Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija Juha Itkosen odotettu jatko-osa sortuu omaan taitavuuteensa

Romaanin tutut henkilöt, teoksen rakenne ja tarinan elementit tuudittavat turvalliseen jatkumoon.

Kulttuuri
 
Markus Jokela / HS
Juha Itkonen työhuonessaan, joka on paljas ja askeettinen.
Juha Itkonen työhuonessaan, joka on paljas ja askeettinen. Kuva: Markus Jokela / HS

Romaani Juha Itkonen: Palatkaa perhoset. Otava. 415 s.

Juha Itkonen ei ole erityisen vaihtelunhaluinen kirjailija. Mutta miksi pitäisi ollakaan: kerran keksittyä pyörää voi aivan hyvin varioida uudestaan ja uudestaan.

Palatkaa perhoset

Kirjoittaja: Juha Itkonen

Julkaisija: Otava

Laji: romaani

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 415

Itkos-fanin ei tarvitse pettyä tälläkään kertaa. Palatkaa perhoset on jopa entistä suoremmin vanhan teeman muuntelua: onhan kyseessä Itkosen yksitoista vuotta sitten ilmestyneen läpimurtoromaanin Anna minun rakastaa enemmän lähes suora jatko-osa.

Henkilöhahmot ovat vanhoja tuttuja. Suvi Vaahtera eli Summer Maple on kansainvälinen rock-tähti, jonka elämä ja olemus valottuvat vuoroin hänen äitinsä Leena Vaahteran ja vuoroin entisen poikaystävän Antin monologien kautta.

Myös teoksen rakenne ja tarinan elementit tuudittavat kertaalleen nähdyn turvalliseen jatkumoon. On rakkaus, on musiikki. On myös yhteiskunta, joka Anna minun rakastaa enemmän -romaanissa kulki korkeasuhdanteesta lamaan ja lopulta 2000-luvun alun sirpaloituvaan teknologiatodellisuuteen.

Uutuudessa teknologia on tietenkin vielä selkeämmin läsnä: on Facebook, Skype, blogit ja Twitter. Maailma on yhä sirpaleisempi.

Sirpaleisuus korostuu jatkuvalla siirtymisellä paikasta toiseen. Nyt nelikymppinen, Elisa-vaimostaan eronnut Antti haahuilee juurettomana Kaliforniassa yrityksenään koostaa kirja nuoruutensa rock-sankareista.

Leena puolestaan matkustaa Suvin mukana Afrikkaan, Lontooseen, Los Angelesiin ja Lontooseen taas.

Kaikki ovat irrallaan: toisistaan mutta myös itsestään.

Ja kaikilla on tästä, tietenkin, aika paha mieli.

Sekä Leena että Antti käsittelevät pahaa mieltään pitkälti toisten ihmisten, mutta ennen kaikkea Suvin, syyttelyllä.

Varsinkin Antti oikein mässäilee syytöksillään.

”Ajatteliko hän koskaan minun elämääni? Ei varmaan, miksi olisi ajatellut. Tuskin hän osasi edes kuvitella millaista se oli, minun elämäni ja melkein kaikkien muidenkin, kaikkien paitsi hänen. Herätä aamulla. Kävellä töihin. Kävellä iltapäivällä päiväkodin kautta takaisin. Tätä samaa, näkymätöntä, tavallista, silti myös rikasta, täynnä pieniä ihmeitä, ja äkkiä tunsin vastustamatonta halua hieroa sen vasten hänen naamaansa, oman arkeni, kaikkien ihmisten arjen – hän ei tiennyt siitä mitään ja se oli hänen häpeänsä.”

Tunteet ovat suuria, häpeilemättömässä pateettisuudessaan jopa banaaleja.

Eikä siinä ole mitään vikaa: rehellinen banaalius voi olla hyvinkin virkistävää.

Se kuitenkin tarvitsisi tuekseen yksinkertaisia, rehellisiä lauserakenteita. Itkosen loppuun asti hiotut, rakentamalla rakennetut virkkeet vievät siltä voiman ja pohjan, sillä ne tekevät huumorin mahdottomaksi.

Suurille tunteille pitäisi voida nauraa. Ilman naurua lopputulos on pelkkää itsekeskeistä väninää.

Perhoset tarkoittavat Itkosen tuotannossa sitä haurasta taiteellista totuutta, jonka vangitseminen teokseen antaa taiteilijalle oikeutuksen olemassaoloon.

Itkoselle kuitenkin uhkaa käydä kuten Suvi Vaahteralle: hän jää kiinni omaan tekniseen taitavuuteensa, ja teosta hioessaan hän tulee rusentaneeksi sen pienen ihmeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat