Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimittaja ja professori luotaavat valtavaa Brasiliaa ristiin rastiin

Maria Mannerin ja Teivo Teivaisen kirja on ensimmäinen lajissaan Suomessa.

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Luiz Baltar
Parque Proletário, Duque de Caxias, Rio de Janeiron osavaltio. Kuva on otettu graffitifestivaalin yhteydessä. – Kirjan kuvitusta.
Parque Proletário, Duque de Caxias, Rio de Janeiron osavaltio. Kuva on otettu graffitifestivaalin yhteydessä. – Kirjan kuvitusta. Kuva: Luiz Baltar

Etelä-Amerikka Maria Manner ja Teivo Teivainen: Brasilia. Siltala. 198 s.

”Brasilia – tulevaisuuden maa” kuului itävaltalaiskirjailija Stefan Zweigin kirjan nimi. Zweig pakeni toisen maailmansodan aikoihin natseja Brasiliaan. Hän tahtoi miellyttää isäntämaataan, vaikka sitä hallitsi sotilasdiktatuuri, joten hän antoi kirjalleen toiveikkaan nimen.

Brasilia, moni-ilmeinen kulttuurisekoitus, tuntui uudelta sivilisaatiolta. Zweig kuitenkin masentui ja kaipasi vanhaa tuttua Keski-Eurooppaa. Brasilialaiset taasen keksivät vääntää hänen alaotsikkonsa muotoon ”tulevaisuuden maa – ja on aina oleva”.

Giorgio Palmera / ECHO
Sademetsään on raivattu laiton soijaviljelmä.
Sademetsään on raivattu laiton soijaviljelmä.

Viime vuosikymmenen aikana tulevaisuus näytti kuitenkin vihdoin viimein saapuneen Brasiliaan. Maasta oli tulossa maailmanmahti, talous kasvoi kohisten, ja suositun presidentin Lula da Silvan sosiaaliohjelmat kohensivat köyhien asemaa samalla, kun omaa talouselämää suosittiin.

Helsingin Sanomien kirjeenvaihtajana työskennelleellä Maria Mannerilla ja maailmanpolitiikan professori Teivo Teivaisella on siis täysi syy julkaista kirja Brasiliasta – ensimmäinen lajissaan Suomessa.

Karnevaalitunnelmaa Marechal Hermesissa.
Karnevaalitunnelmaa Marechal Hermesissa.

Aikaisempina aikoina toimittajat kävivät Brasiliassa lähinnä kääntymässä. Sekä Jörn Donner Maailmankirjassaan vuonna 1968 että Rauli Virtanen 1979 kirjoittivat maasta melkoisen synkeään sävyyn. Varsinkin Virtanen korosti räikeää kontrastia slummien köyhyyden ja rikkaiden kauneusleikkausten välillä.

Nyt sävy on toinen. Manner ja Teivainen käyvät ansiokkaasti läpi koko ongelmakirjon ja ovat silti varovaisen mutta selvän optimistisia.

Vaikka talous on jälleen pahasti notkahtanut, demokratia ja oikeusvaltio ovat ottaneet askeleen eteenpäin. Brasilia vastaa entistä vähemmän stereotyyppisiä kuvauksia rantaelämästä ja heltymättömästä sambaamisesta, johon sekoittuu rutiköyhien faveloiden ja korruption mielikuvia.

Thomas Fischermann
Maria Manner (keskellä) kiskoi hyytynyttä lentokonetta käyntiin juttukeikalla Amazoniassa 2014.
Maria Manner (keskellä) kiskoi hyytynyttä lentokonetta käyntiin juttukeikalla Amazoniassa 2014.

Manner ja Teivainen onnistuvat luomaan monitahoisen ja kattavan kuvan melko lyhyessä kirjassaan.

He ovat asuneet Rio de Janeirossa, joten kaupunki tulee koluttua läpi rantoja ja slummeja myöten. Mutta he matkaavat myös Amazoniaan raivattua tietä intiaanien luo ja käyvät ihmettelemässä maatalouden kehitysihmettä eli tasankojen laajoja soijaviljelmiä.

Kirjan tyyli on kirkkaan journalistinen. Tutkijaotteesta kielii vain melko runsas alaviitteiden käyttö ja lähdekirjallisuus.

Tärkeimpiä lähteitä ovat kuitenkin matkan varrella tavatut ihmiset. Niinpä kauppiaaksi päätynyttä naista seurataan pitempäänkin. Faveloissakin ihmisillä on nykyään luottokortteja, joilla voi ostaa vaikkapa lentomatkoja.

Kun kirjan toisena tekijänä on kansalaisaktivismiin erikoistunut maailmapolitiikan professori, voisi odottaa omalla laillaan kaltevaa näkökulmaa ja asennetta. Mutta kirja tekeekin vaikutuksen tasapuolisuudellaan ja laaja-alaisuudellaan.

Ongelmat nähdään monisyisenä verkkona. Vallan rakenteet periytyvät kolonialismin ajalta ja suurmaatilallisten eliitin etuoikeuksista.

Mutta tekijät kertovat myös, miten työväenpuoluekin on osaltaan sekaantunut viimeaikaisiin valtaviin korruptioskandaaleihin. Taloudenkaan vaikeuksiin eivät ole syyllisiä pelkästään ahneet kapitalistit, sillä Brasilia on hyvin valtiojohtoinen maa, jossa on korkea veroaste. Mahtava keskusjohto syytää tukea yrityksille, jotka eivät sitä välttämättä tarvitsisi.

Ylimitoitetun byrokratian kanssa brasilialaiset pärjäävät jeiton, pienten temppujen ja kekseliäisyyden avulla. Tekijätkin oppivat jekun: kun passissa ei ole vaadittua äidin nimeä, se otetaan toisesta dokumentista, ja virkailija lähtee juoneen mukaan, vaikka sääntöjä taas kerran kierretään.

Manner ja Teivainen eivät voi kuin korostaa Brasilian laajuutta ja monisärmäisyyttä: sitä on mahdoton vangita yhteen kirjaan. Kun lukee matkaa rotuongelmien, roihun lailla leviävän helluntailaisuuden ja poliisiväkivallan kautta alistuneisiin reaktioihin jalkapallotappiosta ja mielenosoituksiin, syntyy vaikutelma, että he ovat onnistuneet.

Tai ei sentään: Lulan seuraaja, nyt tilapäisesti syrjäytetty Dilma Rousseff kuvataan kovin niukasti ja kalpeasti. Hän ei tietenkään herätä samanlaista innostusta kuin ”karismaattinen” Lula, mutta mielellään lukisi entisen marxilaisen sissin henkilökuvan ja kunnon analyysin siitä, mitä hänen toisella kaudellaan oikein on mennyt pieleen, muukin kuin raaka-aineiden hinnan lasku.

Jokusen sanan voisi sanoa myös ulkopolitiikasta, ainakin Lulan, hän kun kävi paitsi vitsailemassa George W. Bushin kanssa myös veljeilemässä Iranin äärimmäisen epädemokraattisen johdon kanssa.

Mutta ehkä kaikkea ei pidäkään mahduttaa yhteen kirjaan. Vahvimmin Mannerin ja Teivaisen Brasilia pursuaa katutason elämänvoimaa ja tuskaa.

Kirjoittaja on kriitikko ja asunut Etelä-Amerikassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat