Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tore Renbergin tiiliskiviromaanissa elämä Stavangerissa ei menekään kuten Strömsössä

Norjalaisromaani kertoo öljyllä rikastuneen kaupungin kääntöpuolesta. Se kuvaa viittä syyskuista päivää Stavangerissa vuonna 2012.

Kulttuuri
 

Romaani Tore Renberg: Huomenna nähdään (Vi ses i morgen). Suom. Outi Menna. Like. 656 s.

En voi kuin ihastella Tore Renbergin rohkeutta. Suositun norjalaiskirjailijan ensimmäinen suomennos Huomenna nähdään on vedetty varmalla kädellä isolle kankaalle. Käsissä on sellainen useaan suuntaan kurkottava jättimaalaus, jota karmit eivät turhaan pidättele. Tiiliskivi. Kyllä. Sitäkin.

Huomenna nähdää

Kirjoittaja: Tore Renberg

Julkaisija: Like

Laji: rikoskirjallisuus

Alkuperäinen nimi: Vi ses i morgon

Vuosi: 2016

Suomentaja: Outi Menna

Hinta: 656

Osin lohduttomien ihmiskohtaloiden mosaiikiksi kasvava Huomenna nähdään kuvaa viittä syyskuista päivää Stavangerissa vuonna 2012. Tämä useasta eri näkökulmasta rakentuva mosaiikki kuvaa öljyllä rikastuneen kaupungin kääntöpuolta, umpikujassa pyristelevien ihmisten pahoinvointia ja epätoivoa.

Rock-musiikin kapinallisuutta ja eskapismia hyödyntävä Huomenna nähdään puhuu siitä, mistä liian moni haluaisi vaieta. Ehkä siksi Tore Renbergin (s. 1972) maine on Norjassa sellainen, että hänet on nostettu Karl Ove Knausgårdin ja Jo Nesbøn rinnalle.

Yksi romaanin keskeisistä henkilöhahmoista on metallimusiikkia diggaava Pål Fagerland, joka on pudonnut tyhjän päälle, koska omille teilleen lähtenyt vaimo on jättänyt hänet kahden teini-ikäisen tyttären yksinhuoltajaksi. Niskassa on lisäksi miljoonan pelivelat. Pål päättää pyytää apua paikallista rikollisilta, jotka on tuntenut jo kouluajoista.

Siinä kerronnallinen koukku, johon Renberg pyydystää lukijan.

Myös teinejä ajaa eteenpäin samanlainen epätoivo kuin Pålia. He etsivät rakkautta, mutta kolhivat itsensä verille. Ehkä mielenkiintoisin hahmo on huostaan otettu Daniel, joka sekoittaa sekä kasvattiperheensä tyttären että Pålin toisen tyttären elämän – ja samalla omankin elämänsä.

Elämä Stavangerissa ei mene niin kuin Strömsössä. Liian paljon on rikki: murtuneet ihmissuhteet, särkyneet mielet ja raunioituneet haaveet eivät anna liikkumatilaa.

Romaanin suurin ongelma on sen motivoimaton laajuus. Uskon, että Renberg olisi saanut kirjatuksi sanottavansa puolta lyhyemminkin. Suoranaista tuskaa mitta ei tosin aiheuta, koska hän kirjoittaa hyvin, tarpeen tullen tylystikin.

Hän on käynyt ostoksilla moitteettoman ja sujuvan proosan tukkukaupasta ja ostanut innoissaan mittatilaustavaraa reilusti yli tarpeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat