Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pirkkalassa horjutettiin porvarien asemia syöttämällä yläasteen oppilaille neuvosto-oppeja

1970-luvun sosialistisesta koulukokeilusta aiheutui skandaali, joka hyödytti seuraavissa vaaleissa kokoomusta

Kulttuuri
 
Tampereen yliopisto
Pirkkalan esikokeilussa oppilaiden piti järjestää työväenluokkahenkinen mielenosoitus suomalaista kapitalistista yhteiskuntaa vastaan. – Kirjan kuvitusta.
Pirkkalan esikokeilussa oppilaiden piti järjestää työväenluokkahenkinen mielenosoitus suomalaista kapitalistista yhteiskuntaa vastaan. – Kirjan kuvitusta. Kuva: Tampereen yliopisto

Historia Jari Leskinen: Kohti sosialismia! Pirkkalan peruskoulun marxilainen kokeilu 1973–1975. Siltala. 444 s.

Pieni Pirkkalan kunta Tampereen kupeessa on joutunut yli neljäkymmentä vuotta kantamaan nimessään outoa tahraa. Kunnan peruskoulun yläasteella tehtiin 1970-luvun puolessa välissä merkillinen koulukokeilu: yritettiin kasvattaa pirkkalalaisista nuorista alttiita ottamaan vastaan sosialismin siemen.

Kohti sosialismia! Pirkkalan peruskoulun marxilainen kokeilu 1973-1975.

Kirjoittaja: Jari Leskinen

Julkaisija: Siltala

Laji: historia

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 444

Entiset nuoret ovat nyt iältään noin 55-vuotiaita suomalaisia. Jos näitä koekaniineja kiinnostaa tietää, mitä tapahtui kauan sitten, heidän kannattaa lukea Jari Leskisen kirja Kohti sosialismia!

Tohtori Leskinen on Keskusrikospoliisin tutkija, joka on virkatyönsä ohessa penkonut kymmenen vuotta kellastuneita Pirkkalan papereita ja kirjoittanut tutkimustuloksista värikkään ja poleemisen yhteenvedon.

Kirja täyttää lähdepuolelta tiedekirjan vaatimukset, mutta johtopäätöksiä tehdessään Leskinen ei malta tasata tunnemyrskyjään. Välillä mennään railakkaasti ilottelun puolelle.

Leskistä kuitenkin ymmärtää, sillä kokeilu näyttää tämän päivän silmin täysin hullulta.

Historian ja yhteiskuntaopin tunneilla oppilaille syötettiin täysin yksipuolista tietoa ja sitten Tampereen yliopiston psykologian laitoksen tutkijat mittailivat, mitä vaikutuksia opetuksella oli ollut. Opetuksessa käytetty aineisto oli osin kotoisin itärajan rajaa.

Tampereen yliopiston historian professori Viljo Rasila arvioi myöhemmin, ettei kokeilu ollut historian kokeilua, vaan ”lasten maailmankuvan muuttamista ja tämän muutoksen mittaamista koskeva kokeilu”.

Miksi johtavat demarit ja myös maan korkeimmat opetusviranomaiset lähtivät tukemaan ja rahoittamaan kokeilua?

Pääministerinä oli Kalevi Sorsa, opetusministerinä oli Ulf Sundqvist ja kokeilusta vastasi kouluhallituksen pääjohtaja Erkki Aho, nuorehko demari hänkin.

Leskinen osoittaa, että demarien maltilliset koulumiehet varoittelivat Pirkkalan kokeilusta jo varsin varhaisessa vaiheessa. Jos heitä olisi kuunneltu, puolue olisi säästynyt paljolta harmilta.

Ajan henki ei kuitenkaan suosinut maltillisia vaan radikaaleja mielipiteitä. Sdp oli muutamaa vuotta aikaisemmin ajanut läpi peruskoulu-uudistuksen ja puolue halusi vaikuttaa myös opetuksen, varsinkin yhteiskunnallisten aineiden opetuksen sisältöön.

Pirkkalan kokeilussa kerättyä tietoa oli tarkoitus hyödyntää, kun koko peruskoulun uusia opetussuunnitelmia laadittiin. Sdp:ssä järkeiltiin, että jos opetukseen saadaan lisätyksi sosialismia, nuoret äänestäisivät aikuisiksi vartuttuaan demareita. Tarkoitus oli siis horjuttaa porvarien asemia kouluissa.

Sdp:n puoluetoimikunnassa turkulainen Johannes Koikkalainen kertoi esimerkin porvarivallasta: ”Turussa on 500 opettajaa, mutta näistä on tietojeni mukaan sosialidemokraatteja vain 32”.

Pirkkalassa kokeiluja jatkettiin pari vuotta, kunnes ne pulpahtivat julkisuuteen keväällä 1975. Kansanedustaja Kullervo Rainio (kok) teki kokeilusta pääministeri Kalevi Sorsan punamultahallitukselle kyselyn.

Syntyi valtava mediakohu, jossa kokeilun puoltajat jäivät alakynteen. Aineisto oli niin herkullista, että sen avulla kokoomus suorastaan jylläsi. Kekkonenkin suuttui.

Kokeilusta tuli lopulta merkittävä, mutta sen vaikutus oli juuri päinvastainen kuin Sdp:ssä oli toivottu.

Leskinen paljastaa kirjassaan, miten Pirkkala aktivoi opetushallinnon porvareita. Pääjohtaja Erkki Aho ympäröitiin tiiviillä virkamiesverkostolla. Ahon jokainen kuiskauskin raportoitiin vastapuolen salaiseen operaatiokeskukseen, josta käynnistettiin oitis vastaisku.

Pahinta oli kuitenkin kuiva kouluhuumori. Jos jokin asia epäonnistui, opettajahuoneissa tuli tavaksi sanoa: tämä meni nyt päin Pirkkalaa.

Sosialistinen Suomi. Kuukausiliitteen juuri ilmestyneessä toukokuun numerossa käsitellään suomalaisen sosialismin historiaa s. 44–49.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat