Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapinmaan ja Thaimaan harhoja

Sanataide mielletään lähinnä yksilölajina. Tätä uskomusta Jaana Seppänen ja Heli Slunga haluavat protestoida kirjoittamalla romaaninsa kaksistaan.

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen

Romaani Heli Slunga & Jaana Seppänen: Lapin Lolita. WSOY. 293 s.

Proosa ja runous, ylipäätään sanataide, mielletään lähinnä yksilölajina. Tätä uskomusta Jaana Seppänen ja Heli Slunga haluavat protestoida kirjoittamalla Lapin Lolita -romaaninsa kaksistaan. Mikäpäs siinä, ainakaan tällaisessa näkökulmien koreografiassa ei sauma tökkäise silmään.

Mutta eivät he ravista vain taiteen tekniikoita. Suorasukaisen alkuasetelman – tyttö tarjoamassa neitsyyttään eniten tarjoavalle – kylkeen sujautetaan fyysis-henkisen maksullisuuden eri muunnelmia. Prostituution ja itsemääräämisoikeuden rajalinjat häilyvät.

Kömpelöintä on juoni, ilmeikkäintä kieli. Eritoten lapinmurteisia jaksoja on ilo lukea. Henkilöt pysyvät etäisesti tyypiteltyinä, päähenkilö Irenen nöyryytyksistä pulppuavia motiiveja sentään raotetaan.

Mihin taiteen kulmaan Lapin Lolita sitten olisi luonteva sijoittaa? Kenties jonnekin Slut Lit -luokan pitenevään rivistöön – mutta arvokkaimpaan Women’s Lib -hyllyyn en sitä panisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat