Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tylypahkaa tuhannesti tylympi

Sally Greenin raaka trilogia pohtii myös väkivallan seurauksia

Kulttuuri
 
Vesa Sisättö

Fantasia Sally Green: Puoliksi villi (Half Wild), Puoliksi poissa (Half Lost). Suom. Sari Kumpulainen. Gummerus. 400 s. ja 325 s. HS-suositus: Yli 14-vuotiaille.

Kuin Harry Potter, mutta ilman huumoria ja söpöjä taikaolentoja. Niiden tilalla paljon kieroutuneita, yliluonnollisilla kyvyillä varustettuja ihmisiä, jotka tappavat toisiaan saadakseen valtaa, lisää kykyjä – tai vain koska joku ärsyttää.

Sellainen on brittiläisen Sally Greenin trilogian tyly taikamaailma.

Noidat jakautuvat valkoisiin ja mustiin, mutta jaottelulla ei ole juuri tekemistä hyvän ja pahan kanssa. Trilogian päähenkilö, 17-vuotias Nathan on valkoisen ja mustan noidan jälkeläinen.

Noitamaailmaa repii valtataistelu: valkoisten noitien johtaja Soul on noussut diktaattoriksi, joka haluaa tuhota mustat noidat ja muut vastustajansa. Soulia vastaan nousee mustien ja valkoisten noitien Allianssi.

Nathan on pelinappula sodassa. Hänet on koulutettu taistelijaksi, sillä ennustuksen mukaan hän tappaisi isänsä, pelottavan mustan noidan Marcuksen.

Kun isän kohtalo ratkeaa trilogian toisessa osassa, Nathanin ura sotilaana jatkuu. Nyt hänestä tehdään haavoittumatonta maagista soturia muinaisen amuletin avulla. Nathan on enemmän kuin halukas, koska haluaa kostaa Soulille.

Sally Greenin romaanit etenevät hengästyttävästi verisestä yhteenotosta toiseen.

Väkivallan tekee astetta kuvottavammaksi se, että Nathan saa vastaansa lähinnä nuoria naisia – he toimivat sotilaina vahvojen maagisten kykyjen takia.

Nuori nainen väkivallan uhrina ei ole uutta, mutta nyt tappajana on henkilö, johon lukija samastuu, ja joka tekee sitä kostaakseen.

Väkivalta on Nathanille helppo ratkaisu. Häntä ei kiinnosta Allianssin tavoittelema oikeudenmukaisuus. Muiden pitää toistuvasti huomauttaa Nathanille, etteivät hänen ratkaisunsa eroa siitä, mitä vihattu Soul tekee.

Tappaminen jättääkin jälkensä, ja kosto syö Nathanin lähes tyhjäksi. Kykeneekö hän enää näkemään muuta kuin sen? Kykeneekö rakastamaan?

Harvassa nuorten romaanissa kuvataan väkivallan vaikutusta tekijäänsä näin karusti. Nathan tappaa tietään kohti rauhaa ja sovitusta, mutta tuskin kohti onnea.

Trilogia erottuu fantasian valtavirrasta, myös edukseen. Kovin miellyttävänä lukukokemuksena sitä ei voi pitää, mutta kun siihen on tarttunut, lopettaminen on vaikeaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat