Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaaehtoinen köyhyys on ratkaisu epätasa-arvoon – me suremme rahojemme vähyyttä

Juhani Rekolan 1960-luvun ajatuksilla on uutta kantavuutta nykyisessä katastrofiuutisten hallitsemassa maailmassa.

Kulttuuri
 
Antti Nylén
Juhani Rekolan mukaan vapaaehtoinen köyhyys olisi ainoa eettinen ratkaisu maailmanlaajuiseen epäoikeudenmukaisuuteen.
Juhani Rekolan mukaan vapaaehtoinen köyhyys olisi ainoa eettinen ratkaisu maailmanlaajuiseen epäoikeudenmukaisuuteen.

Esseet Juhani Rekola: Herääminen pimeään. Varhaiset kirjoitukset. Tekstit valikoinut sekä esipuheen ja johdannot kirjoittanut Heimo Hatakka. Kirjapaja. 314 s.

Juhani Rekola (1916–1986) tuli kirjailijaksi myöhään. Hän oli 52-vuotias, kun esikoisteos Kuitenkin Jumala on ilmestyi vuonna 1968.

Herääminen pimeään. Varhaiset kirjoitukset.

Kirjoittaja: Juhani Rekola

Julkaisija: Kirjapaja

Laji: esseet

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 314

1970- ja 80-luvuilla hän keskittyi kirjallisuus- ja taide-esseissään kuvaamaan maailmaa, joka on ”vain maailma” eikä kuuntele meidän toiveitamme. Pessimisti hän ei ole. Rekolan tunnussana on ”kuitenkin”.

Risti on tuon sanan kuvallinen vastine, ja siihen Rekola kiinnitti ajattelunsa. Risti kuvaa sitä, miten asiat menevät. Ei ole niin suoraa viivaa, ettei se leikkaisi toista. Aina joku kärsii.

Kärsimystä ei voi hyväksyä. Sitä vastaan täytyy taistella. Mutta ei se pois mene, eikä kieltäminen auta. Sittenkin kärsimys täytyy hyväksyä. Mutta silloin se muuttuu ristiksi, eli tekninen piirros saa kristillisen sisällön. Risti on hyväksytyn ja siten voitetun kärsimyksen kuva.

Rekolan kypsyminen kirjailijaksi kesti pitkään, mutta hidas on ollut myös vastaanotto.

Hänen tuotantonsa pysyi melkein salassa, kunnes Kirjapaja julkaisi kaksi teosta yhteisniteenä vuonna 2013. Viime vuonna ilmestyi 1970-luvun alussa julkaisematta jäänyt matkakirja Irlantilainen päiväkirja. Nyt käsillä on Herääminen pimeään, valikoima 1960-luvun lehtiesseitä.

Rekolan traagisen ajattelun taustalla olivat omat sotakokemukset mutta myös historian lukeminen ja vääryyden pysyvyyteen havahtuminen. Tästä on puhe kokoelman teksteissä.

Rekolan ajatuksilla on uutta kantavuutta nykyisessä katastrofiuutisten hallitsemassa maailmassa. Globaali epätasa-arvo on räikeä.

Vapaaehtoinen köyhyys olisi ainoa eettinen ratkaisu, mutta me keskitymme suremaan rahojemme vähyyttä. Tästä Rekola kirjoitti jo vuonna 1967, ruotsalaisen Sven Lindqvistin silloisen kirjan pohjalta.

Vanhoissa teksteissä tulee koko ajan eteen jotain hämmentävän akuuttia. Veijo Meri, Tuomas Anhava, Erno Paasilinna ja Pentti Linkola näyttävät pölyisiltä Rekolan rinnalla.

Osittain tämä selittyy sillä, että Rekola asui ja työskenteli pappina Tukholmassa vuodesta 1956 asti. Keskustelut, joita 1960-luvulla käytiin Ruotsissa, tulivat Suomeen paljon myöhemmin.

Rekola ei ylipäänsä ollut kiinnostunut kansallisista kysymyksistä. Länsi-Eurooppa oli hänen kotimaansa, ja etenkin saksalaista kirjallisuutta hän esitteli mielellään. Itseään hän ei esitellyt. Vaikka hän on tekstissään vahvasti läsnä, omista kokemuksistaan hän ei tee argumenttia.

Rekola pohtii, mitä on uskonnollinen taide. Vastaus on avara: ”Kaikki kaunokirjallisuus, ainakin melkein kaikki, on uskonnollista, mikäli se kuvaa tätä elämää rehellisesti.”

Uskonnollisuus merkitsisi siis sovinnaisuuksien ja ideologisten haaveiden hylkäämistä. ”Eikö esimerkiksi Samuel Beckett ole uskonnollinen kirjailija?”

Vihaisena Rekola pilkkaa tanskalaisen Bertel Thorvaldsenin ihannoitua, kätensä levittävää Kristus-veistosta. ”Thorvaldsenin kuva tavoittelee hyvää paimenta, mutta en näe tämän paimenen seuraavan lampaita pimeään laaksoon.” Tämä valheellinen teos on esimerkki ei-kristillisestä taiteesta.

Enemmän totuutta on ruotsalaisen Bror Hjorthin naivistisessa, lyhytkätisessä krusifiksissa, jota esseisti kummasteli eräässä Tukholman kirkossa, kunnes talidomiditragedia toi mediaan kuvia vammaisista vauvoista:

”Kun ajattelee näitä tuhansia raajarikkoisina, lyhennetyin käsin syntyneitä onnettomia lapsia, näkee uuden valon Hjorthin krusifiksissa.”

Eläinten kärsimyksestä Rekola kirjoitti aikana, jolloin se huoletti tuskin pikkutyttöjäkään. Eläimet saattavat meidät ”eksistenssimme rajalle”. Ne jäävät meille aina vieraiksi, paitsi yhdessä asiassa:

”Joka on sodassa nähnyt haavoittuneen hevosen harhailevan rintamien välissä, tietää jotain tästä yhdistävästä tekijästä.”

Rekola ei ole uskon puolustaja. Hän päinvastoin osoittaa, millaisiin vaikeuksiin usko voi ihmisen suistaa, kauas lohtujeesusten luota.

Herääminen pimeään on toimitettu erinomaisesti. Heimo Hatakan elämäkerrallinen johdanto tulee tarpeeseen, kun esseisti itse ei elämäänsä esittele.

”On sellaisia asioita, jotka voin vain niin kauan hallita, kuin vaikenen niistä”, Rekola kirjoitti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat