Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luokkavallan vahtikoirat -kirja kysyy, onko toimittaja vain eliittikerhojen wannabe-jäsen

Emilia Kukkalan ja Pontus Purokurun journalismikritiikissä media ”ei ole vallanpitäjiä vahtiva rakki vaan yhdessä vallanpitäjien kanssa alamaisia kurissa pitävä rottweiler, luokkavallan vahtikoira”

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Markus Jokela / HS
Emilia Kukkala ja Pontus Purokuru arvostelevat journalismikritiikissään toimittajia objektiivisuuden puutteesta. – Pääministeri Juha Sipilä median ympäröimänä eduskunnassa kesäkuussa 2015.
Emilia Kukkala ja Pontus Purokuru arvostelevat journalismikritiikissään toimittajia objektiivisuuden puutteesta. – Pääministeri Juha Sipilä median ympäröimänä eduskunnassa kesäkuussa 2015. Kuva: Markus Jokela / HS

Media Emilia Kukkala & Pontus Purokuru: Luokkavallan vahtikoirat. Miten suomalaiset toimittajat auttavat eliittiä pysymään eliittinä. Into. 269 s.

Ovatko toimittajat vain velttoa, omahyväistä porukkaa, joka tykkää pörrätä vallan hunajassa? Ovatko yhteiskuntaeliitin ja toimittajien kytkyt ja konventiot niin teräksisiä, ettei niitä tohdi kukaan katkoa?

Luokkavallan vahtikoirat. Miten suomlaiset toimittajat auttavat eliittiä pysymään eliittinä.

Kirjoittaja: Emilia Kukkala, Pontus Purokuru

Julkaisija: Into

Laji: tietokirja

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 269

Toisinaan tällaisia kysytään, ja väitetään todeksi, toimittajien omistakin riveistä. Kuvaan on kuulunut, että näitä oman pesän sotkijoita – tai puhdistajia – sitten puntaroidaan kollegiaalisen koleasti ellei vihamielisesti. Kaikkien (ammatti)ryhmien dynamiikka toimii sillä lailla.

Uusin ammatillinen itseruoskinta tulee Emilia Kukkalalta ja Pontus Purokurulta, nuorehkoilta toimittajilta, jotka Luokkavallan vahtikoirissa kaatavat saavin jäävettä journalistien niskaan. He tosin kieltävät kritisoivansa yksittäisiä toimittajia, mutta nimillä varustetut yksilöidyt tapauskuvaukset todistavat toista.

Ja toki joka artikkelilla tekijä onkin, ne ovat vapaata riistaa. Jos ei journalisteja saisi arvostella, tilanne muistuttaisi lääketiedettä, joka tutkisi vain terveyttä eikä lainkaan sairauksia ja potilaita.

Kukkala ja Purokuru ottavat lähilukuun etenkin Hesarin toimittajien juttuja. On Saska Saarikoskea, Heikki Aittokoskea, Anna-Stina Nykästä. Perusteltua sikäli, että kyse ainakin on valtamediasta. Ja vallasta – mieluummin kuin arvoista – tekijät haluavat puhua.

Tekstin läpäisee muutama perusväite. Toisin kuin vallanjako-opin kauniissa teorioissa, media ”ei ole vallanpitäjiä vahtiva rakki vaan yhdessä vallanpitäjien kanssa alamaisia kurissa pitävä rottweiler, luokkavallan vahtikoira”. Alas haukkua ja purentaa, ylös kuolaamisrefleksiä.

Kirja asennoituu toimittajiin niin poskenpehmeänä keskiluokkana, ettei heiltä siksi luonnistu mikään todellinen valvontatehtävä. Keskiluokkaisuus on lähtökohta, kirous ja kahle, ja siksi heiltä päinvastoin sujuu vain eliitin saappaannuolenta. Toimittaja tähyää aina ihailevasti yläviistoon.

Kirjoittajat kysyvät: kuljettaako palkanmaksaja luonnostaan toimittajan kynää? Hiljentävätkö asuntolainan lankeava erä ja yt-neuvottelujen alituinen uhka?

Kysymykset jäävät paljolti kysymyksiksi, oletuksiksi, vaille vastauksia.

Tuekseen Kukkala ja Purokuru luettelevat toimittajia, jotka viime vuosina ovat surutta hypänneet lobbareiksi, viestintäjohtajiksi, poliitikoiksi, ministereiksi, lähemmäs valtaa. Vajavainenkin lista on pari sivua.

Ura- ja palkkanousua, pakoreaktiota mediasta, todistetta vallanhalusta? Kaikkia niitä? Emme tiedä itse kunkin motiiveja, ihmiset kun ovat yksilöitä, mutta suunta sinänsä on kiistämätön.

Päätrendinä pysyy tietysti se, että jopa tuhansista on tullut työttömiä.

Turmiollisinta kirjan mukaan on, että keskiluokkaisuus puskee toimittajien aiheisiin ja näkökulmiin, käsittelyyn ja tyyliin, johtopäätöksiin.

Se voi olla totta, vaan jos esimerkiksi syrjäytyneistä ihmisistä ei Hesarissa Kimmo Oksanen kirjoittaisi, niin vähiin taitaisi jäädä. Enkä ainakaan minä voi kuitata Oksasen asiantuntemusta ja otetta jonakin keskiluokkaisena egotrippailuna. Vastaavia esimerkkejä löytyy kosolti.

Tekijät heittävät roskikseen puheet objektiivisesta journalismista. Heille on silkkaa mainospuhetta se, että valtamediassa toteutuisi jokin ”liberaali ja tasa-arvoinen tila, jossa parhaat argumentit voittavat”. Siksi he jatkavat: ”Emme voi itsekään teeskennellä olevamme puolueettomia. Tämä kirja on läpeensä puolueellinen ja poliittinen, mutta ei puoluepoliittinen.”

Reilusti sanottu.

Nopeinta on mitätöidä kirja niin, että sen päähavainnothan on ilmaistu vähintään puolivuosisata sitten. Tällaista haukottelevaa twiittailua on nähtykin. Parempaa odottaisi niiltä, joilta singahtaa heti someheitto vähimmästäkin huomionpuutteen häivästä kahvilan palvelutiskillä.

Tekijöiden nuoruus tai vasemmistolaisuus ei liioin kelpaa tyrmäysperusteeksi. Heidän tyytymättömyytensä koskee mediatyön oleellista ydintä, ja silloin on yhdentekevää, ovatko he itse kenties anarkisteja, libertaareja tai kepulaisia. He ovat journalisteja, ja jos halua on, pitää vastata journalistisin perustein.

Teos alkaa napakasti mutta jotenkin hajoaa loppua kohden. Sitä leimaa turhan jyrkkä väärin sammutettu -asenne – moni voi nääntyä valottoman vyörytyksen alla ja laskea kirjan kädestään. Jokunen esimerkki loistavasta journalismista – päämäärästä siis – olisi ihmeesti valaissut lukijan tietä.

Mitään valta-asetelmia ei koskaan kyseenalaisteta liikaa. Kestotarve oikeuttaa Luokkavallan vahtikoirat -kommentaarin hyvin – selvine puutteineenkin. Toimituskäytäntöjä lähestytään myös journalistien haastatteluin.

Onko keskiluokkainen lehtimies sitten eliitin oma rottweiler? Ehkä joku, ei jokainen. Vahtikoira ylipäänsä? No jaa, korkeintaan vanha väsynyt lammaskoira.

Kirjoittaja on historiantutkija ja freelancetoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat