Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikosjahti karkaa laukalle

Kulttuuri
 
Veikko Somerpuro
Samuel Davidkin avaa uusi näkymiä Helsinkiin.
Samuel Davidkin avaa uusi näkymiä Helsinkiin. Kuva: Veikko Somerpuro

Esikoisteos Samuel Davidkin: Esikoisten lunastus. Johnny Kniga. 301 s.

Juutalaisuus tekee pitkästä aikaa maihinnousun suomalaiseen kirjallisuuteen. Asialla on helsinkiläinen Samuel Davidkin (s. 1983), jonka rikosromaanin keinovalikoimaa ja kerrontamallia hyödyntävä esikoisromaani Esikoisten lunastus avaa itse asiassa näkymän juutalaisuuden asemaan Helsingissä aina Suomen suuriruhtinaskunnan alusta nykypäivään asti.

Esikoisten lunastus

Kirjoittaja: Samuel Davidkin

Julkaisija: Johnny Kniga

Laji: Romaani

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 301

Se ei ole aivan vähäinen ansio. Aalto-yliopistosta markkinointia ja johtamista opiskelleella Samuel Davidkinilla on tässä mielessä oma ääni. Siksi myös Esikoisten lunastus tuntuu aika raikkaalta tuulahdukselta suomalaisen kirjallisuuden perinteisessä tarjonnassa, vaikka siinä keritäänkin auki synkkiä tapahtumia, rikoksia ja salaisuuksia öisessä Helsingissä.

Voisi melkein väittää, että romaanissa henkii tietynlainen etnisiteetti, jos tällaisten määreiden käyttö olisi sallittua tai hyväksyttyä nykyisessä litteässä puheavaruudessa.

Alkuviehätys kuitenkin pettää. Monista palkitsevista historiallista yksityiskohdista huolimatta Esikoisten lunastus on romaanina veltto ja katkokäyntinen. Se ei ole eduksi – semminkin, kun Davidkin yrittää rakentaa Esikoisten lunastuksesta imevää trilleriä tai dekkaria.

Päätön juoksentelu rikosten ja rikollisten perässä ympäri Helsinkiä ei oikein luo riittävää kerronnallista jännitettä. Tapahtumat tihenevät, koska moni taho on saanut tietää, että Helsinkiin on päätynyt juutalaisten salainen aarre.

Romaanin keskushenkilöt ovat poliisin rikostorjuntayksikön rikoskonstaapeli Leo Asko ja kentältä toimistotöihin siirretty Daniel Janovsky, jotka molemmat ovat päällystön epäsuosiossa. He eivät kuitenkaan edusta juutalaisesta kirjallisuudesta tuttua modernin antisankarin arkkityyppiä, shlemielia. He ovat pikemminkin toimintaa lineaarisesti eteenpäin vieviä voimia kuin kärsiviä ja onnistuessaankin epäonnistuvia ihmisiä.

Esikoisten lunastus laajentaa tietämystä Helsingin lähihistoriasta, mutta jättää henkilöhahmot nykyisyyteen aallonharjana lyövän historian marioneteiksi. Juonkin on aika lailla tuuleen heitetty.

Aineiston karsiminen olisi varmasti jäsentänyt romaania.

Alun askelmerkkien jälkeen laukalle karkaava Esikoisten lunastus on romaaniksi epäkesko, koska Samuel Davidkin on pakannut siihen enemmän kuin siihen mahtuu. Sama huojunta näkyy myös tyylissä.

Trillerin voimakaksikko Leo Asko ja Daniel Janovsky on kuin Väinö Riikkilän Pertsa ja Kilu, jotka jahtaavat symboleita Helsingissä da Vinci -koodin vangiksi jääneen Dan Brownin hengessä.

Samuel Davidkinin maailmassa vanhan synagogan istumajärjestykseksi naamioitu salainen paperi johdattaa Kruunuksi kutsutun arktisen Graalin maljan jäljille.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle myönnetään marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat