Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elämäntarinoita itsenäistymistaistelusta

Rein Raud valottaa monisärmäisesti Neuvosto-Viron viimeisiä hetkiä.

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Kaisa Rautaheimo
Rein Raud
Rein Raud Kuva: Kaisa Rautaheimo

Romaani Rein Raud: Täydellisen lauseen kuolema (Täiusliku lause surm). Suom. Hannu Oittinen. Like. 217 s.

Jos Neuvosto-Viron viimeiset vaiheet ovat unohtuneet tai jääneet hämärän peittoon, Rein Raudin (s. 1961) romaani Täydellisen lauseen kuolema on mainio johdatus niihin.

Täydellisen lauseen kuolema

Kirjoittaja: Rein Raud

Julkaisija: Like

Laji: romaani

Alkuperäinen nimi: Täiusliku lause surm

Vuosi: 2016

Suomentaja: Hannu Oittinen

Sivumäärä: 217

Agentti- ja rakkausjuonen ohessa romaani käsittelee muun muassa seuraavanlaisia kysymyksiä: Mikä saa ihmisen vaarantamaan elämänsä aatteen hyväksi? Entä mikä saa hänet yhteistoimintaan miehittäjävallan kanssa?

Ja terävän hienosyisesti se käsitteleekin. Oikeastaan sana ”aate” vie vähän harhaan, sillä Raudin kuvaamat nuoret vastustavat miehitysvaltaa ja ajavat itsenäisyyttä omalle maalleen.

Polveilevaan romaaniin on vähästä sivumäärästä huolimatta sijoitettu jos jonkinmoista kerronnan kikkaa. Ronskin kaikkitietävän kertojan lomaan tekijä sirottelee omia kommentteja ja muistelujaan.

Raudin ensimmäinen suomennettu romaani Rekonstruktio oli minäkertojan yritys ymmärtää, miksi tytär päätyi hurmahenkiseen yhteisöön. Nyt hän rekonstruoi lähihistoriaa toisin keinoin, mutta avain yhtä vaikuttavasti.

Täydellisen lauseen kuolema sijoittuu aikaan vähän ennen uuden itsenäisyyden alkua. Ryhmä nuoria ei vain osoita mieltään, vaan yrittää myös välittää kiellettyä materiaalia länteen. Eräs heistä viettelee mukaan entisen opettajansa, venäläisen naisen. Systeemi on brutaali, mutta Raudin romaani ei ei esitä armotonta kuvaa opportunistien sielunmaisemasta.

Tässä piilee romaanin hienous: suppeudestaan huolimatta se ehtii esittää elämäntarinoita ja taustoja. Miksi Särg-niminen mies menee KGB:hen? Koska hän saa tarjouksen uudesta työstä, joka tarjoaisi kunnon haasteita ja jossa osattaisiin arvostaa paremmin hänen panostaan.

Kyse on siis herkkävireisistä prosesseista. Rohkea sankari saattaa joutua kidutettavaksi, eikä hänen toimiaan voi sen jälkeen tohdi tuomita. Perheenisä taas pitää parhaana elää hissukseen, kun ajat ovat ilmeisesti paranemassa: ”Päämäärää kohti tuli edetä varovasti ja tyytyä siihen, mitä voi saavuttaa.”

Mukana on isien ja poikien välinen konflikti, varsinkin kun Särgin poika, joka puhui äitinsä tapaan lähinnä venäjää, liittyy nuorten itsenäisyysliikkeeseen.

Ja tietysti rakkaus kaikkine väärinkäsityksineen. Virolaisen nuoren naisen ja venäläisen nuoren miehen tarina saa toimia vastapainona venäläiseen opettajaan kohdistettuun himoon ja ovelaan hyväksikäyttöön. Nuorukaiset ovat samalla puolella, mutta Raud punoo niin ovelan agenttijuonen, että tyttö luulee lopuksi jotain aivan muuta.

Oheen Raud sijoittaa kaikenlaisia kommentteja. Esimerkiksi siitä, miten Virolle olisi käynyt ilman miehitystä. Olisi säästytty öisiltä koputuksilta, kymmeniltä tuhansilta kuolemantapauksilta, loputtomilta jonoilta. Muoti olisi ollut toinen, samoin koko olemisen tapa.

Eikä olisi Rein Raudin monisärmäisiä romaaneita Hannu Oittisen mainioina suomennoksina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat