Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punapappi palaa poteroon – Heikki Palmu käy muistelmissaan läpi 1960-luvun kiistoja

Muistelmateos kertoo kirjoittajansa yhteiskunnallisen vaikuttamisen vuosista ja perheen alkutaipaleesta.

Kulttuuri
 
Kirjapaja
Heikki Palmu oli 1960-luvun tunnetuimpia ”punapappeja”.
Heikki Palmu oli 1960-luvun tunnetuimpia ”punapappeja”. Kuva: Kirjapaja

Muistelmat Heikki Palmu: Oulusa koulusa, 60-lukulaisen muistelmat. Kirjapaja. 343 s.

Heikki Palmun Oulusa koulusa on hyvin hämmentävä ja ristiriitainen kirja.

Oulusa koulusa. 60-lukulaisen muistelmat.

Kirjoittaja: Heikki Palmu

Julkaisija: Kirjapaja

Laji: muistelmat

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 343

Mutta lähdetään liikkeelle siitä, kuka on – tai julkisuuden hahmona oli – kirjan kirjoittaja.

Heikki Palmu oli Terho Pursiaisen ohella tunnetuin 60-lukulainen ”punapappi”, monessa ajan vasemmistolaisessa liikkeessä vaikuttanut hahmo.

Muistelmateos kertoo kirjoittajansa yhteiskunnallisen vaikuttamisen vuosista ja perheen alkutaipaleesta. Se huipentuu kiistaan kirkon kanssa Oulun korkeakoulupastorin virantäytössä.

SKDL:n aatemaailman lähellä toimineella, taistolaisiakin sympatiseeranneella teologilla oli vaikeuksia saada pappisvihkimystä. Se oli edellytys kirkolliseen virkaan, johon hänet oli jo valittu.

Syyt olivat selkeästi poliittiset. Oulun hiippakunnan tuomiorovasti Olavi Airas vaati Palmulta ”kansankirkon paimenen” nöyryyttä. Se merkitsi, että Palmun pitäisi peruuttaa jyrkimpiä kannanottojaan. Esimerkiksi sen, jossa ”radikaali partajeesus” kirjoitti kokoomuslaisten olevan kelvottomia kristityiksi.

No, tähän asti kaikki hyvin. Kokemansa vääryyden voi muistelmissa oikaista, vaikka se olisi vuosikymmeniä vanha ja melko vähäinen. Kuten vuoden viivytys virkanimityksessä.

Mutta sitten muistelmissa tulee muutama ongelma. Takakannessa sanotaan oudosti, että muistelmateos avaa ”fiktion keinoin” ikkunat 1960-luvun maailmaan.

Missään muualla ”fiktiosta” ei puhuta mitään.

Päinvastoin, kirjan alkupuoli pyrkii todistamaan sen faktuaalista luonnetta. Palmu lainailee pitkiä sitaatteja kokouspuheista ja muistioista.

Sen sijaan muistelmien huipennus, väittelyt Palmun päävastustajan, Olavi Airaksen kanssa perustuvat kahdenkeskisiin keskusteluihin. Ne on kirjoitettu ajatusviivoilla dialogeiksi.

Dialogien pääajatus on osoittaa kuinka rohkea, nokkela, ja hyvin argumentoiva nuori Palmu keskusteluissa on, kuinka jankkaavia, jyrkkiä, yksipuisia kirkon konservatiiviset johtajat, erityisesti Airas tai asessori Timo Holma, ovat.

Toisaalla Palmu korostaa, kuinka ei koskaan ole kyennyt sanomaan kasvotusten kenellekään vastaan.

Voiko näin tehdä? Antaa ymmärtää muistelmien perustuvan muistioihin ja yhtäkkiä muuttaa muistot ”fiktiiviseksi” keskusteludialogiksi. Draamadokumentti on yleensä tyylikäs elävöittämiskeino. Mutta kun tyyli muuttuu kirjan kiistanalaisimmassa kohdassa ja vastustajien suuhun kirjoitetaan ”sopivat” repliikit, syntyy epäilyttävä vaikutelma.

Palmun muistelmat tekee mielenkiintoiseksi moni muukin ristiriita. Ne liittyvät Palmun luonnekuvaan ja 60-lukulaisten tulevaan muistelmakirjallisuuteen.

Palmun kirjoittamistyyliä leimaa huumorittomuus ja osattomuuden tuntu, joka näkyy tunnetumpien nimien ”tiputteluna”.

Vasemmistolaiset pääsivät vallan kahvaan ja Pursiainenkin kansanedustajaksi. Suomen kirkosta ei sen sijaan koskaan tullut punaista, ei sinne päinkään.

Tämä odotusten toteutumattomuus näkyy. Palmu kuvailee usein epävarmaa, sinisilmäistä, hyödylliseksi idiootiksikin moitittua nuorta itseään. Mutta sen sijaan, että lempeästi ymmärtäisi, vanha Palmu samastuu nuoreen hahmoonsa edelleen.

Siksi kauneinta tekstiä muistelmissa ovat käytännön toimet, muutot, asuntojen kuvailut, nuoren perhe-elämän alku. Epäonnistuminen toverillisena opettajana, kommuunit ja muut ajan hömpötykset sujuvat odotettavan surkeasti.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia löytyy: Mikko Juvaa on aina pidetty ”edistyksellisenä” arkkipiispana, mutta nyt myös Martti Simojoki osoittautuu sellaiseksi.

Palmun nuoruudentarina on voittoisan vasemmiston häviävämmästä päästä. Nykyajasta katsoen suurempi paradoksi on, että arkkipiispa Kari Mäkinen on 60-luvun mitoin huomattavasti ”vasemmistolaisempi” kuin nykyinen Vasemmistoliiton ay-osasto, joka on kiinnostunut vain palkkaeuroista.

Voi, voi, toivottavasti näitä löysiä 60-lukulaisten muistelmia asioista, joita on jauhettu vuosikymmeniä, ei tule kovin paljon. Jostakin kuulin jo kammottavan lauseen, jonka mukaan Lapualaisooppera on ajankohtaisempi kuin koskaan.

Ei ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat