Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pinokkio tekee elämänsä tilinpäätöstä ja haikailee nuoruuden perään

Kulttuuri
 
Jouko Nuora
Robert Cooverin kirjassa kuvataan vanhaksi tulleen Pinokkion houreista tuskien taivalta.
Robert Cooverin kirjassa kuvataan vanhaksi tulleen Pinokkion houreista tuskien taivalta. Kuva: Jouko Nuora

Romaani Robert Coover: Pinokkio Venetsiassa (Pinocchio in Venice). Suom. Heikki Karjalainen. Moebius. 559 s.

Uusi Moebius-kustantamo aloittaa toimintansa kunnianhimoisesti. Se on julkaissut suomennoksen Robert Cooverin romaanista Pinokkio Venetsiassa.

Pinokkio Venetsiassa

Kirjoittaja: Robert Coover

Julkaisija: Moebius

Laji: romaani

Alkuperäinen nimi: Pinocchio in Venice

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 559

Lisukkeina tiiliskivessä on hurja novelli Lapsenvahti, jossa yhden illan eri versiot risteilevät kuin koskessa, ja nokkela essee Tarina, myytti, kirjailija.

Amerikkalainen Robert Coover (s. 1932) on Suomessa tuntematon, mutta maailmalla häntä verrataan John Barthiin ja Thomas Pynchoniin. Coover ei ole muuallakaan ollut yhtä suosittu kuin kokeelliset kollegansa. Hänen tuotantoaan pidetään vielä vaikeampana.

Pinokkio Venetsiassa ei ole kevyttä viihdettä, muttei myöskään niin raskasta luettavaa kuin voisi kirjailijan maineen puolesta pelätä. Iso ansio siitä on Heikki Karjalaisella, joka on kääntänyt labyrinttimäisen romaanin sujuvaksi suomeksi.

Pohjana on tietysti Carlo Collodin klassinen satu Pinokkiosta, sätkynukesta, joka halusi oikeaksi pojaksi. Se ilmestyi ensimmäisen kerran 1880-luvulla. Savukeidas julkaisee alkuteoksesta syksyllä uuden laitoksen, jossa on Attilio Mussinon komea kuvitus vuodelta 1911.

Cooverin kirja ilmestyi alkujaan vuonna 1991. Siinä Pinokkio palaa Venetsiaan. Collodi tosin käytti kotiseutunsa Toscanan murretta eikä Pinokkio seikkaillut Venetsiassa.

Liki satavuotias Pinokkio on elänyt akateemisesti menestyksekkään elämän professori Pinolona, peräti kahdella Nobelilla palkittuna kirjallisuudentutkijana. Venetsiaan hän saapuu kirjoittamaan loppuun viimeisen omaelämäkerrallisen tutkielmansa.

Romaanissa mainitaan, että professori Pinolo on platonisti. Platon näki todellisuuden heijastumana jostain korkeammasta.

Pinokkio – tai Coover – taas puhuu järjestyksestä verhona kaaoksen päällä. Hänen mukaansa näkyvän todellisuuden takana ei siis ole korkeampaa järjestystä vaan vielä suurempi kaaos.

Niinpä Pinokkio joutuu heti aluksi kommelluksiin ja järkälemäisestä kirjasta tulee hänen houreinen tuskien taipaleensa. Iäkkään professorin ruumiskin uhkaa muuttua takaisin puuksi.

Yksityiskohtaisesti kuvatun oikean Venetsian sekaan Coover rakentaa hurjan faabelin. Se alkaa selvitä viimeistään, kun Pinokkio törmää puhuvaan poliisikoiraan, vanhaan tuttuunsa Alidoroon.

Mukana ovat myös kettu ja kissa, Pinokkion vanhat kiusaajat, nukketeatterin kapinalliset marionetit, jotka ovat perustaneet Vegetal-punkbändin, ja Sininen haltiatar, joka antoi Pinokkiolle elämän.

Tarinassa lentelee myös yksi Venetsian tunnuksista, Pyhän Markuksen torin siivekäs leijona.

Coover viljelee italiankielisiä ilmaisuja, jotka käännetään lopun sanastossa. Usein ne voi tosin ohittaa ja silti pysyä mukana juonessa. Tosin silloin ei ehkä osaa arvostaa Cooverin äärimmäisen oppineen kakkahuumorin kaikkia ulottuvuuksia.

Säädyttömyyksiä on mukana rutkasti. Niistä ehkä häveliäimmin kerrotaan totuus Pinokkion paisuvaisesta nenästä, joka paljastaa muutakin kuin valehtelun. Pinokkion kurittoman nenän kanssa kilpailee kuuluisuudesta kirjallisuuden historiassa vain Gogolin novellin nimihahmo.

Myös viitteitä sinne sun tänne riittää. Iso osa niistä menee helposti yli ja ohi. Karjalaisella on ollut valtava urakka selvittää koukeroiset lörpöttelyt, jotka tuntuvat usein vain hidastavan kerrontaa. Mutta loppua kohti vauhti ja mielikuvitus kiihtyvät vinhaan vauhtiin.

Ilmeisimmät ja olennaisimmat viittaukset suuntautuvat Disney-studion Pinokkio-piirroselokuvaan vuodelta 1940 ja Thomas Mannin novelliin Kuolema Venetsiassa vuodelta 1912 (sekä Luchino Viscontin elokuvaversioon vuodelta 1971).

Disney-elokuvaa Pinokkio muistelee itse elämänvaiheenaan Hollywoodin turmeluksessa.

Elämänsä ehtoossa Pinokkio tekee tilinpäätöstä ja haikailee kadonneen nuoruuden perään. Coover kuvaa kitkerän pilkallisesti hänen yrityksiään iskeä vielä kerran intohimon kipinää. Lopulta Pinokkio toteaa eläneensä ahkerana mutta ei onnellisena.

Lopulta vanhan Pinokkion halut ja pelot ovat vain peilikuva Collodin ja Disneyn versioista, jotka kertoivat vertauskuvallisen kasvutarinan kehittymisestä oikeaksi ihmiseksi. Rapauttavan iän myötä kehitys kääntyy ja elämä menetetään taas.

Pinokkio on puusta tullut ja puuksi pitää hänen jälleen tuleman, Coover huomauttaa pohjimmiltaan. Sen totuuden päällä äärimmäisen sivistyneet viitteet ja nautinnollisen mutkikkaat juonirakenteet ovat vain pintaa kuten todellisuus kaaoksen päällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat