Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Markku Envallin fragmenttikokoelma tikahtuu paljouteensa

Liiallinen pituus piinaa aforistiikkamme ainoan raskassarjalaisen uutuutta.

Kulttuuri
 
Harri Nordell
Pertti Nisonen
Markku Envall
Markku Envall Kuva: Pertti Nisonen

Mietelmä Markku Envall: Paperihaarniska. WSOY. 358 s.

Paavo Haavikon ja Mirkka Rekolan kuoltua on Markku Envall (s. 1944) suomalaisen aforistiikan ainoa kirjoittava raskassarjalainen tällä hetkellä. Vaikka lajia harrastetaan ja julkaistaan – etenkin verkossa –, ovat uudet ja lahjakkaat tekijät vasta tulollaan.

Paperihaarniska

Kirjoittaja: Markku Envall

Julkaisija: WSOY

Laji: mietelmä

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 358

Tuotteliaan Envallin neljäs fragmenttikokoelma Paperihaarniska on itseironista nimeään myöten tinkimättömän aforistinen. Sen laveistakin teksteistä voi halutessaan irrottaa yksi- tai kaksivirkkeisen, tehokkaasti toimivan mietelmän. Joukkoon ripotellut leikilliset osiot ja anekdootit eivät nekään muuta teoksen puhdasta aforistista luonnetta.

Envall ei ole köyhä mies. Tarkka katse, kyky yllättäviin havaintoihin, paradokseihin ja ajatelmiin suoltaa kirjoitusta lähes kaikesta.

Olivatpa aiheina sitten jouluvalot, tennis, ystävät, kollegat, kohtaamiset kaduilla, vanheneminen, kuolema, uskonto, kirjallisuus, Raamattu, perhe, arki, ilo tai suru.

Mutta miksi Envall on päästänyt käsistään 358 sivua aforistista kirjoitusta? Paperihaarniska on tikahtumassa paljouteensa. Sitä olisi pitänyt karsia ja tiukasti. Nyt taso ailahtelee ja toisteisuus on häiritsevän junnaavaa, eikä teemojen variointi tuo aina kummoistakaan uutta.

”Itsensä toistamista ei voi väistää. Itsensä muuntelua ei pidä yrittääkään rajoittaa. Joka ei itseään varioi, sillä ei ole persoonaa eikä luonnetta. Hänelle ei jää muuta varioitavaa kuin tilanteet, tai toiset ihmiset”, vastaa Envall.

Onneksi Paperihaarniskaa ei ole ryhmitelty aiheittain osastoihin tai lukuihin, vaan asiat ovat lukijaystävällisesti sikinsokin. Raskauden ja keveyden tiuha vaihtelu tekee teoksesta ilmavan. Summanmutikkaisilta vaikuttavat siirtymät aiheesta toiseen ällistyttävät ja synnyttävät kipinöintiä, elleivät sitten joskus jää tahattoman koomisiksi tai banaaleiksi.

Kirjallisuus, sen luonne, luovuus ja kritiikki ovat Envallille kirjailijana tietysti tärkeitä aiheita, joihin hän palailee tämän tästä. Olen yllättynyt, ettei Envall saanut raastettua näistä mitään mehukasta. ”Ei riitä että kirja on hyvä, myös lukijan on oltava”, kirjoittaa hän. Moni on kirjoittanut saman.

Joskus tuntuu, puolittain leikillisesti sanoen, että teoksen ja kirjallisuuden olemiseen kytkeytyvät teemat tulivat käsiteltyä viimeistään Maurice Blanchot’n Kirjallisen avaruuden ilmestyttyä ensin ranskaksi 1955 ja lopulta suomeksi 2003 (suom. Susanna Lindberg ).

Siksi tuli heitettyä muutama onnen kuperkeikka luettuani ruotsalaisen Horace Engdahlin uuden ja todella oivaltavan kirjallisuusaiheisen fragmenttikokoelman Sen jälkeen savuke, (suom. Jyrki Kiiskinen ).

”Sivusta näkee enemmän”, määrittelee Envall paikkansa kirjailijana.

Paperihaarniskassa sivullisuus näyttäytyy myös ikääntymisen tuomana sivuun jättäytymisenä tai joutumisena ja yhteyksien vähenemisenä ihmisiin. Näistä kumpuaa teoksen lempeä ja humoristinen alakulo. Sama asenne säilyy Envallin kirjoittaessa kuolemasta: ”Päästään terveellä ihmisellä ei voi olla mitään sitä vastaan, että on kuollut.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat