Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasten tietokirja yöstä pohtii, miksi näemme unia ja miten huuhkaja lentää

Laura Ertimon kirjoittama ja Satu Kontisen kuvittama Yö on kaunis ja aiheensa näköinen

Kulttuuri
 

Tietokirja Laura Ertimo ja Satu Kontinen: Yö – kirja unesta ja pimeän salaisuuksista. Myllylahti. 121 s. HS-suositus: Yli 5-vuotiaille.

Sinilluarit. Näin toivottavat hyvää yötä Grönlannin virallisen kielen kalaallisutin puhujat. Syyrian ja Irakin arameankieliset taas sanovat: Lalyo tobo. Lempeän kuuloinen sana päättää päivän myös Liettuassa: Labanakt.

Laura Ertimon kirjoittama ja Satu Kontisen kuvittama sisältää paljon hauskaa tietoa ja on kaunis, aiheensa näköinen kirja. Sivuilla on vain mustaa ja valkoista, silti maalaukset ja piirrokset ovat runsaita. Niitä jää katsomaan pitkään.

Miksi yö on olemassa? Lasten mielestä se on turha keskeytys leikkien välillä. Osa käy väsyneenä ylikierroksilla, osa pelkää pimeää eikä uskalla nukahtaa – tai herää ja kipittää aikuisen kainaloon.

Vanha hyvä konsti saada lapsi rauhoittumaan on lukea hänelle ääneen, ja sopii tähän mainiosti.

Pienen kuulijan voi tyynnyttää myös tiedolla, vai miltä kuulostaa selitys yön syystä:

Illan sininen hetki muuttuu yön pimeydeksi, koska asumme Maa-planeetalla, joka kiertää Aurinko-tähteä. Maa pyörähtää vuorokaudessa itsensä ja vuodessa Auringon ympäri. Kun olemme lyhyen pyörähdyksen pimeällä puolella, on yö.

”Se on siis avaruuden pimeyttä Maan Auringosta pois kääntyneillä kasvoilla”, kirjoittaa Ertimo runollisesti.

Kirja esittelee monia yöaktiivisia eläimiä. Se kertoo kustakin lajista aika vähän, mutta kiinnostavia asioita. Huuhkajasta mainitaan suuret silmät ja paljastetaan, millainen on ”hipihiljainen höyhenpeite”. Ison pöllön äänetön lento on pehmeiden, kampamaisten höyhenien ja sulkien ansiota.

Jos jokin, niin olmi on pimeässä elämisen ruumiillistuma. Se on salamanteri, jota esiintyy Kroatian, Slovenian ja Italian kalkkikivikallioiden luolissa virtaavissa vesissä. Ennen ihmiset pelästyivät olmeja, joita tulva joskus toi taivasalle. He luulivat niitä lohikäärmeenpoikasiksi.

Satuolentoja ne eivät ole, vaikka outoja kykyjä riittää: olmit voivat paastota jopa kymmenen vuotta, ja niillä on magneettikenttää aistiva elin, jolla suunnistaa luolastoissa. Ne myös elävät pitempään kuin moni ihminen.

Unistakin Ertimo ja Kontinen antavat pari mukavan tuntuista selitystä.

Niissä voi olla kyse aivojen suursiivouksesta. Hermosto siirtelee opittuja asioita välivarastosta parempaan talteen, ja vastaan tulee ties mitä. Aivot koostavat palasista kertomuksia, vaikka osat eivät sopisikaan yhteen.

Toinen teoria on tutumpi: unia katsellessa voi totuttautua pelottaviin tilanteisiin ja harjoitella kohtaamaan vaaroja. Niiden tai ylipäätään nukkumisen perimmäistä syytä ei silti tiedä kukaan. Tutkijat uskovat, että nukkuminen vahvistaa elimistöä ja auttaa painamaan mieleen päivällä opittua uutta.

Australian aboriginaalien mukaan maailman loivat uniajassa laulaneet henget, jotka ottivat kakadun, käärmeen ja kengurun muodon. Kaikki, mitä näemme, syntyi laulusta.

Yö-kirjan teksti päättyy kehotukseen. Ajattele paikkaa, jossa sinun on oikein hyvä olla ja siirry uniaikaan, niin voit oppia salaisuuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat