Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakkauden voitto diplomatiasta – Stefan Moster kirjoittaa elämännälästä

Stefan Moster on aiempien romaaniensa tapaan pienten arkisten tunteiden hienovarainen ja tarkka kuvaaja

Kulttuuri
 
Kuisma Korhonen
Tapio Vanhatalo
Kirjailija Stefan Moster tuli tunnetuksi suomalaisen kirjallisuuden saksantajana.
Kirjailija Stefan Moster tuli tunnetuksi suomalaisen kirjallisuuden saksantajana. Kuva: Tapio Vanhatalo

Romaani Stefan Moster: Suurlähettilään vaimo (Die Frau des Botschafters). Suom. Jukka-Pekka Pajunen. Siltala. 316 s.

Stefan Moster (s. 1964) on Espoossa asuva saksalaiskirjailija. Suomalaisen kirjallisuuden kääntäjänä ansioitunut Moster tunnetaan nykyään myös taitavasti kirjoitetuista, intiimeistä romaaneistaan, joista aiemmin on suomennettu Nelikätisen soiton mahdottomuus sekä Rakkaat toisilleen.

Suurlähettilään vaimo

Kirjoittaja: Stefan Moster

Julkaisija: Siltala

Laji: romaani

Alkuperäinen nimi: Die Frau des Botschafters

Vuosi: 2016

Suomentaja: Jukka-Pekka Pajunen

Sivumäärä: 316

Suurlähettilään vaimo kertoo Odasta, suurlähettilään vaimosta, joka tylsistyy edustusrouvan tehtävässään Helsingissä. Eräänä päivänä hän löytää lähetystön laiturilta siihen lahjaksi jätetyn kalan, ja vähitellen tutustuu lahjan antajaan, kömpelön oloiseen kalastajaan Klausiin. Tämä on syntyisin pohjoisesta, saksalaisen sotilaan ja suomalaisen naisen suhteesta, ja ihailee kaikkea saksalaista.

Näiden kahden omalla tavallaan yksinäisen ihmisen välille kehittyy epätodennäköinen ystävyyssuhde.

Odalla on myös lapsi, vaikeavammainen Felix, joka on jouduttu jättämään Saksaan hoitokotiin. Kaipaus lasta kohtaan saa Odan lopulta tekemään hurjan suunnitelman: Klausin kanssa hän toisi pojan suomeen ja näyttäisi tälle jäätyneen Suomenlahden. Miehelleen Robertille hän ei hiiskahda suunnitelmasta sanaakaan.

Lukijalle tämän kaiken välittää nimettömäksi jäävä kertoja, ujo kirjastonhoitaja, joka on nuoruudessaan ihastunut kauniiseen Odaan. Minä-muodon ilmaantuminen kertomuksen viidennessä luvussa tulee melkoisena yllätyksenä, siihen asti kerronta kun on välittänyt Odan hyvinkin intiimejä ajatuksia ja tuntemuksia kaikkitietävän kertojan valtuuksilla.

Lopulta jää epäselväksi, mitkä osat kertomuksesta kertoja on nähnyt, mitkä kuullut, ja mitkä kuvitellut

Odan tapaan kertoja yrittää tyydyttää omaa elämän nälkäänsä. Tarinankerronta on korviketta, haaveilua elämästä, jota ei tullut – ja kun viimein tulee aika kertojankin toimia, eivät tapahtumat mene lainkaan niin kuin hän on salaa sisimmässään toivonut.

Aiempien romaaniensa tapaan Moster on pienten arkisten tunteiden hienovarainen ja tarkka kuvaaja. Kerronnassa on jotain hyvin eurooppalaista, kamarinäytelmän tapaista. Ensimmäisen osan ollessa melko staattinen kasvattaa toisen osan Saksan matka jännitettä, joka lopulta purkautuu varsin dramaattisesti jäätyneen meren valossa.

Diplomaattielämän tyhjyys on eurooppalaisen kirjallisuuden kenties jo kuluneitakin teemoja, eikä Moster siihen mitään varsinaisesti uutta tuo.

Ystävyys Klausiin taas tuntuu Odalle lopulta pikemminkin välietapilta kuin päämäärältä, se saa hänet tunnistamaan omat tunteensa Saksaan jäänyttä lastansa kohtaan. Keskeisimmäksi teemaksi kirjassa nouseekin äidin rakkaus, pyyteetön halu hoivata lasta, vaikka tämä ei vammojensa syvyyden takia pystyisikään vastaamaan hänelle osoitettuihin rakkauden osoituksiin.

Felixin kautta Oda löytää niin omat aistinsa kuin omat tunteensa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat