Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välähdyksiä ajalta ennen lopullista läpimurtoa

Kulttuuri
 
Keystone
William Faulkner 1930-luvulla, jolloin kirjailija hankki rahaa Hollywoodissa käsikirjoittajana.
William Faulkner 1930-luvulla, jolloin kirjailija hankki rahaa Hollywoodissa käsikirjoittajana. Kuva: Keystone

Novellit William Faulkner: New Orleansin tarinoita (New Orleans Sketches). Suom. Kristiina Drews. Aviador. 260 s.

Aktiivinen pienkustantamo Aviador on tehnyt täsmäiskuja maailmankirjallisuuden katvealueille. Tällä kertaa haarukkaan on osunut vuonna 1949 Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneen William Faulknerin varhaisista lehtikertomuksista koottu kokoelma New Orleansin tarinoita, joka julkaistiin Yhdysvalloissa ensimmäisen kerran vuonna 1957 ja neljä vuotta myöhemmin – vuotta ennen kirjailijan kuolemaa – ilmestyi toinen painos, tarkistettu ja laajennettu laitos.

New Orleansin tarinoita

Kirjoittaja: William Faulkner

Julkaisija: Aviador

Laji: novellit

Alkuperäinen nimi: New Orleans Sketches

Vuosi: 2016

Suomentaja: Kristiina Drews

Sivumäärä: 260

Puhtaasti kirjallisuushistoriallisesti New Orleansin tarinoita tarjoaa mielenkiintoisen näkymän William Faulknerin poikkeuksellisen uran alkuun, jolloin New Orleansiin päätynyt 27-vuotias kirjailija lavensi ilmaisuaan runoudesta myös proosaan ja alkoi löytää omaan ääntään. Sen sijaan kirjallisia nautinnon hetkiä kokoelma ei juuri tarjoa.

New Orleansin tarinoita on pakollinen hankinta vain kaikkein intohimoisimmille faneille.

Epätasainen proosakokoelma sisältää seitsemäntoista tarinaa ja yhden esseen, jotka William Faulkner kirjoitti vuonna 1925 ennen useamman kerran lykkääntynyttä Euroopan matkaansa. Pääosin New Orleansiin sijoittuvat tarinat ovat enemmän tai vähemmän kirjallisia skissejä, hahmotelmia kuin perinteisiä kertomuksia tai novelleja – kuten kirjoituskokoelman alkukielisestä nimestä voi päätellä.

Alun perin The Dallas Morning News -sanomalehdessä julkaistussa esseessä William Faulkner käsittelee Ohiossa syntynyttä Sherwood Andersonia, johon hän tutustui New Orleansissa.

Ensimmäinen kirjoitussikermä New Orleans tarjoaa vanhasta Crescent Citystä värikkäitä, joskin abstrakteja impressiota, joissa kirjoittaja on liian tietoinen siitä, että hänen täytyy antaa lukijalle itsestään fiksu vaikutelma.

Myöhemmin samana keväänä kirjoittamissaan laajemmissa kertomuksissa William Faulkner saa jo avatuksi ääntään, vaikka monien tarinoiden sisäinen dramaturgia jää ulkokohtaiseksi. Omat suosikkini ovat murhauutisen omalaatuisen taustan avaava Päivä laskee ja Rukousnauha, joka kertoo naapurien vihanpidosta. Näissä sisäinen jännite antaa kerronnalle suunnan, eteenpäin vievän uoman.

Oma lukunsa olisi lähteä etsimään teksteistä niitä aihioita ja henkilöhahmoja, jotka William Faulkner myöhemmin jalosti mestarillisiin romaaneihinsa, usein tosin aikamoisen työstön jälkeen.

Kokoelmaan vuonna 1961 laajan johdannon kirjoittanut Carver Collins toteaa, että vanhan miehen hahmo nukkavieruine hattuineen Luxembourghin puistossa ilmaantuu myöhemmin loppukohtaukseen romaanissa Kaikkien pyhin (Sanctuary, 1931).

Myös kristillinen symboliikka ja viittaukset antiikin mytologiaan vilahtavat kertomuksissa, mutta niistä jää pääosin päälle liimattu maku ikään kuin kirjailija haluaisi vain leveillä sivistyksellään. Rinnastukset uskonnollisiin riitteihin eivät vielä avaudu syvyysuunnassa – kuten esimerkiksi romaaneissa Ääni ja vimma, Liekehtivä elokuu tai Kylä.

New Orleansin tarinoita on siinä mielessä erikoinen kirja, että sen perusteella ei hevin uskoisi Yoknapatawphan kuvitteellisen piirikunnan Mississippissä luoneen William Faulknerin ponnahtavan maailmankirjallisuuden eturiviin vain viitisen vuotta myöhemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat