Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiina Raevaara kirjoittaa niin vetävästi, että kirjaa ei malta laskea käsistään

Tällä kertaa Tiina Raevaara käyttää hyväkseen Edgar Allan Poen kuvastoa

Kulttuuri
 
Antti Hämäläinen
Tiina Raevaaran uusi kirja Korppinaiset jatkaa edellisen romaanin tarinaa
Tiina Raevaaran uusi kirja Korppinaiset jatkaa edellisen romaanin tarinaa Kuva: Antti Hämäläinen

Romaani Tiina Raevaara: Korppinaiset. Like. 281 s.

Jatko-osat ovat vaikeita. Paluu vanhaan kulkee helposti turhan tutuissa uomissa, ja henkilöhahmoista on vaikea saada irti mitään uutta.

Korppinaiset

Kirjoittaja: Tiina Raevaara

Julkaisija: Like

Laji: jännitys

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 281

Tiina Raevaaralle tämä ei kuitenkaan ole mikään ongelma.

Korppinaiset jatkaa viime vuonna ilmestyneen Yö ei saa tulla -romaanin tarinaa Johanneksesta ja Aalosta, lapsuudenystävistä jotka ovat kumpikin vuorollaan yrittäneet tappaa toisensa.

Edeltäjän painajaismaiseksi muodostuneen Helsingin sijaan Korppinaiset sijoittuu Johanneksen ja Aalon lapsuudenmaisemiin, Johanneksen isovanhempien vanhaan taloon metsän keskellä.

Tämän talon Johannes aikoo kunnostaa kodiksi Aalolle ja itselleen.

Tässä tulee esille Korppinaisten asema jatkona jollekin toiselle. Ellei ole lukenut edeltäjää ei tunne Johanneksen ja Aalon menneisyyttä, eikä osaa näin ollen kummastella Johanneksen optimistista suhtautumista siihen, että Aalo tosiaan haluaisi tulla asumaan hänen kanssaan.

Yö ei saa tulla maalasi Johanneksesta varsin epämiellyttävän kuvan. Siksi Korppinaisten suurin taikatemppu onkin kääntää Johanneksen persoonallisuus tarinan edetessä pelottavan pakkomielteisestä samaistuttavaksi, jopa pidettäväksi.

Vanha talo kuuluu Korppinaisten tärkeimpiin hahmoihin. Salaperäinen talo on kuin suoraan Edgar Allan Poen novelleista lukittuine huoneineen, ikkunoiden takana vilahtelevine varjoineen ja ullakolla asuvine naakkoineen.

Johannes suhtautuu taloon kuin elävään olentoon.

“Talo ei ollut nähnyt elämää vuosikausiin, ja olin varma, että jos sen jälleen täyttäisi elämällä, talo imaisisi elämän itseensä. Talo oli epätoivoinen. Sen tunteet vyöryivät sisääni.”

Varislinnut, naakat ja korpit, muodostavat tärkeän osan talon persoonallisuudesta. Ne ovat älykkäitä, pelottavia, mystisiä ja puoliksi myyttisiä - ja tuovat tarinaan kätevästi useita lisätasoja toimiessaan viittauksina yhteen jos toiseenkin edeltävään teokseen.

Raevaara käyttelee kirjallisia viittauskohteita taitavasti: selkeästi, mutta ei alleviivaavasti. Tällä kertaa Poe on pääasiallinen lähde, eikä pelkästään korppien muodossa.

Aalo ja Johannes muun muassa vierailevat Poen kotitalossa, jossa Aalo kertoo Johannekselle kirjailijan 25-vuotiaana kuolleesta vaimosta.

“Tiedän, mitä Johannes ajattelee. Me olemme nyt vuotta nuorempia kuin Virginia. “Siksi Poen tarinat ovat täynnä miehiä, joiden rakastetut kuolevat merkillisiin sairauksiin.”

”Tiedän, mitä hän ajattelee siitäkin.”

Koko tarina on eräänlainen variaatio Poen elämästä ja teoksista.

Loppua kohti lintujen, synkän metsän ja vanhan talon muodostama kauhugalleria saa lisämausteekseen hullut tiedeihmiset salattuine kokeineen.

Puolesta välistä eteenpäin meno on niin jännää, että saan itseni moneen otteeseen kiinni vilkuilemasta seuraavaa sivua.

Raevaara osoittaa jälleen kerran olevansa oudon, uskomattoman ja sopivasti pelottavan suvereeni mestari.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat