Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jääkärimajuri Laguksen murha on yhä arvoitus

Martti Backmanin tositapahtumiin pohjautuva romaani vie Viipuriin vuonna 1918

Kulttuuri
 
Vesa Karonen

Romaani Martti Backman: Harriet ja Olof. Rakkaus ja kuolema Viipurissa 1918. Gummerus. 273 s.

Ensimmäisenä Mannerheim-ristin saanut panssarikenraali Ruben Lagus esiintyy nuorena jääkäriluutnanttina Martti Backmanin kirjassa Harriet ja Olof. Romaanina se ei oikein toimi, mutta nostaa esiin kiintoisaa asiatietoa. Mannerheim on tärkeä taustahenkilö.

Rubenin isoveli Olof Lagus komensi 1918 jääkärimajurina pataljoonaa hyökättäessä kohti punaista Viipuria.

Laguksen suvun kokoelmat
Olof Laguksen balsamoitu ruumis 1918. – Kirjan kuvitusta.
Olof Laguksen balsamoitu ruumis 1918. – Kirjan kuvitusta.

Viipuriin Olof ei päässyt. Hän sai pistoolinluodin päähänsä Heinjoella huviretkellä, jolla olivat mukana hänen rakastajattarensa Harriet Thesleff ja jääkärimajuri Ero Gadolin. Se tuskin oli itsemurha.

Harriet oli silloisen sotaministeri Wilhelm Thessleffin silloinen vaimo, suurliikemies Dippelin tytär. Ero Gadolin ampui itsensä 1944. Olof Laguksen kuolemasta he puhuivat ristiin.

Backman siirtyy Laguksen murhasta vallatun Viipurin venäläisten joukkoteloitukseen, lajissaan Suomen suurimpaan.

Massamurhaa tutki asianajaja Fritz Wiik, Backmanin isoisä.

Backmanin ”faktio” yhdistelee Viipurin massamurhat valtapoliittiseen taisteluun, jossa ylipäällikkö Mannerheimiä yrittävät kaataa saksalaismielinen Wilhelm Thessleff ja eräät jääkärit.

Backman pohtii, että ”brutaali verilöyly olikin mahdollisesti osa jotakin suurempaa käsikirjoitusta”, ja sen ”sivujuonena intohimomurha”.

Olettamusten varaan se tosin jää. Romaanina Harriet ja Olof on sovinnainen, mutta jännittäväkin. Se käsittelee yhä painostavaa ja tärkeää aihetta. Massamurhan uhreilta vietiin arvoesineet ja vaatteet. Asialla olivat ainakin Pohjanmaan ja Kainuun joukot, ja Backman kirjoittaa:

”Venäläisiltä ryöstettyjä kultakelloja ja sormuksia lienee piironginlaatikoissa pohjanmaalla ja Kainuussa vieläkin.”

Romaanissa on valokuviakin, ja lopussa se muuttuu henkilöidensä pienoiselämäkerroiksi.

Museovirasto
Harriet Thesleff vuonna 1913.
Harriet Thesleff vuonna 1913.

Kiinnostavin on Harriet Dippel, myöhemmin Thessleff ja sittemmin Dippel-Schamakoff. Seksikäs ja itsenäinen sairaanhoitaja, ministerin rouva ja myöhempi nukketeatteritaiteilija olisi omiaan fiktion keskushenkilöksi.

Backmanin faktio ei mainitse Teemu Keskisarjan vaikuttavaa historiallista teosta Viipuri 1918 (2013), jota suosittelen luettavaksi Harrietin ja Olofin rinnalla. Keskisarja ei tosin mainitse Olof Lagusta.

Backmanilta jää huomiotta Olofin silloisen alaisen, myöhemmän jääkärikenraalin F. U. Fagernäsin lausunto Olofista:

”Pataljoonakomentajaksi sain harmikseni alkoholistin, josta ei ollut minulle mitään hyötyä. (--) Talvella hän kaatui usein suksineen, samanaikaisesti laulaa hoilottaen Vihamme voittamaton! Myöhemmin Heinjoella hän ampui kuulan kalloonsa. Käsitykseni mukaan se oli hänen suurin urotekonsa vapaussodassa.” (Helge Smedjebacka: Jääkärikenraalin elämä. F. U. Fagernäs 1894–1980. 1993).

Fagernäs nousi pataljoonan komentajaksi Olof Laguksen jälkeen, mutta tuskin hän sentään ampui? Ulospäin jääkärit olivat yhtenäinen joukko, mutta ankaria olivat sisäiset riidat.

Erkki Käkelän Ruben Lagus -elämäkerran (1994) mukaan Olofista olisi voinut tulla jopa pikkuveljeään loistavampi kenraali.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat