyttelee 337-vuotiasta naista. Mattila on loistanut roolissa myös Kansallisoopperassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat