Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Novellien komisario Maigret kiukuttelee, äyskii ja tiirailee nuoria naisia

Georges Simenonin Maigret-kertomukset ilmestyivät viimein suomeksi.

Kulttuuri
 
Keystone
Kirjailija Georges Simenon (oik.) ja komisario Maigretin englantilainen näyttelijä Rupert Davies. Simenon piti Daviesin tulkintaa komisariosta parhaimpana. KORJAUS 12.4.2016. Alunperin kuvatekstissä luki Geroges Simenon (vas.)
Kirjailija Georges Simenon (oik.) ja komisario Maigretin englantilainen näyttelijä Rupert Davies. Simenon piti Daviesin tulkintaa komisariosta parhaimpana. KORJAUS 12.4.2016. Alunperin kuvatekstissä luki Geroges Simenon (vas.) Kuva: Keystone

Jännitys Georges Simenon: Maigret. Kootut kertomukset. Suom. Taina Helkamo. Teos. 736 s.

”Kun luen Simenonia, ajattelen Tšehovia ”, sanoi kuulemma William Faulkner.

Maigret. Kootut kertomukset.

Kirjoittaja: Georges Simenon

Julkaisija: Teos

Laji: novellit

Vuosi: 2015

Suomentaja: Taina Helkamo

Sivumäärä: 738

Niin ajattelen minäkin. Esimerkiksi novellissa Murha metsän keskellä (1936) komisario Maigret saapuu syrjäiseen kyläkauppaan ja Simenon kuvaa yhdellä kappaleella aikamatkan ilmapiirin:

”Sisällä oli valoa yhtä niukasti kuin vanhojen mestarien tauluissa, ja huonekaluissa ja seinissäkin toistui vanhojen maalausten usvainen värimaailma, jonka hämyssä erottui harmaita hahmoja ja äkkiä jonkin lasipurkin tai kuparipinnan heijastus.”

Tšehovin opetus: älä törsää koko palettia, maalaa heijastus. Näe kokonaisuus yksityiskohdissa. Sää on sävellaji, se sanelee kertomuksen tunnelman, tunnelma lopulta myös sen ratkaisun.

Tšehoviin viittasi Georges Simenon (1903–89) itsekin muistellessaan äitinsä venäläisiä vuokralaisia kotikaupungissaan Liègessä ennen ensimmäistä maailmansotaa. Hän kertoi innostuneensa venäläisten klassikoiden myötätuntoisesta ihmiskuvasta, ja senhän me lukijat tunnistamme kelpo Maigretista.

Sillä on myös dostojevskimainen vastavoima. Kirjailijan mielikuvituksesta lähteneet raa’immat murhaajat ovat jostain syystä usein itäeurooppalaisia, kuten kertomus Tappaja-Stanin joukkiosta osoittaa.

Maigret oli yltiötuotteliaalle Simenonille aluksi projekti, jonka piti päättyä komisarion siirryttyä eläkkeelle. Neljässä vuodessa syntyi 19 romaania, joista viimeisessä Maigret palasi eläkepäiviltä kulisseihin auttamaan vaikeuksiin joutunutta sukulaispoikaa.

Tauko jäi lyhyeksi. Pian ilmestyi pari kokoelmaa Maigret-aiheisia rikosnovelleja. Kertomuksia syntyi yhteensä 28 ja ne ovat Simenonin tuotannon ydintä, eivät mitään tilapäistöitä.

On kummallista, että ne aikoinaan – paria lukuunottamatta – jäivät suomentamatta, kun 1950-luvulta lähtien lähes kaikki Maigret-romaanit julkaistiin tuota pikaa suomeksi. Ei ole liioiteltua puhua kulttuuriteosta.

Novelleissa näkyy Simenonin irtiotto ensimmäisten romaanien melko kovaksikeitetystä ja linjaansa hakevasta tyylistä. Monissa kertomuksissakin Maigretin luonnekuva hämmästyttää myöhempien, ”vakiintuneempien” romaanien viileän mietteliääseen komisarioon tottunutta lukijaa. Maigret saattaa olla kuulusteluissa väkivaltainen, tiirailla nuoria naisia ja äyskiä ivallisesti vaimolleen – jopa kiukutella ruuasta.

Ruoka ja juoma alkoivat toden teolla maistua komisariolle oikeastaan vasta, kun Simenon 1940-luvulta lähtien alkoi jälleen tuottaa Maigret-romaaneja.

Olisiko toisen maailmansodan ruokapulalla ja säännöstelyllä ollut osuutensa vai halusiko Simenon Amerikassa asuessaan palauttaa mieleensä pikku bistrojen herkut?

Maigrethan tunnettiin sittemmin paitsi poliisilaitokselle tilattujen voileipien suurkuluttajana myös huolella valituista tarkkailupaikoista.

Niissä oli yleensä hyvää maalaisruokaa, raikasta valkoviiniä ja riittävästi calvadosia.

Suomentaja Taina Helkamo on selviytynyt isosta urakasta ja Simenonin tarkasta kielestä tyylikkäästi. Silti otan asiakseni huomauttaa, että komisarion mieliruoka fricandeau ei tarkoita vasikanleikettä vaan padassa haudutettua vasikanpaistia tai -potkaa. Maigretia ei mitenkään voi kuvitella schnitzelmieheksi.

Mondadori
Italialainen näyttelijä Gino Cervi esitti Maigretia Mario Landin ohjaamassa televisiosarjassa 1960-luvulla.
Italialainen näyttelijä Gino Cervi esitti Maigretia Mario Landin ohjaamassa televisiosarjassa 1960-luvulla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat