Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mysteerikirjailija kertoo tyttöydestä väkivaltaisissa köyhien kortteleissa

Napolin 1950-luvulla lapsuus on lyhyt, kun katkera naisen elämä alkaa jo teini-iässä.

Kulttuuri
 

Romaani Elena Ferrante: Loistava ystäväni (L’amica geniale). Suom. Helinä Kangas. WSOY. 362 s.

Ennen Napoli-tetralogiaakin (2011–2014) salaperäisen Elena Ferranten teoksia on suomennettu kaksi: Amalian rakkaus ja Hylkäämisen päivät, molemmat kertomuksia siitä, miten nainen alkaa järkytyksen jälkeen etsiä ydintään.

Ilmeisesti vasta tuore romaanisarja kuitenkin löytää lukijansa täälläkin – kunhan WSOY kaikki osat suomennuttaa.

Yksi syy on se, että Elena Ferrante on salanimi, ja kirjailijan henkilöllisyydestä väitellään. Mysteeri kiihottaa aina.

Toinen syy nykysuosioon on se, että Ferrante on tunkeutunut myös angloamerikkalaisille markkinoille. Se näyttää olevan tässä maailmassa luettavuuden tae.

Ja kyllä Loistava ystäväni luettava onkin. Lapsi- ja nuoruuskuvaus 1950-luvulta muistuttaa John Williamsin Stoneria: se on kuin tuulahdus ajasta ennen monen näkökulman kerrontaa ja muita kirjallisia tehosteita.

Elena-tyttö kuvaa minä-muodossa napolilaista työväenkorttelia verkkaan, kuin Aapeli kuopiolaista Pikku Pietarin pihaa.

Naapureina pimeillä kujilla elävät Grecot, Cerullot, Carraccit ja Pelusot – perheiden määrä tuntuu alussa nujertavalta, mutta vähitellen taitava kertoja tutustuttaa lukijan kaikkiin, salaisuuksia ja syrjähyppyjä myöten.

Ilman alleviivausta käy ilmi sekin, että sodan varjo elää. Fasistien teoista vaietaan, samoin lojaaliudesta ja pelosta Napolin mafiaa camorraa kohtaan.

Pikkutytöt Elena ja Lila elävät monella tavalla umpiossa, vanhempiensa raadannan ja karskin kasvatuksen ikeessä. Merikin on pitkään mysteeri, vaikka rantakaupungissa asutaan.

Koulu avaa teitä tietoon ja kauneuteen. Kirjassa mainitaan Edmondo de Amicisin Sydän-teos, eikä 1800-luvun koululaiskuvaus paljon poikkea Elenan ja Lilan opiskelusta. Huippuälykäs Lilakin joutuu jo kansakoulun jälkeen isän suutarinverstaalle.

Nuoruuden myötä maailma avartuu, mutta lukija kakistelee: tyttöjä ruvetaan kosimaan ja naimaan jo 14-vuotiaina. Heille se näyttäytyy liki ainoana ovena ulos lapsuudenkodin vankilasta.

Koulussa pysynyt Elena saa nyt tarkkailuroolin, joka näyttää johtavan kirjoittajan uralle. Lila säilyy silti sisarhahmona ja esikuvana, luovuudessakin.

Kunniakäsitykset ja rahanhimo saavat köyhät napolilaiset vaikuttamaan täysin primitiivisiltä, kuten juhlakohtauksissa, jotka riistäytyvät käsistä.

Toisaalta Ferrante rakentaa jokaisesta yksilön, jolla on ainutlaatuinen psyyke, ja toki myös estetisoi pääkohdettaan, eli elämää sykkivää, hajuja ja värejä pursuvaa Napolia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat