Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholisti-isän kuolema käynnistää vahvan esikoisromaanin – Soili Pohjalaisen Käyttövehkeitä naurattaa ja itkettää

Käyttövehkeitä-romaanin koskettavuus nousee sen ronskista, paikoitellen mustasta huumorista

Kulttuuri
 
Riikka Kantinkoski
Esikoiskirjailija Soili Pohjalaisen koreilematon kieli tekee universaaleista tunteista tuoreita.
Esikoiskirjailija Soili Pohjalaisen koreilematon kieli tekee universaaleista tunteista tuoreita. Kuva: Riikka Kantinkoski

Soili Pohjalaisen (s. 1980) esikoisromaani Käyttövehkeitä alkaa herkullisesti: ”Se käveli vessan kynnykselle ja kuoli.”

”Se” on päähenkilön, parikymppisen Saanan isä, alkoholisoitunut autokauppias, jonka kuolemasta tarina lähtee kerimään auki.

Käyttövehkeitä

Kirjoittaja: Soili Pohjalainen

Julkaisija: Atena

Laji: romaani

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 208

Saana on ollut isän tyttö. Järkevä, sopeutuva, käytännöllinen ja avulias: mukana autoliikkeen arjessa jo pienestä pitäen. Hyvä työmies.

Pienestä pitäen Saana on myös joutunut seuraamaan isänsä tihentyvää pulloon tarttumista. Seuraamaan, miten kaikkitietävästä idolista, voittamattomasta maailmannavasta, on tullut säälittävä äijänkäppänä, joka kuolee viisikymppisenä juoppoputkea seuranneeseen aivoverenvuotoon.

Isän kuoleman herättämät tunteet yhdistyvät Käyttövehkeissä vanhempaan traumaan, Saanan isoveljen Velin katoamiseen.

Syyllisyys on tunteista päällimmäisin: ”Minuun ei tartu mikään, paha tarttuu minusta”, Saana ajattelee, ja pelkää tartuttavansa pikkutytön ruokakaupassa tai tanssipartnerin baarissa pahuuden bakteereillaan.

Hylkäämiskokemuksia seuraavat tunteet huonommuudesta, kelpaamattomuudesta ja syyllisyydestä eivät ole mikään uusi oivallus: tavalla tai toisella niitä käsitellään useimmissa kehityskertomuksissa. Pohjalaisen koreilematon kieli kuitenkin tekee universaaleista tunteista tuoreita.

Kuten urheilussa, myös kirjallisuudessa hiotuin suoritus näyttää vaivattomimmalta. Pohjalaisen lauseet on riisuttu kaikesta turhasta, jotta tarina pääsee esiin. Sanat näyttävät: näin tapahtui.

Lukijalla on tilaa tuntea.

Välillä naurattaa, välillä harmittaa, ja Velin katoamista seuranneesta joulusta tulee jo roska silmään:

”Lahjojen avaamisen jälkeen isä katsoo tehneensä osuutensa ja juo itsensä liikkumattomaksi. Sammuneena se kuorsaa kovaa ja herättää minussa äidinvaistot. Lämmitän mikrossa lanttulaatikkoa ja kinkkua. Juon Ultima Thulesta Coca-Colaa ja luen Aku Ankkaa, jonka osoitetarrassa on Velin nimi. Äiti on rullalla Velin täkin sisällä. Melkein kaikki sälekaihtimet ovat kiinni.”

Kaikkein tehokkaimmin tragedian saa esille komedian kautta, ja Käyttövehkeiden koskettavuus nouseekin vahvasti sen ronskista, paikoitellen mustasta huumorista.

Kuva isästä, samoin kuin komedian ja tragedian paikoin nerokkaiksi yltävät yhdistymät, piirtyy pitkälti isän viljelemien sananparsien kautta, joista on peräisin myös teoksen nimi. ”Nää on käyttövehkeitä”, isä sanoo Hiacestaan, kun se toimii niin kuin pitää.

Vahvan esikoisen ainoalta kauneusvirheeltä tuntuu kirjan lopussa ilmestyvä hypoteettinen tulevaisuuden mies. Tämä jää ylimääräiseksi: koristeeksi, ei käyttövehkeeksi.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle myönnetään 16. marraskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat