Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jouko Sirola tarjoaa myyttiseoksen Vihdin maisemissa

Palanneiden vuoksi -kirjassa kuljetaan vainajien ja outojen otusten matkassa.

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen

Romaani Jouko Sirola: Palanneiden vuoksi. Teos. 400 s.

Tunnustan, että olen ymmälläni. Jouko Sirolan edellinen kirja Lumottu niitty oli hieno. Otetaan pätkä vanhaa tietä ja kerrotaan historiaa pitkin poikin ja sepitetään lisää. Aivan kuin asialla olisi muinaisesta Suomesta asti ammentava W. G. Sebald.

Palanneiden vuoksi

Kirjoittaja: Jouko Sirola

Julkaisija: Teos

Laji: romaani

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 400

Uusi romaani Palanneiden vuoksi lähtee liikkeelle samaan maisemaan, Vihtiin. Kertoja Jaakon vanhemmat näkevät valoa menehtyneiden naapureitten talossa. Poika porhaltaa paikalle ottamaan selvää. Vetävä aloitus, ja Sirola kirjoittaa häikäisevästi.

Mutta sitten. Kertoja menee mökkiin, kahlaa samalla jokeen, ja ajautuu vanhojen naapureiden Ellin ja Eetun myötä vainajien seuraan. Siellä tavataan suursukeltaja-kuoriaisen lisäksi jos jonkinmoista outoa otusta ja myyttimaakaria.

Keksitty tutkimus rannalta löydetyistä mosaiikeista johtaa yhteyksiin Turkkiin ja Egyptiin.

Ongelmana ei ole idea. Fantasiajakso, jossa järven pohjasta löytyy sekä loistelias valtakunta että groteskeja ilmestyksiä, on oikein mainio.

Ongelma on, että osio on pitkä, eikä siinä tapahdu oikeastaan mitään, vaikka jos jonkinlaista eläintä ja taruviitettä vilisee ohi.

Mutta kuten sanottu, Sirola kirjoittaa hyvin. Romaanin toinen puolikas onnistuu paljon paremmin. Jaakosta kerrotaan väliin kolmannessakin persoonassa. Lopussa viitataan infarktiin ja onnettomuuteen, mutta romaanissa on kyse tavanomaisen, lineaarisen kerronnan häivyttämisestä ja sukelluksesta mielen syvänteisiin. Sen Sirola osaa tehdä ilman murrepuheen ja groteskien kuvien toistoakin.

Jotakin samantapaista ovat loihtineet Herman Hesse Arosudessa 1920-luvulla ja John Fowles Jumalten naamioissa 1960-luvulla. Heidän myyttiteatterinsa olivat vain jäsentyneempiä kuin Sirolan, joka innostuu liikaa limittäisestä, ei-lineaarisesta kerronnasta.

Jos tämän jakson yli jaksaa kahlata – minulla oli suuria vaikeuksia, tunnustan – kirja herää henkiin aivan uudella tavalla. Sirola on parhaimmillaan jaksoissa, joissa hän liikkuu edes puoliksi tunnistettavissa maisemissa ja kerronta on jäsennetympää.

Minun puolestani Ellin ja Eetun murretarinoihin olisi riittänyt murto-osa nykyisestä. Sirola osaa olla muutenkin omaperäinen ja kokeileva, silloinkin, kun pitää aiheet ja tarinan kasassa.

Oikaisu 15.5. klo 12.40: Kirjan nimi on Palanneiden vuoksi, ei Kadonneiden vuoksi, siinä on 400 sivua, ei 284, ja päähenkilön nimi on Jaakko, ei Jouko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat