Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Menneisyyden perässä Palestiinassa

Helsinkiläisen toimittajan Marjut Helmisen omakohtaiset kokemukset Palestiinasta näkyvät esikoisteoksessa hyvin

Kulttuuri
 
KH
Marjut Helminen on helsinkiläinen toimittaja.
Marjut Helminen on helsinkiläinen toimittaja. Kuva: KH

Romaani Marjut Helminen: Appelsiinilehto. Minerva. 283 s.

”Näitä vaaleita yli viisikymppisiä, yksinään Pyhälle maalle matkustavia pohjoismaalaisia on enemmän kuin arvaatkaan. Joudun jatkuvasti auttamaan Jeesuksen nähneitä tai Jeesukseksi itseään luulevia--.”

Appelsiinilehto

Kirjoittaja: Marjut Helminen

Julkaisija: Minerva

Laji: romaani

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 283

Näin sanoo suurlähetystön edustaja Ramallahissa Marjut Helmisen esikoisromaanissa Appelsiinilehto.

Appelsiinilehdon päähenkilö Sini ei ole lentänyt Jerusalemiin Jeesuksen perässä. Sini on kokenut sairaanhoitaja, useasti maailman eri kriisialueilla työskennellyt. Mutta jotain hänellekin Palestiinassa tapahtuu.

Sinin oli tarkoitus työskennellä Länsirannalla koulutustehtävissä. Mutta Palestiinassa mikään ei ole kovin varmaa, ja kun Gazassa puhkeaa kriisi, lähtee Sini sinne auttamaan. Raskaissa oloissa käy niin, että menneisyys tulee monella tapaa liian lähelle.

Romaanin toinen päähenkilö Fuad seuraa Sinin matkaa koti-Suomesta vaihtelevin tuntein. Tai koti ja koti: Sinin ystävä Fuad on kaksinkertainen pakolainen. Vauvana hänet on kannettu maanpakoon Palestiinasta, aikuisena hän on joutunut pakenemaan Libanonista.

Turva on löytynyt Suomesta, mutta kokemukset ovat jättäneet jälkensä. ”Miksi kiintyä paikkoihin ja ihmisiin, kun joutuisi kuitenkin lähtemään ja luopumaan kaikesta?” Fuad miettii.

Kun Sinin matka mutkistuu, joutuu Fuad matkustamaan hänen peräänsä. Vaikka Fuad aiemmin kadehti Siniltä tämän matkaa, ei entisiin kotimaihin matkustaminen ole helppoa.

Helsinkiläisen toimittajan Marjut Helmisen omakohtaiset kokemukset Palestiinasta näkyvät esikoisteoksessa hyvin. Sekä yksityiskohtien tarkkuudessa että humaanin pohdiskelevassa otteessa. Asiat ovat harvemmin mustavalkoisia, yksinkertaisia eivät koskaan.

Romaani kuvaa konkreettisesti lukuisien sotien ja Palestiinan ratkaisemattoman tilanteen aiheuttamaa kurjuutta – mutta myös arkista iloa. Tuttuja ruokalajeja, kahvin- ja teentuoksua, ihmisten ystävällisyyttä. Arkea, jota ei uutiskuvissa näe.

Mukana teoksessa ovat myös suuret tunteet: iän ja syntyperän ylittävä ystävyys – ja rakkaus.

Päähenkilöt jäävät kuitenkin etäisiksi eikä monimutkaiseksi tarkoitettu juonirakennekaan kanna ihan kaikissa kohdissa. Arjen hetkissä ja sujuvassa kerronnassa on kuitenkin voimaa, jolla Helminen saa piirrettyä mielekkäältä tuntuvan kuvan mielettömästä paikasta.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat