Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun ainutlaatuinen lumihiutale laskeutuu hankeen

Esikoisromaani on löytänyt hienosti nuoren miehen äänen.

Kulttuuri
 
Mervi Kantokorpi
Heikki A. Kovalainen
Heikki A. Kovalainen

Romaani Heikki A. Kovalainen: Mädän elämän alkeet. Teos. 239 s.

Esikoiskirjailija on tätä nykyä yli kolmikymppinen aikuinen, kuten Heikki A. Kovalainen, 37-vuotias filosofi. Omaperäiseksi hänen debyyttinsä tekee Mädän elämän alkeet -romaanin tausta. Teksti perustuu Kovalaisen vain 19-vuotiaana kirjoittamaan varhaiseen versioon.

Mädän elämän alkeet

Kirjoittaja: Heikki A. Kovalainen

Julkaisija: Teos

Laji: romaani

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 239

Ja sen huomaa. Romaanin ilmaisuun on imeytynyt erinomaisesti nuoren miehen puhekielinen maailmantarkkailu. Tarina Petruksen muutaman viikon oleskelusta määrittelemättömässä laitoksessa on kerrottu mä-muodossa, ilman suuria kirjaimia virtaavana yksinpuheluna.

Vuosi on 1999 ja paikka jonkinlainen ojentamo, jossa nuoria ”äijiä” sopeutetaan ”arjen struktuuriin ja yhteiskunnan normistoon”. Rutiineja opiskeleva sakki on kohtalaisen häröä, mustiin pukeutuneita pipopäisiä filsan ja anarkismin harrastajia.

Petrus on musiikista ja ajattelusta kiinnostunut finninaamainen pinnipää, eikä ilmeisesti juuri poikkea porukasta. Paitsi tietysti omasta mielestään: kuten kaikki nuorisolaiset myös Petrus on täysin vakuuttunut omasta erityisyydestään ja kokemustensa ainutkertaisuudesta.

Tästä vahvasta subjektivismin ideasta kasvaa romaanin filosofinen keskus, hyvässä ja pahassa.

Petrus on aivan oikeassa tarttuessaan sitkeästi kokemukselliseen maailmaansa, sillä se on ihmisenä olemisen perusta. Hän toteuttaa jopa pienen kokeen rikkomalla pesutilojen peilit: ilman peilin heijastamaa kuvaa hän on vapaampi kohtaamaan itsetutkiskelun ja maailman haasteet.

Vaikeuksia projektista tietysti seuraa, Petrus joutuu erityistarkkailuun ja öiseen kameravalvontaan, joka tuo mukanaan vielä lisää hankaluuksia.

Väärässä minäkuvan tutkija on uskoessaan itsensä ainutlaatuiseksi saareksi. Lukija seuraa Petruksen mielenvirtaa myötätuntoisesti ja huojentuu, kun tämä saa ystävän ja ennen kaikkea keskustelukumppanin Mikaelista.

Myös laitos kiirehtii ammattiauttamaan nuorukaista. Mainio vuoropuhelu käydään Petruksen ja psykologin välillä. Petrus avaa: ”mä oon parempi ajattelija ku sä”.

Pulleanmuhkea, permanentattu ”mummu” panee paremmaksi ja toteaa, että ”Jatkuvan ajattelun ongelma on se ettei ajattelu anna muille mitään”. Ja jatkaa, ettei maailma ole niin tyhmä kuin luulemme: ”Jos todella haluat elää, sinun on uskottava muihin eikä itseesi.”

Petrus haluaisi olla ”uomo universale”, eräänlainen kaikkivoipa ihminen. Muutamassa viikossa se ei tietenkään onnistu, mutta jotkut asiat liikahtavat. Etenkin Petruksen ihaileman Mikaelin vaiheiden seuraaminen tuo uutta ajateltavaa. Ja ehkä psykologimummun puheista jää joku jälki.

Kovalaisen esikoinen onnistuu vaikeimmassa: nuoren miehen sisäinen maailma ja yritys omaksi kuvaksi välittyvät kerronnassa. Mädän elämän alkeet jättää myös hyvin auki kuvitellun ja tapahtuvan tarinan rinnastuksen.

Mutta yhden näkökulman varaan kirjoitettu romaani tarvitsee sekin rakennetta: tempon, volyymin ja rekistereiden vaihteluja, eli sellaista dynamiikkaa, joka tuottaa painopisteitä. Nyt teksti on turhan muuntelematon ja tasapaksu.

Vasta loppupuolella kasvava koominen särmä olisi esimerkiksi voinut olla kauttaaltaisempi.

Näistä varauksista huolimatta jään suurella mielenkiinnolla odottamaan uuden kirjailijan seuraavaa romaania.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan 16. marraskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat