Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttikirjailija David Foster Wallacen tärkein suomennos – toistaiseksi

Novellivalikoima sisältää kirjallista taideprogea, jota voi ihastella ja penkoa loputtomiin

Kulttuuri
 
Samuli Knuuti
Giovanni Giovannetti
David Foster Wallacen teoksia voi ihastella ja penkoa loputtomiin tai heittää ne turhautuneena parvekkeelta alas.
David Foster Wallacen teoksia voi ihastella ja penkoa loputtomiin tai heittää ne turhautuneena parvekkeelta alas. Kuva: Giovanni Giovannetti

Kummatukkainen tyttö

Kirjoittaja: David Foster Wallace

Julkaisija: Siltala

Laji: novellit

Alkuperäinen nimi: Girl with Curious Hair; Oblivion

Vuosi: 2016

Suomentaja: Juhani Lindholm

Sivumäärä: 320

Fakta

Aiemmatsuomennokset

 Hauskaa mutta ei koskaan enää, esseitä, suom. Juhani Lindholm, Siltala, 2012.

 Vastenmielisten tyyppien lyhyitä haastatteluja, novelleja, suom. Juhani Lindholm, Siltala, 2014.

Novellit David Foster Wallace: Kummatukkainen tyttö. Suom. Juhani Lindholm. Siltala. 320 s.

Vladimir Nabokov on sanonut, ettemme voi lukea kirjoja, voimme vain lukea ne uudelleen. Ensimmäisellä lukukerralla olemme niin typertyneitä kaikesta saamastamme informaation määrästä, että meiltä menee väkisin ohi paljon oleellista.

Mihinkään tämä ei päde niin hyvin kuin David Foster Wallacen (1952–2008) tiheään, kerrokselliseen ja suorastaan hysteerisen tarkkaavaiseen proosaan.

Toinen suomennettu novellivalikoima Kummatukkainen tyttö sisältää sivumäärällisesti noin kolmasosan Wallacen varhaisteoksesta Girl with Curious Hair (1989) ja kaksi kolmasosaa myöhäiskokoelmasta Oblivion (2004).

Girl with Curious Hairista napatut kuusi kertomusta ovat leikkisiä ja vanhanaikaisella tavalla postmoderneja tekstejä, joilla Wallace hanakasti tunkee nyrkkeilykehään kollegoidensa kanssa. Polveilevan baarilegendan muotoon kirjoitettu John Billy sekä nostaa hattua että parodioi William Faulknerin mystisyyteen taipuvaa syvän etelän gotiikkaa.

Kokoelman niminovelli irvailee Bret Easton Ellisin affektittomalle proosalle, kun taas Älä koskaan sano, jossa perheellinen akateemikko haksahtaa kevytkenkäiseen kaksikymppiseen, selvästi pilkkaa Philip Rothin seksuaalisia pakkomielteitä ja miehistä itsepetosta.

Näitä kertomuksia lukiessa on oleellista tuntea Wallacen kommentoinnin kohteet, mutta novellit eivät suinkaan tyhjene kirjallisten viitteiden tunnistamisesta.

Historialliselle fiktiolle virnistelevä Lyndon laittaa vähäpätöisenä pidetyn presidentin suuhun suuria ja kauniita ajatuksia: Amerikka tulisi ymmärtää välimatkojen kautta, kuoleva Lyndon B. Johnson sanoo, ja rakkaus on valtatie, joka yhdistää liikkuvia ja etäisiä yhteisöjä.

Oblivionista käännetyt kuusi kertomusta sen sijaan esittelevät itseensä käpertyneen ja oman tyylinsä täydellisyyteen hioneen kirjailijan. Etenkin 40–50-sivuiset, kappalejakoja kaihtavat Ei sielu ole ahjo, Vanha kunnon Neon ja Unohdus ovat liki luoksepääsemättömän vaativaa proosaa. Niitä voi lukijasta riippuen pitää modernin amerikkalaisen kirjallisuuden suurimpiin kuuluvina saavutuksina tai liki lukukelvottomana temppuiluna.

Otetaanpa esimerkiksi novelli Unohdus. Päällisin puolin tämä on yksinkertainen tarina: keski-ikäinen mies tilittää golfklubilla vaimonsa isäpuolelle aviollista ongelmaansa. Kun miehen tytärpuoli Audrey on muuttanut kotoa pois, Hope-vaimo noin tunnin unien jälkeen herää säännöllisesti sättimään miestään kovaäänisestä kuorsauksesta. Mutta uniongelmista kärsinyt mies ei ole ehtinyt tuolloin vielä edes nukahtaa, vaimo on vain nähnyt unta. Eikä mies enää tämän jälkeen saa harmistukseltaan unta koko yönä.

Wallace lohkoo komiikkaa siitä, kuinka pedantti ja sivistyssanoihin taipuvainen mies vatvoo ongelmaansa, käy psykoanalyysissä ja uniterapeuttien luona. Huumorin keinoin Wallace suomii kulttuuriamme, joka keskittyy kehittämään kieltä ja puheenpartta ongelmistamme puhumiselle sen sijaan, että kannustaisi meitä ratkomaan niitä.

Mutta kuten aina, Wallace pelaa useilla korteilla.

Kun hänen proosassaan henkilö pakkomielteisesti pui jotakin asiaa, meidän pitää kiinnittää huomiomme katveeseen, sivulauseisiin, kerronnan heittämiin varjoihin. Tarinan edetessä mies kun viittaa Audrey-tytärpuoleensa yhä kummallisemmilla ja epäilyttävämmillä ilmaisuilla. On ilmeistä, ettei Hopen halu lähettää tyttärensä kaukaiseen collegeen olekaan enää vain vanhenevan naisen kateutta tyttärensä kukoistuksen edessä, kuten mies on arvellut.

Tässäkään ei tosin ole vielä kaikki. Kerrontaa puhkovat irralliset kursivoidut sanan ja novellin päättävä dialogin pätkä tarjoavat hämmentyneelle lukijalle sitä mahdollisuutta, että koko tarina onkin vain Hopen unta. Vaimo siis näkee painajaista siitä, että hänen miehensä on paitsi ikävystyttävä paasaaja myös hänen tyttärensä hyväksikäyttäjä.

Mutta onko hänen peloillaan pohjaa? Entä mitä lukijan pitäisi päätellä siitä, että mies kertoo unessa tarinaa juuri Hopen isäpuolelle – onko siis Hopea itseään hyväksikäytetty lapsena?

Unohduksen eri tasot riitelevät toistensa kanssa, ne esittävät loistavalla kielellä kuvaa päänsisäisestä kakofoniastamme, jossa elämme yhtä aikaa montaa päällekkäistä todellisuutta. Hyvin harva kirjailija edes yrittää kuvata moista, juuri kukaan muu kuin David Foster Wallace ei ole siinä onnistunut.

Jos Wallacen pääteosta, 1 079-sivuista Infinite Jestiä (1996), ei koskaan käännetä, tämä jää painavimmaksi Wallace-proosaksi mitä suomen kielellä voi lukea. Juhani Lindholmin suomennos on ilmiömäinen – sitä voi suositella myös niille, jotka ovat nämä tarinat englanniksi tarponeet läpi.

Toki on lukijoita, hyviäkin lukijoita, joille tämä on liikaa. Kun kirjallisuuden tavoite on kommunikaatio, Wallace on mahdollista tuomita elitistisenä monologistina. Mielipide on ymmärrettävä. Wallacen teoksia voi ihastella ja penkoa loputtomiin tai heittää ne turhautuneena parvekkeelta alas.

Sinä päätät.

Kirjoittaja on vapaa kustannustoimittaja ja kriitikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat