Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raaka ihmiskoe vie äärirajoille esikoisromaanissa

Nuoruus läähättää vimmaisesti Stinke A. Itäniemen romaanissa

Kulttuuri
 

Esikoisteos Stinke A. Itäniemi: Saturnuksen viettelys. Like. 286 s.

Ehdin lukea Stinke A. Itäniemen (s. 1990) esikoisromaania Saturnuksen viettelys hyvinkin pitkälle mielessäni yksi ainoa jumputtava ajatus: luojan kiitos nuoruus on ohi. Miten kukaan voisi jaksaa elää näin vereslihalla ja aistit tapissa aamusta iltaan, päivästä päivään, vuodesta toiseen.

Saturnuksen viettelys

Kirjoittaja: Stinke A. Itäniemi

Julkaisija: Like

Laji: romaani

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 286

Nuoruus läähättää päähenkilön ruumiissa ja aivoissa kiimaisena ja kaoottisena, epävarmana ja ailahtelevana, erilaisena psykofyysisenä oireiluna. Kyllä sen tunnistaa – ja muistaa. Nuoruus jättää pysyvät jäljet, vaikkei sitä niin apinan raivolla eläisikään.

Ja tässähän kyllä eletään: ryypätään, naidaan, angstataan. Kuritetaan itseä ja toista. Tuijotetaan alati omaan napaan. Arki on kaukana, mutta välillä sentään käydään grillikioskilla tienaamassa vuokrarahoja.

Itäniemi tuo romaaninsa nuoret opiskelijaelämän viitekehykseen ja hahmottelee erikoislaatuisen hoitosuhteen, jonka toisena osapuolena on itsenäistä elämää harjoitteleva Sanna, toisena lääkäriksi opiskeleva Ilari.

Kaksikko ryhtyy jonkinlaiseen ihmiskokeeseen, jossa hulluus ja seksuaalisuus, Saturnus ja Venus, ovat vahvasti läsnä. Identiteettiä revitään, minuutta murskataan, sanoin ja teoin.

Ollaan kipurajoilla – kaikilla rajoilla – sääntöjen tavoittamattomissa: sadistisia ja masokistisia, verillä ja ruhjeilla, henkisesti ja fyysisesti. Paikoin hulluus ja hurjuus heittävät huumorin puolelle, ehkä tahattomasti. Itseironia ei kuulu nuoruuteen, sen aika tulee vasta myöhemmin.

Kirjailija näyttää, kuinka nuoruus elämänvaiheena hakee äärikokemusta, kipua ja nautintoa. Oma identiteetti ja minuus hahmottuvat pikkuhiljaa äärilaitojen ja eriasteisen angstimäärän keskellä. On niitäkin, jotka selviävät nuoruudesta vain sairaalan kautta, niin kuin romaanin päähenkilökin.

Esikoisromaanille tuttuun tapaan Itäniemi on ympännyt teokseensa paljon tähän asti elettyä ja pohdittua, vaikkapa Ilarin suulla lausuttua itsehoito-oppaista tuttua psykologisointia. Sen läsnäolo on kokonaisuudessa turhaa, vaikka kenties kirjailija tällä haluaa alleviivata Ilarin valtasuhdetta Sannaan. Turhalta se tuntuu siksi, että Itäniemen oma ääni on niin paljon kliseitä kiinnostavampi, vimmaisempi ja kesyttämättömämpi.

Paikoin tulee tunne, kuin kirjailija selittäisi näiden luentopätkien avulla henkilöhahmojensa psyykettä sekä itselleen, että lukijalle. Että jossain hulluuden lomassa olisi joku järki ja rauha.

Alun läkähdyttävyyden jälkeen romaanin ääni eheytyy ja jäntevöityy, täysillä tuuttaaminen loivenee. Erityisesti toisessa osassa tarina kulkee sulavasti ja vangitsee mukaansa. Ehkä siksikin, että miljöö vaihtuu, surrealismin aste kasvaa, tapahtumat etäännytetään pois Suomesta ja opiskelijaboksin ahtaasta ankeudesta.

Kiinnostavaa nähdä, mihin suuntaan Itäniemi tästä jatkaa.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan 16. marraskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat