Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Ritvasen esikoisromaani pureutuu mutkikkaaseen äitisuhteeseen

Vuosikymmenten suhdevyyhtejä purkava romaani on hieno, kirjoittaa kriitikko Jukka Koskelainen.

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Juhani Niiranen / HS
Psykologia Antti Ritvanen kasvukertomuksen päähenkilö ei pääse irti perheestään.
Psykologia Antti Ritvanen kasvukertomuksen päähenkilö ei pääse irti perheestään. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Esikoisromaani Antti Ritvanen: Miten muistat minut. Otava. 463 s.

Nuoren miehen kehityskertomuksia on viime vuosina ilmestynyt koko joukko. Ne sijoittuvat vaiheeseen, jossa pyristellään eroon vanhempien vaikutusvallasta. Myös psykologi Antti Ritvasen (s. 1976) esikoisromaani Miten muistat minut sisältää kasvukertomuksen, mutta päähenkilö ei nyt pääsekään irti perheestään, etenkään äidistään.

Miten muistat minut

Kirjoittaja: Antti Ritvanen

Julkaisija: Otava

Laji: romaani

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 463

Ja kun mies viimein käy käsiksi omiin töihin, kyseessä on kirja, joka käsittelee rokkitähteä, äidin pitkäaikaista rakastajaa.

Tällaista menoa tavataan kutsua oidipaaliseksi. Kreikan mytologiassa Oidipus oli Theban kuninkaan poika, jolle oraakkeli ennusti kauheita: hän tappaisi isänsä ja naisi äitinsä.

Psykoanalyysin perustaja Sigmund Freud keksi tältä pohjalta oidipaalikompleksin, koska lapsi hänen mukaansa on siinä määrin kiintynyt äitiin, että tahtoo isän pois tieltä. Kyse ei tietenkään ole enää Oidipuksen tarinasta niin kuin muinainen näytelmäkirjailija Sofokles sen esittää, koska vanhan tarinan mukaan nuorukainen Oidipus ei tiedä, mitä tekee.

Monet kirjailijat ovat ottaneet asetelmasta paljon irti. Miten muistat minut tullaan varmasti pitkään muistamaan alan perusteoksena. Ritvanen nimittäin ei jätä kiveä kääntämättä äidin ja pojan ongelmallisesta suhteesta.

Samalla syntyy vaikuttava romaani. Ei siksi, että Ritvanen kertoo nuoren miehen kehitystarinan asiaankuuluvine opiskelijaelämän kohkauksineen, vaan siksi, että mukana on äidinkin näkökulma.

Miten muistat minut risteilee lisäksi eri aikakausien välillä. Kiihdyttää ja hidastaa. Useimmiten hidastaa niin, että jokin ajanjakso käydään tarkasti läpi. Kuvataan jokainen puhelinkeskustelu, juotu tuopillinen, uhkaava askel kohti äidin tai tyttöystävän kotia. Onneksi välissä on yhteenvetomaisia jaksoja.

Äiti on kirjailija, sen verran menestynyt, että hänen elämäänsä seurataan tarkasti naistenlehtiä myöten. Pekka Tarkka kehuu Hesarissa, Finlandia-ehdokkuus huomataan. Äidin nuoruudenrakkaus on laulaja, joka on viemässä yhtyettään maailmalle jo seitsenkymmenluvulla. Naimisiin äiti päätyy kuitenkin bändikaverin kanssa, ja siitä liitosta syntyy poika Jesse.

Rokkikukosta tulee rokkiukko, joka palaa kuvioihin. Koko romaanin ajan yritetään irtautua jostain, äidistä, alkoholista, vanhoista tavoista. Jessen psykoterapeuttikin tulkitsee erästäkin hänen naissuhdettaan kostona äidille, kun poika ei rohkene suoraan yhteenottoon.

Äiti katoaa Jessen elämästä ensimmäisen kerran jo pojan ollessa taapero. Tulee sitten takaisin, kuten tulee myöhemminkin katoilujaksojen jälkeen. Tai sitten poika hakeutuu äidin luokse, kuten tämän käydessä Suomessa. Jesse päätyy äidin hotellihuoneeseen, ja sitten molemmat kertovat versionsa siitä, mitä on tapahtunut.

Suhteita luodaan ristiin rastiin kuin saippuaoopperassa, joiden tekijät toki nojaavat kreikkalaisiin draamoihin hekin. Ja heti alkuun heitetään ilmaan kysymys rokkitähden osuudesta äidin kuolemaan.

Jesse kasvaa siis kahden taiteilijan kodissa, ja meno on pahimmillaan sellaista kuin kuvitella saattaa. Mukana on päihteitä, juhlia ja pakoretkiä, tosin hyviäkin aikoja ennen avioeroja ja sen jälkeen.

Romaanin lukijalle esittämä suuri kysymys kuuluukin: missä määrin Jessen myöhemmät vaikeudet omien suhteiden ja perheen kanssa selittyvät lapsuusajan laiminlyönneillä. Vai onko kyse vain pojan juuttumisesta vanhaan, kuten vaimo väittää riidan aikana.

Ritvasen kerronta on tehokasta, vaikka osin liian pikkutarkkaa. Kerrontatemput ovat ovelia lehtijuttuineen, lopun diginauhurin taltioima jakso ennen äidin kuolemaa tosin venytetty.

Mutta hieno romaani tämä on: sen kysymykset jäävät kiertämään ja hiertämään, niin kuin parhaimpien kirjojen kohdalla vain käy.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle myönnetään marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat