Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hanneriina Moisseisen uusi Kannas-sarjakuva kertoo, miltä sota oikeasti tuntui vuonna 1944

Moisseinen onnistuu upeasti sarjakuvaa ja valokuvia yhdistävässä sarjakuva-albumissaan

Kulttuuri
 
Hanneriina Moisseinen
Karjakko Maria Shemeikka evakuoi lehmiä ennen kuin talot poltetaan, etteivät ne jää lähestyvälle neuvostoarmeijalle.
Karjakko Maria Shemeikka evakuoi lehmiä ennen kuin talot poltetaan, etteivät ne jää lähestyvälle neuvostoarmeijalle. Kuva: Hanneriina Moisseinen

Hanneriina Moisseisen komea sarjakuvakirja Kannas kuvaa Karjalan evakuointia jatkosodan loppuvaiheessa kesällä 1944. Se tarjoaa vaihtoehdon niille, joita suomalaisten sotajuttujen miehisyys on kyllästyttänyt.

Yhden sivun johdannossa käydään kaatuneiden haudoilla. Sarjakuvaruudut ovat vanhoja valokuvia. Lisää valokuvia on piirrosten seassa pitkin kirjaa.

Varsinaisen tarinan alkajaisiksi toinen päähenkilö, sotilas Auvo Oksala, esitellään kuolemaa uhkuvalla kalevalaisella runolla. Hän selviää taistelusta hengissä, mutta niin sekopäisenä, ettei itse ole selviytymisestään ollenkaan varma.

Milka Alanen
Hanneriina Moisseinen
Hanneriina Moisseinen

Sen jälkeen Moisseinen ei kuvaa varsinaisia taisteluita.

Näkökulma siirtyy kuolleisiin ja haavoittuneisiin – ja siviileihin.

Kannaksen evakuointia ollaan aloittamassa kiireesti. Siihen johdattaa radiolähetys, jonka teksti on valokuvien tapaan aitoa arkistotavaraa.

Toinen päähenkilö on karjakko Maria Shemeikka, joka jää paimentamaan myös lehmät evakkoon.

Jos sankaria haluaa etsiä, sitkeä Maria on parempi ehdokas kuin aaveen tapaiseksi raunioitunut Auvo.

Mutta sankaruus vaatisi urotöitä. Moisseinen näyttää pikemmin ihmisten voimattomuuden, kun sota vyöryy yli ja ympäri. Henkiin jääminen riippuu enemmän tuurista kuin ansioista.

Ihmisten ohella lehmät saavat runsaasti tilaa. Moni vei lehmänsä evakkoon jalkaisin. Onnekkailla oli kengät.

Perinteisessä mielessä päähenkilöillä ja tarinalla on Kannaksessa aika pieni osuus. Moisseinen asettaa henkilöhahmonsa laajaan kuvaan yleistilanteesta. He vuorottelevat ja jäävät välillä syrjään, mutta toimivat ikään kuin yleiskuvan henkilöityminä, polttopisteinä.

Usein Kannas muistuttaa dokumenttia, jossa Moisseinen vaeltaa eri puolilla sodan sekasortoa. Sitä korostavat valokuvat, joita on mukana runsaasti. Pisin valokuvajakso kestää 29 sivua.

Valokuvia on tuskin koskaan käytetty sarjakuvassa aivan samalla tavalla. Moisseinen on istuttanut ne osaksi kerrontaansa.

Lähin vertailukohta on ranskalainen Le Photographe, joka kertoo valokuvaajatoimittaja Didier Lefèvren kokemuksista Afganistanin sodassa vuonna 1986. Kirjan tekivät hänen kanssaan sarjakuvataiteilija Manuel Guibert ja graafikko Frédéric Lemercier.

Le Photographessa sarjakuva oli rakennettu Lefèvren valokuvien ympärille ja ne toimivat osana sen ruuduista.

Moisseinen sen sijaan käyttää arkistokuvia vähän viitteellisemmin ja pitää ne erillään piirroksista. Prologin jälkeen valokuvat ovat sivun tai aukeaman kokoisia.

Esko Manninen / SA-Kuva
Puolustusvoimien SA-kuva-arkiston valokuvat tuovat realismia tyyliteltyyn sarjakuvaan. Kuvassa JR51:n miehet ovat lypsyllä.
Puolustusvoimien SA-kuva-arkiston valokuvat tuovat realismia tyyliteltyyn sarjakuvaan. Kuvassa JR51:n miehet ovat lypsyllä.

Sepitteelliset henkilöt eivät esiinny valokuvissa. Niiden realismi tuo konkretiaa Moisseisen runollisen piirrostyylin rinnalle. Myös piirroksissaan Moisseinen jättää välillä tarinan tiukan seuraamisen ja rakentaa panoraamaansa.

Moisseinen piirtää lyijykynällä tyylillä, joka on tuttu hänen edellisestä kirjastaan Isä (2013). Sen harmaansävyjä on vaikea saada toistumaan painettuina, mutta tällä kertaa se on onnistunut hyvin. Lue lisää koskettavasta Isä-teoksesta täältä.

Moisseinen on tehnyt paljon taustatutkimusta, ja hänen uutta tyyliä hakeva kerrontansa muistuttaa dokumenttia. Mutta Kannaksessa mainitaan vain yksi vuosiluku eikä ollenkaan päivämääriä tai muita täsmätietoja.

Historian tosiasioiden luettelemisen sijaan Moisseinen kuvaa, miltä sodan kaaos tuntui – ja onnistuu siinä upeasti.

Kerronnan kokeilut palvelevat tarkoitustaan ja vievät väkevästi tunnelmiin, jotka lienevät hyvin samanlaisia kuin Eurooppaan viime aikoina tulleiden syyrialaisten ja muiden sodan jaloista lähteneiden pakolaisten kokemat.

Kannasta ei kannatakaan lukea vain kansallisesta näkökulmasta. Se on valitettavasti erittäin ajankohtainen.

Hanneriina Moisseinen ja Visa Knuuttila: Tuntematon – Suomi 99 ½ vuotta Huuto-galleriassa (Uudenmaank. 35) 12. 6. asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat