Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anja Erämajan uusi runokokoelma freesaa rakkauspuheen korvamatoja

Ehkä liioittelen vähän -kokoelma on moniasuinen, mutta huolellisesti koottu

Kulttuuri
 
Mervi Kantokorpi

Runot Anja Erämaja: Ehkä liioittelen vähän. WSOY. 70 s.

Uusi Ehkä liioittelen vähän on vuonna 2005 debytoineen Anja Erämajan neljäs runoteos, mutta hän on kirjoittanut myös lastenkirjoja, tehnyt musiikkia ja ennen kaikkea esittänyt tekstejään.

Ehkä liioittelen vähän

Kirjoittaja: Anja Erämaja

Julkaisija: WSOY

Laji: runot

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 70

Esikoinen Laulajan paperit osoitti nimeään myöten runoilijan suunnan. Erämaja edustaa lauletun runon suurta traditiota ja sen jälkeistä ääneen kirjoitetun runon puheenomaista, vapaasti rytmistä perinnettä. Se kulkee kohti lukijaa yhtä hyvin tekstinä kuin esityksenä, ja yleisön edessä Erämaja on todella charmantti esiintyvä taiteilija.

Uutuus on muodoltaan turhankin moniasuinen, mutta temaattisesti huolella kokoon keitetty. Soppa on nimeltään minä-rakastan-sinua, fraasi, jonka suusta päästäminen on nolostuttavan överiä.

Mukana on säkeistä, proosaksi asemoitua ja visuaalista runoa kirjavan typograafisen leikin pyörteissä. Hauskin piilopeli syntyy runoihin kätketyistä vanhoista rakkauspuhe-lainoista, jotka ovat ainakin keski-ikäisille tuttuja kutumusiikin möläytyksiä kaikilta ajoilta: ”söteem, söteem”.

Näitä vanhoja korvamatoja paljastetaan loppukiitoksissa, mutta jännempää on lukea ja yllättyä.

”Tässä nyt on sellainen paketti, että toimitetaan perille pakkasessa paljain jaloin, vaikka jäisi raatoja tielle. Nyt on osoite oikea, vaikka olisi oven takana mustat hampaat, multaa suussa. Sellainen meininki, että ei väliä, vaikka olisi verta juonut, kuolema niskassa. // Ehkä liioittelen vähän.”

Liioittelun alta tunnistaa Kantelettaren ”Jos mun tuttuni tulisi” -runon, ja kaikki sen mahtavat hyperbolat tyyliin ’vielä vierehen menisin, vaikk ois vierus verta täynnä’ .

Kanteletar vie laajemminkin naistenrunon maisemaan, joka on teoksen suuri motiivi. Erämaja ei kirjoita vain eroottisesta rakkaudesta, myös äiti-ihmisen tunteiden kirjo arjeksi kutsutussa elämänmuodossa saa säkeensä. Miltä tuntuu, kun ”Koti on tyhjä” ja on ”seistävä aikuisen lapsen ovella”.

Runoja lukiessa havaitsee, miten Erämaja suorastaan nauttii puhekielen läheisyyden voimasta. Näin silloinkin kun diginatiivi jälkeläinen on täysin käsittämätön ilmaisussaan: ”Tulkaa tänne tekee killii, mul lägää, trolli ei tartte fiidii, joo spämmään, jätkä huukkas eka turrettii. Tu, mä tein damagee.”

”En tiedä mitä kieltä hän puhuu, mutta puhuu”. Ja tämä näyttäisi olevan tärkein elämässä ja runoudessa: puhe, rakkauspuhe, ääni toista kohti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat