Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poptähdestä voi kirjoittaa myös hienovaraisesti

Myös Juha Siro sukeltaa musiikkibisneksen kiihkeään maailmaan

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Juha Siro
Juha Siro

Romaani Juha Siro: Idoli. Like. 245 s.

Pop-tähdet saavat seikkailla romaanien päähenkilöinä yhä taajemmin. Ajan kuvaa sekin. Tänä keväänä Juha Itkonen ja esikoiskirjailija Antti Ritvanen avaavat ovia musiikkibisneksen kiihkeään mutta kylmään maailmaan. Samoin tekee Juha Siro (s. 1951) viidennellään romaanillaan Idoli, tosin erilaisin keinoin.

Siron valtti ovat herkistyneet tunnelma- ja ympäristökuvaukset. Ja vaikka nimi antaa muuta ymmärtää, keskiössä on nuori nainen Maria, joka pääsee Los Angelesiin malliksi, mutta palaa takaisin Suomeen ja ryhtyy kirjakaupan myyjäksi.

Se ei Sirolle ole syy ryhtyä pitkiin kirjallisuuskeskusteluihin. Idoli on ihka aito suhderomaani, ja idoli, poplaulaja Tuomas on suhteen toinen puoli. Hän taasen valittaa, että sensaatiolehdet antavat aivan väärän kuvan tähden elämästä.

Millainen mies Tuomas sitten on? Sitä romaani mittaa nimenomaan Marian näkökulmasta. ”Olin hyväksynyt kuin huomaamatta, että Tuomas piti minun ja itsensä välissä tyhjää tilaa, ei kenenkään maata, jonka läpi hän sai kävellä mielensä mukaan.”

Mies tuntuu kiehtovalta boheemilta, joskin pakenevalta. Mutta onko hän yhtä petollinen kuin Marian Losissa tapaamat miehet? Tuomaksen luonteen arviointi jätetään armollisesti ja osoittelematta lukijan kontolle, mikä sopii romaanin henkeen.

Ja se henki on avara, pohtiva, huolitelluin lausein etenevä. Paikoin tuntuu oudolta lukea näin kaunista ja kypsää tekstiä, kun henkilöinä ovat nuoret, jotka monessa muussa romaanissa saavat rellestää myös kielellisesti.

Mutta Siro onkin hienovarainen etäisyyksien luotaaja. Jälkilauseessaan hän ilmoittaa Idolin kuuluvan identiteetin teemaa luotaavaan trilogiaa ja siteeraa Max Frischiä: ”Jokainen meistä keksii ennemmin tai myöhemmin itselleen tarinan, jota hän luulee omaksi elämäkseen.”

Sen pohjalta luulisi Idolin korostavan fiktion merkitystä. Kerrontanäkökulma kyllä vaihtelee ensimmäisen ja toisen persoonan välillä, mutta muuten Idoli kaikessa hauraudessaan kuvaa aidosti elävää, kimuranttia elämää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat