Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olli Heikkosen viides kokoelma junailee vanhalla mantereella

Regional-Express -kokoelman upeasti liikkuvat visuaaliset runot eivät ole vain silmäkarkkia.

Kulttuuri
 
Mervi Kantokorpi
Olli Heikkonen: Regional-Express, sivu 19
Olli Heikkonen: Regional-Express, sivu 19

Runot Olli Heikkonen: Regional-Express. Teos. 96 s.

Runoteoksen avaa särkyneen tiimalasin muotoinen teksti, ja kas, idea elää silmälle välittömästi. Näin toimii visuaalinen runous, josta Olli Heikkosen viides kokoelma Regional-Express tarjoaa tavattoman kauniita muunnelmia.

Regional-Express

Kirjoittaja: Olli Heikkonen

Julkaisija: Teos

Laji: runot

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 96

Symmetriset kuvahahmot syntyvät, kun runo toistaa säkeensä käänteisessä järjestyksessä, ikään kuin tekstin keskelle olisi asetettu peili.

Ja mitä tapahtuu lukemiselle, kun runorivit käyvät piirileikkiin pyörien esiin ylösalaisin? Huomio kiinnittyy niiden rajoille ja vaihtuviin merkityksiin joita heijastunut rakenne kirjoittaa.

Heikkosen uudet runot eivät ole vain leikkiviä silmäkarkkeja vaikka kauniita ovatkin, etenkin suurten lintujen lentokuvia muistuttavat. Ne kiusaavat tehokkaasti lineaarista lukutapaa ja tarjoavat avoimesti kehämäisyyden teemaa.

Minulle tästä muodon ja sisällön lenkistä tulee mieleen W. G. Sebaldin Saturnuksen renkaat -romaanin historian kehä, jossa sama kosminen roina pyörii yhä uudelleen, vain järjestys muuntelee.

Sillä historiasta ja ajan kerroksista Regional-Express puhuu. Nimi osoittaa Saksan maalla kulkevaa junaa, ja eräänlainen monikerroksinen aikamatka Saksan teollisuusihmeen liepeillä teoksessa toteutuukin.

Mutta miksi sitten Saksassa, ruskohiilen pimeässä ytimessä?

Runoissa se edustaa painavasti vanhaa mannerta, kaikkea sen ainetta ja henkeä. Se on nukkuva Kuningas ”hartiapankki täynnä ikivanhaa talletusta”: ”muutama vuorijono ja järvenselkää/ jälkiteollinen Eurooppa: hiilipölystä noussut/ historia”.

Pidän erityisesti Regional-Expressin puhujasta, junan ikkunasta nopeita havaintoja tekevän matkalaisen äänestä. Heikkosen runokieli käyttää taitavasti puheenomaisia sävyjä, liioittelematta, rytmisesti:

”Alea iacta est, näillä kuutioilla/ mennään eli näillä mennään”.

Visuaalinen tekotapa korostaa säkeen painoarvoa, ja usein ne irtoavat aforismin kaltaisiin tiivistyksiin: ”jos olet rikas, ole monella tavalla antelias, kyde, älä ole kade liekille”.

Säkeeseen satsaaminen on senkin vuoksi kiinnostavaa, että Heikkosen edellinen runoteos Teoria kaikkein pienimmistä (2015) oli proosamuotoon asemoitu.

Runoilija on siis mainiossa liikkeessä, kuten on ollut aiemminkin. Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon vei vuonna 2000 Heikkosen esikoinen Jakutian aurinko. Muistan hyvin, miten kuvitellun Siperian junan energinen rytmi ja kuvailo sulattivat raatilaisten sydämet.

Olli Heikkonen: Regional-Express, sivu 19
Olli Heikkonen: Regional-Express, sivu 19
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat