Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläisprofessorin mukaan Venäjällä pelataan vuosien 1989–1991 jälkipeliä

Moskovan tulkinnan mukaan länsi petkutti hyväuskoista neuvostojohtoa. Artikkelikokoelma kertoo historiasta ja väärinkäytöstä.

Kulttuuri
 
Joachim Herrmann / Reuters
Mihail Gorbatšov kohotti kukkakimppua Saksan-vierailulla 1990. Oikealla liittokansleri Helmut Kohl.
Mihail Gorbatšov kohotti kukkakimppua Saksan-vierailulla 1990. Oikealla liittokansleri Helmut Kohl. Kuva: Joachim Herrmann / Reuters

Tietokirjallisuus Antti Blåfield (toim.) Historian käyttö ja väärinkäyttö. Siltala. 270 s.

Toimittaja Antti Blåfield, tuttu mies HS:n lukijoille, lehden eläkkeellä oleva pääkirjoitustoimittaja ja kolumnisti, on koonnut kuudentoista artikkelin kokoelman Historian käyttö ja väärinkäyttö.

Historian käyttö ja väärinkäyttö

Kirjoittaja: Antti Blåfield

Julkaisija: Siltala

Laji: Tietokirjallisuus

Vuosi: 2017

Sivumäärä: 270

Kirja pohjustaa torstaina Helsingissä alkavaa kansainvälistä seminaaria, jossa käsitellään samaa teemaa. Kirjoittajat ovat diplomaatteja, poliitikkoja ja tutkijoita. Suomalaisia kirjoittajia ovat mm. Erkki Tuomioja, Martti Ahtisaari, Henrik Meinander ja Heikki Talvitie.

Ulkomaisista kirjoittajista tunnetuin on brittiläinen toimittaja ja tutkija Timothy Garton Ash, joka pohtii sananvapautta ja historiantutkimusta.

Kirjan ja seminaarin teeman, siis historian käytön ja väärinkäytön, kannalta painavin ja kiinnostavin puheenvuoro on venäläisen professorin Vladislav Zubokin kirjoitus.

Vladislav Zubok arvioi, miten vuosien 1989–1991 tapahtumista tehdyt arkistolöydöt ovat vaikuttaneet venäläisten ajatteluun.

Mainittuina vuosina sosialismi romahti itäisessä Euroopassa. Vallankumous tapahtui rauhanomaisesti, koska silloinen Neuvostoliiton johto oli valmis yhteistyöhön lännen kanssa.

Kesällä 1990 käydyissä neuvotteluissa Neuvostoliiton johto taipui jopa hyväksymään Saksan yhdistymisen. Näin myös Nato pääsi laajenemaan itään, ja laajeneminen jatkui 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa.

Myöhemmin Venäjällä tultiin katumapäälle. Jopa länsimieliset liberaalit harmittelevat myötäsukaisuuttaan. Moskovan olisi pitänyt pakottaa länsi tekemään etupiirisopimus, jolla olisi estetty Itä-Euroopan pienten maiden liittyminen Natoon.

”Venäjän tiedotusvälineet, historiankirjoitus ja lopulta Venäjän johto tulivat siihen tulokseen, että länsimaiden johtajat olivat Saksan yhdistymisen kuukausina pettäneet Moskovan”, Zubok kirjoittaa.

Venäläisten epäluuloa ovat ruokkineet neuvottelujen asiakirjat ja länsijohtajien muistelmat, jotka ovat pullistelleet voitonriemua. Venäjällä nämä pullistelut on tulkittu niin, ettei länsi alun perinkään halunnut tasavertaista yhteistyötä uuden Venäjän kanssa.

Presidentti Vladimir Putin käyttää taitavasti syntynyttä epäluuloa hyväkseen ja perustelee jopa Krimin valtausta sillä, että miehitys on ”oikeudenmukainen ja ennaltaehkäisevä puolustustoimi” lännen tunkeutumiselle Venäjän lähialueille.

Zubok ennustaa, että historiallinen epäluulo siirtyy sukupolvelta toiselle ja vielä Putinin seuraajakin joutuu setvimään vuosien 1989–1991 tapahtumia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat