Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leena Parkkinen kuvaa kauniisti naisten ruumiin ikävää toistensa luokse

Kolmannen romaaninsa kirjoittanut Parkkinen on parhaimmillaan ihmisten välisten suhteiden kuvaajana

Kulttuuri
 
Helena Ruuska

Romaani Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa. Teos. 335 s.

Näyttävästi romaanilla Sinun jälkeesi, Max (2009) debytoinut Leena Parkkinen (s. 1979) kertoo nyt uudessa teoksessaan kahdesta naisesta, jotka uskaltavat uhmata säädyllisyyttä.

Säädyllisestä ainesosasta kehkeytyy vakoojatarina, joka ajoittuu 1950-luvun Helsinkiin. Salaisuuksien tyyssijana on Rosalund, monessa WSOY:ta muistuttava kustantamo.

Parkkisen toinen romaani Galtbystä länteen (2013) leimattiin jännityskertomukseksi, mutta myös minuuden rajoja esikoisen tavoin käsitteleväksi romaaniksi.

Heini Lehväslaiho
Leena Parkkinen
Leena Parkkinen

Menestysten jälkeen on lupa odottaa paljon. Säädyllinen ainesosa ylittää korkean kynnyksen kompastellen. Väkevää draamaa kustannusmaailman intrigeistä ei synny.

Uutuudessa eletään välirauhan aikaa ja salaperäinen saksalaiskirjailija vierailee Suomessa. Visiitistä jää jäljelle menu-kortti, johon pöytäseurueen jäsenten ei olisi kannattanut kirjoittaa nimeään. Kun poliittiset suhdanteet muuttuvat, joku haluaa löytää kortin, joku taas tuhota sen.

Arki- ja juhlaruoat tervehtivät lukijaa heti sisällysluettelossa. Symbolinen merkitys on ilmeinen. ”Hauki valkoisessa kastikkeessa” ilmentää suomalaisen nuoren naisen mielenmaisemaa. Samaan aikaan ruotsalaissiskot herkuttelevat paahtoleivällä, jossa on mateenmaksaa ja siiankaviaaria.

Kiinnostavinta Säädyllisessä ainesosassa on kahden naisen valinnat aikana, jolloin homoseksuaalisuus oli kriminalisoitu. Aikana, jolloin naispareista tiedettiin mutta joita ei ollut olemassa – paitsi silloin kun tiedolla saatettiin kiristää.

Uutuuden Saara Kaunisto on kirjallisuudesta tuttu tyytymätön kotirouva, kuin Michael Cunnighamin Tunnit-romaanin Laura Brown. Laura elää todeksi amerikkalaista unelmaa mutta ei ole onnellinen.

Saaralla on aviomies, poika ja vuokrakaksio Töölössä. Laura lukee Virginia Woolfin Mrs. Dallowayta saadakseen voimia tehdä elämälleen jotain. Saara puolestaan lukee To the Lighthouse -romaania, mutta se on hänen mielestään outo ja pitkästyttävä.

Oman mitättömyytensä Saara huomaa, kun hän tutustuu yläkerrassa asuvaan salaperäiseen Elisabethiin, naispuoliseen olavipaavolaiseen. Sipuli alkaa kuoriutua, ja kyyneleet kuuluvat asiaan.

Elisabeth ilmestyy ja katoaa kuten vakoilijan sopiikin. Ystäväksi hänestä ei ole, mutta viehkoilla kaupunkilaisserkuilla on vaikutusta kömpelöiden maalaisserkkujen valintoihin.

Parkkinen on parhaimmillaan ihmisten välisten suhteiden kuvaajana. Saaran takertuminen Elisabethiin on liikuttavaa. Ja Elisabethin häikäilemättömyys ärsyttävää. Naisten ruumiin ikävää toistensa luokse on kuvattu kauniisti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat