Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Engelsfors-fantasiatrilogiassa nuoruus on yhtä demonisotaa

Sarja hyödyntää huoletta fantasian kliseitä: taikajuomia, tulipalloja, amuletteja ja salaperäisiä symboleja

Kulttuuri
 
Vesa Sisättö

Fantasia Mats Strandberg ja Sara B.Elfgren: Avain (Nyckeln). Suom. Aki Räsänen. Viisas Elämä. 885 s. HS-suositus: Yli 14-vuotiaille.

Ruotsalainen Engelsfors-trilogia yhdistää nordic noir -dekkarin maagisin kyvyin varustettuihin nuoriin. Teossarja kuuluu vuosikymmenen pohjoismaisen nuorten fantasian parhaimmistoon.

Trilogian noin 17-vuotiaat päähenkilöt ovat läpileikkaus ikäluokasta: on uusperheen syrjäytymisvaarassa oleva esikoinen, suomalaissiirtolaisten jälkeläinen, akateemisen perheen ainokainen ja katunuori.

He saavat tietää olevansa Valitut, joiden pitää estää demoneja tunkeutumasta maailmaan. Nuorten kotikaupunki Engelsfors on sekin kuin sosiologinen mallikappale. Entisessä kaivoskaupungissa ei ole töitä eikä toivoa, mutta sitäkin enemmän pikkusieluisuutta.

Valittujen joukko harvenee trilogian kuluessa. Kahdessa ensimmäisessä kirjassa on kysymys tappajan jäljittämisestä, ja päätösosassa demonien oven aukeaminen – maailmanloppu – lähestyy.

Harvoin lukee nuortenromaania, jossa epävarmuus siitä, keneen kannattaa luottaa, on näin syvää. Eettinen juonne on kuitenkin selvä. Jos ihmisten keinot alkavat muuttua epäilyttäviksi, sama koskee päämääriä.

Strandberg ja Elfgren hyödyntävät huoletta fantasian kliseitä: taikajuomia, tulipalloja, amuletteja ja salaperäisiä symboleja. Kirjat olisivat melkoista huttua ilman uskottavia ja rakastettavia henkilöitään ja vetävää tarinaa.

Nuoruus näyttäytyy trilogiassa kiihkeinä tunteina ja elämänhaluna. Henkilöt sekoilevat päihteiden kanssa, harrastavat humalaista seksiä ja käyttävät magiaakin sähläten. Ajan myötä he kasvavat ja muuttuvat ihmisinä, mutta elämä jatkuu kamppailuna.

Demoneista voi selvitäkin, mutta varsinainen sankariteko on pelastaa ihminen itseltään. Tämä vaikuttaa olevan Engelsfors-trilogian sanoma tiivistettynä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat