Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutuuskirja löytää yhtäläisyyksiä Suomen ja Espanjan sisällissodista

Oikeushistorioitsija Jukka Kekkosen analyysi Suomen ja Espanjan sisällissodista on painavaa luettavaa.

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Fasistien mustiin paitoihin puetut lapset marssivat leikkikivääreineen marraskuussa 1936 Irunin kaupungissa Baskimaassa.
Fasistien mustiin paitoihin puetut lapset marssivat leikkikivääreineen marraskuussa 1936 Irunin kaupungissa Baskimaassa.

Historia. Jukka Kekkonen: Kun aseet puhuvat. Poliittinen väkivalta Espanjan ja Suomen sisällissodissa. Art House. 507 s.

Suomi ja Espanja mittelevät kyseenalaisesta kunniasta: kumman sisällissota koitui suuremmaksi tuhoksi omille kansalaisille? Kaksi prosenttia espanjalaisista kuoli kolmevuotisen sodan takia, kun taas Suomen väestö kaventui yhden prosentin verran – mutta jo puolessa vuodessa!

Kun aseet puhuvat. Poliittinen väkivalta Espanjan ja Suomen sisällissodissa

Kirjoittaja: Jukka Kekkonen

Julkaisija: Art House

Laji: historia

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 507

Suomessa tuli 36 000 ruumista, Espanjassa menetykset olivat kokoluokkaa 550 000–650 000.

Oikeushistorioitsija Jukka Kekkosen jättityö, Kun aseet puhuvat -tutkimus, pureutuu näihin Suomen (1918) ja Espanjan (1936–39) kansallisiin välienselvittelyihin. Ensin Kekkonen kuvailee konflikteja ja lopuksi vertailee niiden yhtäläisyyksiä ja eroja. Hänen aineistojaan – kaksine tuhansine lähdeviitteineen – voimme kutsua monumentaalisiksi.

Kirjan nimi on oleellinen. Alkuaan latinankielistä ”kun aseet puhuvat, lait vaikenevat” -sanontaa Kekkonen roimii voimallisesti. Lauseen loppuosa saisikin kuulua ”lait joustavat”.

Monissa sisällissodissa on ylimääräistä verisyyttä, mutta Kekkonen kieltää julmuuden sisältyvän jotenkin ”luonnollisena” osana kaikkiin sisällissotiin. Vastaesimerkkejäkin nimittäin on.

Suomessa ja Espanjassa lait antoivat myöten joukkopuhdistuksille, kunnes ilmeni tarve omaksua edes oikeuden alkeellisimpia muotoja. Vähäkin lainsuoja hillitsi teloituksia heti.

Kekkonen esittelee perin juurin maiden oikeudenkäytön pulmat sodan aikana ja jälkeen. Toisin kuin Suomessa, Espanjan nationalistit julistivat pian sotatilan ja panivat toimeen silmittömän pikateloitussarjan valtaamillaan seuduilla. Vastarinnan lamaannuttamiseksi kenraalit kannustivat terroriin – ”äärimmäiseen väkivaltaan”, kuten ohjeistettiin. Pelko on hyvä ase.

Suomessa kolme neljännestä poliittisista murhista lankesi valkoisten tiliin, Espanjassa kaksi kolmannesta nationalistien – loput Suomen punaisille ja Espanjan tasavaltalaisille.

Vaan miksi vertailla Suomea juuri Espanjaan, miksei vaikkapa Irlannin (1916–23) tai Kreikan (1944–48) sisällissotiin?

On muutama keskeinen syy: Suomessa ja Espanjassa sota riehui yhtä totaalisena ja kansaa ankarasti jakavana, kyse oli sosiaalisesta luokkayhteenotosta ja uhriluvut poikkeuksellisen korkeat. Niin ikään maita yhdisti ulkoinen interventio, samoin kuin konstellaatioliikahdukset maailmalla.

Suomessa koettiin yksi ensimmäisen maailmansodan jälkinäytöksistä, Espanjassa toisen maailmansodan esinäytös.

Eroakin on: Suomessa sota kytkeytyi Venäjän imperiumin jos ei hajoamiseen niin vajoamiseen, mutta Espanjassa ei suoraa ulkoista ärsykettä tarvittu. Sikälihän maat olivat peilikuvia, että Suomessa kapinan teki köyhälistöä edustava vasemmisto, Espanjassa suurtilallisten ja katolisen kirkon tukemat oikeistoupseerit.

Espanjan tasavaltalaiset murhasivat pappeja ja vandalisoivat kirkkoja järjestelmällisesti, francolaiset lahtasivat kyselemättä vähänkin epäilyttävämpiä kansalaisia. Sodan alkua onkin sisällissodan (guerra civil) asemesta luonnehdittu epäinhimilliseksi sodaksi (guerra incivil).

Jälkeenpäin oikeusteoreetikot pyöräyttivät diktaattori Francisco Francon käskystä nationalistien kapinalle oikeutuksen hienosyisine perusteluineen. Kirkkaammin ei voisi toteutua ajatus siitä, että voittajat kirjoittavat historian.

Espanjan sodan jälkitila oli ylimalkaan suuresti raaempi kuin Suomen. Jos Suomessa päästiin pian lähelle parlamentarismia ja demokratiaa, Franco lukitsi sortovaltansa liki 40 vuodeksi – loppua päin toki laimentuen, minkä Kekkonen hyvin kuvaa.

Eritahtisuus tarkoittaa, että Suomessa sodan vapaa tutkimus on Espanjaa pidemmällä, jossa uhriluvut ja repression kuva vasta täsmentyvät.

Espanjan sodanjälkeiset siviilikaartit (guardia civil) vastasivat meidän suojeluskuntiamme: tuottivat luotettavuuslausuntoja, tarkkailivat mielialoja, puhalsivat henkeä isänmaan ja armeijan puolesta. Mittakaava oli valtava: Espanjassa syynättiin tarkemmin yli miljoona kansalaista vuodessa.

Kirja on sisällöltään painava ja myös lukukokemuksena raskaanpuoleinen.

Kekkonen suosii kovin substantiivivetoisia lauseita, jotka tökkäävät usein vastaan ja pakottavat lukemaan virkkeen uudestaan. Asiaproosa ylipäätään on vaativa laji, eivätkä keskivaikeat asiat helpota luentaa. Ei hän kuitenkaan aivan takkuisimpaan juristislangiin sorru.

Ihailematta vertailevaa tutkimusotetta myönnän mielelläni, että Jukka Kekkonen tavoittaa merkittäviä vastaavuuksia ja säännönmukaisuuksia Suomen ja Espanjan välillä. Tulokset legitimoivat ja nostavat tutkimuksen arvoa ja mielekkyyttä. Siitä saattaisi olla apua ratkaistaessa – jopa ehkäistäessä – maailmalla tiuhaan puhkeavia sisäisiä yhteenottoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat