Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Runoilija tutkii muodon vaikutusta sanomaan

Jyrki Kiiskinen kirjoittaa jälleen runoja, joiden muotoa on hiottu jopa liian kanssa.

Kulttuuri
 
Lassi Rinne
Jyrki Kiiskinen tutkii runoissaan muotoa.
Jyrki Kiiskinen tutkii runoissaan muotoa. Kuva: Lassi Rinne

Runot Jyrki Kiiskinen: Äänen murros. Teos. 101 s.

Kiivaan alun jälkeen Jyrki Kiiskinen on julkaissut verkkaisesti runoja. Teoksesta Kun elän (1999) lähtien hän on pitänyt runokokoelmien välillä taukoa neljästä seitsemään vuoteen. Kokoelmia yhdistää se, että jokaisessa niistä on omaleimainen muotonsa.

Äänen murros

Kirjoittaja: Jyrki Kiiskinen

Julkaisija: Teos

Laji: runot

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 101

Hän jatkaa samalla periaatteella uusimmassa kokoelmassaan Äänen murros.

Teos sisältää neljä ääneksi nimettyä osastoa: ensimmäinen ääni, toinen ääni ja niin edelleen. Ne koostuvat pitkälti samoista sanoista, jotka kussakin osastossa noudattavat tiettyä muotoa.

Ensimmäinen osasto on rytmiltään läkähdyttävä. Siinä Kiiskinen tavoittaa vimman, jossa suuret sanatkaan eivät tunnu kornilta ja jossa pilkahtelee ironian ilkikurinen valo:

”kannattaa punnita ajatuksia / pieniä suuria ihmisiä vertailla / rusketusta valkeita vartaloita / okralla hiekalla ennen lopullista / päätöstä kannattaa kyllä verrata / hitaita & nopeita filosofioita / siroja ja tanakoita eläimiä”

Toinen osasto on meditatiivista sanapyörittelyä, jossa aukeamalla on kahdesta neljään lyhyttä runoa. Niissä merkitykset nyrjähtävät verkkaan toisiksi. ”Sinä syvennyt okraan pilveen / liikkuen hiekan valkeilla hyllyillä / ennen kuin verrataan vartaloita / markkinan hintoja & filosofioita”

Kolmannessa osastossa säkeet liihottavat pieninä pilvinä ja neljännessä runot ovat muotopuhtaita sonetteja.

Mitä pidemmälle kokoelmaa lukee sitä enemmän turhauttaa. Toki Kiiskinen tutkii siinä taidokkaasti, miten muoto vaikuttaa runon sanomaan, kun sanat ovat jotakuinkin samoja.

Uutuus ei yllä viimeisimpien Kiiskisen kokoelmien tasolle. Sen osastojen ja runojen rytmi on mietitty mutta sisältö aiempaa valjumpaa.

Kiiskisen runoissa on pitkään ollut ihmetystä, nostalgiaa ja olemassaolon pohdintaa. Ne huokuvat Charles Baudelairen ja Arthur Rimbaudin hengessä, mutta tuntuvat eksistentiaalisilta ja maistuvat liian kirjallisuushistoriallisilta. Monista runoista puuttuu aiheiden vaatima palo ja aiheet peittyvät muodon alle.

Parasta antia on ensimmäisen osaston into ja palo, joka kantoi lukuintoani pitkälle. Säkeet todistavat, ettei ääntä tarvitse murtaa, jotta sanat puhuttelisivat. Noissa runoissa on nimittäin ääni, joka kantaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat