Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sara Stridsbergin romaani on muistomerkki ihmiskasvoiselle yhteiskunnalle

Romaani näyttää tutun maailman oudosta kulmasta ja huojauttaa jalustaltaan hyväosaisten tapaa ajatella

Kulttuuri
 
Caroline Andersson
Sara Stridsberg
Sara Stridsberg Kuva: Caroline Andersson

Romaani Sara Stridsberg: Niin raskas on rakkaus (Beckomberga). Suom. Outi Menna. Tammi. 366 s.

Paras proosa luo omat sääntönsä. Ensimmäinen otanta ruotsalaisen Sara Stridsbergin (s. 1972) tuotannosta kuuluu kyseiseen kategoriaan. Se näyttää tutun maailman oudosta kulmasta ja huojauttaa jalustaltaan hyväosaisten tapaa ajatella.

Niin raskas on rakkaus

Kirjoittaja: Sara Stridsberg

Julkaisija: Tammi

Laji: romaani

Alkuperäinen nimi: Beckomberga

Vuosi: 2016

Suomentaja: Outi Menna

Sivumäärä: 366

Alkuteoksen nimi Beckomberga viittaa vuosina 1932–95 Tukholman lähistöllä sijainneeseen mielisairaalaan, joka oli kuin kaupunki kaupungin alla, oma todellisuutensa.

Sinne romaanin 13-vuotiaan tytön alkoholisoitunut isä ei joudu vaan pääsee.

Beckomberga antaa hahmon surulle, niin isän kuin kaikkien muidenkin henkisesti särkyneiden. Isä menee sinne kuin kotiin ja on siellä onnellinen.

Pieninä sirpaleina eteen- ja taaksepäin versovassa tarinassa ääneen pääsee myös sairaalan viimeinen asukki. Beckombergan sulkeminen myötä katoaa myös ruotsalainen kansankodiksi sanottu hyvinvointivaltio, kuten Stridsberg antaa kertojansa kerran parahtaa.

Surun koti puretaan pois mukamas tarpeettomana. Sen asukkaat pumpataan täyteen lääkkeitä ja jalkautetaan ties minne.

Rakkaus isään vetää tytärtä äidin luota Beckombergaan, sielullisten vammojen taikavuorelle, jossa eheyden ja vahvuuden esittäminen näyttäisi vähintäänkin mauttomalta, luultavasti jopa rikokselta ihmisluontoa kohtaan.

Yksi lääkäreistä kuljettaa isää ja muutamaa muuta potilasta iltaisin mukanaan kaupungille kosteisiin juhliin, mikä on varmasti virkavirhe mutta samalla myös mitä konkreettisin yhteisen ja samanarvoisen ihmisyyden osoitus.

Beckombergan myötä myös moinen herrasmiesmäisyys kitketään pois. Stridsbergin romaani on muistomerkki ihmiskasvoiselle yhteiskunnalle, jossa yksilö vielä pystyi ajattelemaan omilla aivoillaan – jopa hullunrohkeasti, jos tarve vaati.

Surun lisäksi Beckombergassa kunnioittavan kohtelun saa myös kuolema. Isän puolella hukuttautuminen kulkee suvussa. Näin kauniisti hän puhuu siitä tyttärelleen Outi Mennan suomennoksessa:

”Juuri ennen kuin kaikki sammuu ei ole lainkaan pelkoa, on vain himmeä valo, joka lepattaa tajunnan rajalla. Jos aikaa ei enää ole, ei voi olla murheitakaan. Jos tila lakkaa olemasta, ei ole mitään pelättävää. Se on eräänlainen paratiisi, Jackie. Se minulle on tarjolla, paratiisi.”

Välillä Jackien halu ripustautua hakee kohteekseen sairaalan toisen nyrjähtäneen asukin. Jackien katsannossa rakkaus, ihastus ja huuma ovat todellista hulluutta – myös aikuisena, kun Beckombergasta on jäljellä enää muistot ja puisto.

Ydinperheen ja yhteiskunnan tukipilaria hänestä ei kasva. Pitäisikö?

Voi sanoa, että Niin raskas on rakkaus romantisoi nuoren tytön tajunnan läpi isän henkisen vammaisuuden ja katsoo kadotettuun aikaan kuin kultamaahan. Mutta ennen muuta romaani puoltaa yksilöiden oikeutta olla sopimattomia, soveltumattomia ja kulkea oma tiensä, vaikka aina löytyy toisia, jotka ottavat oikeudekseen tietää paremmin, miten sen pitäisi mennä.

Stridsbergin romaanissa aamuisin Beckombergassa nähdään usein siisti herra vierailemassa äitinsä luona, joka ei enää tunne häntä, mutta ilahtuu silti.

Pääministeri Olof Palme.

Taannoin Tukholmassa huhuttiin oikeasti, että Palme oli mielisairas ja kävi hoidattamassa itseään. Yhdet puhuivat Beckombergasta, toiset Sofiahemmetistä.

Stridsberg ei mainitse huhua. Mutta Palmen kuolemaa Beckombergan viimeinen potilas suree hänen romaanissaan. Kuin omaansa. Ja koko maan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat