Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karl Ove Knausgård haastaa lukijansa näkemään pahuuden itsessään

Massiivisen Taisteluni-romaanisarjan päätösosa on jopa kiinnostavampi kuin edeltäjät.

Kulttuuri
 
Anna Moring
Roald Berit / TT
Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-sarja on nyt suomennettu kokonaan.
Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-sarja on nyt suomennettu kokonaan. Kuva: Roald Berit / TT

Romaani Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Kuudes kirja (Min kamp. Sjette bok). Suom. Katriina Huttunen. Like. 1 216 s.

Karl Ove Knausgårdin (s. 1968) Taisteluni-sarjan päätösosa, kuudes kirja, palaa kirjailijan nykyhetkeen, kirjailijaperheen arkeen ja kirjailijuuteen.

Taisteluni. Kuudes kirja

Kirjoittaja: Karl Ove Knausgård

Julkaisija: Like

Laji: romaani

Alkuperäinen nimi: Min kamp. Sjette bok

Vuosi: 2016

Suomentaja: Katriina Huttunen

Sivumäärä: 1216

Kuudes kirja on sarjan pisin, maanisin, hengästyttävin ja kiinnostavin.

Se nivoo yhteen aiempien teosten teemoja, mutta on kerronnallisesti ja rakenteellisesti tarkoituksellisen rikkonainen. Kirjasta voisi hyvin irrottaa kolme tai neljä itsenäistä kirjaa ja muutaman tieteellisen artikkelin sekä pari perusopintotason kirjallisuusesseetä.

Kokonaisuutena teos on jäätävä järkäle, nykykirjallisuuden Wasa-laiva tai Titanic.

Taisteluni-sarjan vetovoima on sen pikkutarkassa, nerokkaan oivaltavassa kuvauksessa. Kuudennessa osassa Knausgårdin tarkkuus pääsee taas täysin oikeuksiinsa muutaman aiemman osan suvantovaiheen jälkeen.

Isät lastensa kylpemistä valvomassa. Miehet, jotka tekevät ruokaostoksia, kantavat vastuuta perheestä, tekevät paljon töitä ja kokevat siitä huonoa omatuntoa varsinaisesti sitä kuitenkaan kokematta. Heidät Knausgård kirjoittaa näkyviin: keski-ikäiset valkoiset heteromiehet, nimenomaan keski-ikäisinä valkoisina heteromiehinä, ei normina tai itsestään selvyytenä. Heidät ja heidän taistelunsa.

Samalla hän käy keskustelua kirjallisuudesta, kirjallisuudellisuudesta, kirjallisuuden rajoista ja kirjailijan elämästä. Hän dokumentoi katkeralla tarkkuudella setänsä Gunnarin aikeita nostaa oikeusjuttu ensimmäisen kirjan käsikirjoituksesta, ja sitä, minkälaisia reaktioita se hänessä itsessään herättää.

Knausgård kertoo yksityiskohtaisesti vaimon vajoamisesta syvään masennukseen miehensä kirjoitusprosessin vaatimien uhrausten uuvuttamana. Hän analysoi viiltävästi ja armotta omaa itseään, tai ”itseään”, ajatuksiaan, toimintatapojaan, virheitään ja julmia tekojaan.

Ennen kaikkea Knausgård puhuu siitä, mistä ei puhuta. Hän sanoo asioita, jotka ovat sosiaalisesti tabuja, mutta jotka jokainen meistä tunnistaa, itsessään ja toisissa ihmisissä.

Knausgårdin tapa katsoa maailmaa jää päälle. Tältä osin elämän voi karkeasti jakaa aikaan ennen Taisteluni-sarjan lukemista ja aikaan sen jälkeen.

Kesken kuudennen kirjan kirjoittamisen Norjassa tapahtui Utøyan tragedia. 22. heinäkuuta 2011 Anders Behring Breivik murhasi 77 ihmistä, omien sanojensa mukaan markkinoidakseen kirjoittamaansa manifestia. Myöhemmin Breivik julistautui fasistiksi ja kansallissosialistiksi.

Päätösosan keskeyttää noin 400-sivuinen kuvaus kansallissosialismin noususta 1920- ja 30-lukujen Saksassa sekä Adolf Hitlerin lapsuudesta ja nuoruudesta. ”Mitä minä tiedän pahuudesta”, Knausgård kysyy ja kirjoittaa:

”Hitlerin Taisteluni on kirjallisuuden ehdottomasti viimeinen tabu”. Ja jatkaa: ”Melkein kaikki kirjallisuus on vain tekstiä, mutta ei Taisteluni. Se on inhimillisen pahuuden symboli.”

Knausgård ei mainitse Breivikiä sanallakaan teoksessaan. Sen sijaan hän kysyy, mitkä ovat ne olosuhteet, jotka mahdollistavat kansallissosialismin nousun ja Hitlerin valtaan astumisen. Miten se oli mahdollista?

Minkälainen on se yhteiskunnallinen tilanne, joka synnyttää natsi-Saksan kaltaisen ilmiön ja mitkä ovat ne inhimilliset olosuhteet, jotka luovat Hitlerin kaltaisen yksilön?

Näihin kysymyksiin vastatessaan Knausgårdin on puhuttava Hitleristä, hänen elämästään ja hänen kirjastaan. Murrettava Mein Kampfiin liittyvä tabu. Ja nähtävä, että vaikka Hitlerin hahmo ja hänen kirjoittamansa teos on asetettu inhimillisen pahuuden symboliksi, myös todellisuus, jossa ne tuotettiin, oli tälle symboliikalle otollinen.

Siinä todellisuudessa, jota Knausgård 1920–30-lukujen Saksassa kuvaa, on paljon samaa kuin nykypäivän Euroopassa. On pitkittynyt lama, köyhien keskuudessa kasvava epätoivo, joka laajenee keskiluokkaan.

On lisääntyvä epäluottamus valtaa pitäviin ja toive siitä, että uudet tuulet toisivat muutoksen, paremmat ajat. On halu taistella oman maan, oman toimeentulon ja oman elämän puolesta – mutta ketä ja mitä vastaan?

Varo, Eurooppa, Knausgård tuntuu sanovan. Katso ympärillesi ja varo, koska ilmassa on nousevan pahuuden merkkejä.

Hitler ei ollut Knausgårdille pahuuden ruumiillistuma. Hän oli pahuuden symboli. Mitä enemmän me kiinnitämme huomiota yksittäiseen symboliin, sen vähemmän me ymmärrämme niitä ilmiöitä, jotka ovat sen takana.

Kun Taisteluni-sarjaa katsoo taaksepäin kuudennen kirjan valossa, joutuu kysymään, mitä tapahtuu, kun ihminen häviää taistelunsa pahuutta vastaan. Omaa sisäistä pahuuttaan tai laajempaa, yhteiskunnallista pahuutta.

Koska pahuus ei asu yksittäisessä symbolissa, Knausgård sanoo. Pahuus ei ole Hitler. Eikä se ole Breivik. He eivät ole yksittäistapauksia, jotka voidaan eliminoida ja siten varmistaa, ettei pahaa enää tapahdu.

Pahuus on meissä jokaisessa. Ja joukossa se tiivistyy.

Paljastamalla itsensä, armottomalla ja tarkalla kuvauksella omasta pahuudestaan, Knausgård haastaa meidät kaikki näkemään pahuuden itsessämme. Ja taistelemaan sitä vastaan. Loppuun asti.

Kirjoittaja on pohjakoulutukseltaan kirjallisuustieteilijä, myöhemmin perheihanteista väitellyt filosofian tohtori, joka edistää työkseen perheiden monimuotoisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat