Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron politiikassa on alkanut uusi pelon aikakausi, ja sillä on vaikutuksensa myös Suomeen

Suomenlahden suhdekirja on nasevaa laatujournalismia. Suomenkin kannalta tärkeän kirjan tekijät eivät ennusta Venäjän hyökkäystä.

Kulttuuri
 
Jukka Tarkka
Ints Kalnins / Reuters
Yhdysvaltalaissotilas osallistui Yhdysvaltain ja Naton yhteiseen Dragoon Ride -sotaharjoitukseen Viron Pärnussa maaliskuussa 2015.
Yhdysvaltalaissotilas osallistui Yhdysvaltain ja Naton yhteiseen Dragoon Ride -sotaharjoitukseen Viron Pärnussa maaliskuussa 2015. Kuva: Ints Kalnins / Reuters

Politiikka Kaja Kunnas, Marjo Näkki: Suomenlahden suhdekirja. Uudet vaaran vuodet. Kosmos. 272 s.

Kirjan tekijät ovat Baltian maissa toimineita journalisteja: Kaja Kunnas raportoi Helsingin Sanomille ja Marjo Näkki Yleisradiolle. Tausta tekee hyvää työn viritykselle, se tuo ensi käden tuntumaa Venäjän voimapolitiikan Baltiassa luomiin ongelmiin.

Suomenlahden suhdekirja. Uudet vaaran vuodet.

Kirjoittaja: Kaja Kunnas, Marjo Näkki

Julkaisija: Kosmos

Laji: politiikka

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 272

Suomenlahden suhdekirja esittelee varmoin ottein alueen puolustuskysymystä, tietenkin, siitä ei voi vaieta. Mutta päähuomio suuntautuu näiden kansojen kykyyn luoda henkistä ja sosiaalista kriisinsietokykyä.

Tuloksena on nasevaa laatujournalismia, joka ei vahingossakaan karkaa ylikierroksille, vaikka Baltian kauheassa historiassa ja painostavassa nykyisyydessä ainesta olisi.

Lopputulema on miellyttävä yllätys. Baltia ja varsinkin Viro näyttävät selvinneen melko hyvin Venäjän yliviritetystä propagandasta ja valehyökkäyksistä.

Presidentti Vladimir Putinin innokkaat palvelijat näyttävät langenneen samaan ansaan kuin Moskovan radion suomenkielisen ohjelman uutisankkuri Tiltu talvi- ja jatkosodan aikaan. Propaganda on säälittävimmillään, jos sen tuottajat alkavat uskoa omaan paasaukseensa ja heidän kohderyhmästään kuuluu naurunpyrskähdyksiä.

Kunnas ja Näkki muistuttavat kuitenkin, että propagandasotaa ei voiteta vastapropagandalla vaan tosiasioilla ja kylmällä järjellä.

Virolaiset, ja suuri osa maan venäjänkielisestä vähemmistöstä pystyvät erottamaan propagandan ja oikean uutisen toisistaan. Jatkuva taistelu väärä tietoa vastaan ei kuitenkaan johda aina siihen, että tosi korvaa valheen. Ihmiset muuttuvat kyyniseksi, eivätkä usko enää mitään.

Venäläisvähemmistö suhtautuu myönteisesti Putiniin, mutta Viro on itänaapuriin verrattuna sentään sen verran mukava paikka asua, että Venäjä ei ihan oikeasti houkuttele.

Viro on kylmän sodan jälkeisen Euroopan harvinainen menestystarina. Se hankkiutui uudestaan itsenäiseksi, liittyi YK:hon, Euroopan neuvostoon, Euroopan unioniin, Natoon ja euroalueeseen.

Maa ei silti ole vielä valmis, mutta juuri nyt puuttuu selvä näkymä siitä, mihin suuntaan pitäisi ponnistella, kun on saavutettu kaikki tähän asti tavoiteltu.

Tekijät kirjoittavat, että Viron politiikassa on alkanut uusi pelon aikakausi.

Viron sisäpolitiikkaa hallitsee samanlainen epätietoinen levottomuus kuin Suomen elämää 1920-luvulla. Neuvostoaikana virolaisuuteen juurtuneen korruption jäänteitä tuntuu olevan vielä paljon. Kirjassa on raastavan hykerryttäviä kuvauksia politiikan huipputason hahmoista, joiden aluksi vahvalta näyttänyt imago on hapertunut operettimaisessa touhuilussa.

Tekijät eivät ennusta Venäjän hyökkäystä. Putinilla on muualla tärkeämpiä tavoitteita kuin Baltiassa. Varsinkin Virolla on kykyä kehittää vaikeasti murrettavissa olevaa kansallista puolustustahtoa. Sellainen saa Venäjän varuilleen, sillä voimapolitiikan perustekijöihin kuuluu päättäväisen vastustajan väistäminen ja heikon kiusaaminen.

Kunnas ja Näkki tuntevat yhdysvaltalaisen ajatuspajan sotapelit, joissa tutkittiin Naton toimintakykyä Baltiassa. Tulos oli tyrmäävä. Nato ei kyennyt puolustamaan kaikkein haavoittuvimpia jäsenmaitaan, ei edes niissä peleissä, joiden lähtötilanteessa Ruotsin oletettiin liittyneen Natoon. Enimmillään Venäjän hyökkäyskiiloilta kului 60 tuntia Tallinnan tai Riian tasan saavuttamiseen.

Nato on kokonaisuudessaan vahvempi kuin Venäjä, mutta Itämeren alueella Venäjällä on ylivoima.

Sotapelit osoittivat kuitenkin, että Baltian nopean valtauksen estämiseksi riittäisi suhteellisen pieni lisäpanostus. Sen ensimmäiset elkeet näkyvät jo.

Kunnas ja Näkki tuntuvat sommittelevan kuviota, jossa Yhdysvallat rakentaisi Baltian maista, Puolasta ja Pohjoismaista Natolle rinnakkaisen puolustusyhteisön.

Suomi ja Ruotsi säästyisivät Natoon liittymisen tuskasta, mutta silti Venäjä saisi vastaansa hyökkäyshaluja vähentävää uutta voimaa Itämeren alueella. Natoon kuuluvien ja kuulumattomien maiden äkkiä tehostunut yhteinen sotaharjoitusohjelma vihjaa ehkä vähän tähän suuntaan.

Tämä on erittäin tärkeä kirja. Baltia ja varsinkin Viro ovat niin lähellä meitä, että niiden kyky rakentaa tuulensuojaa on osa Suomen turvallisuutta, samoin kuin Suomen kyky hallita kaikissa oloissa valtioaluettaan on Viron turvallisuuden avainasia.

Tapahtuipa Baltiassa mitä tahansa, se vaikuttaa meihin. Ja varsinkin jos siellä tapahtuu jotakin pahaa. Maantieteelle emme mahda mitään.

Kirjoittaja on valtiotieteen tohtori, joka toimii vapaana tutkijana ja kolumnistina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat