Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miranda Julyn debyyttiromaani yllättää kuin kevyt läpsäys avokämmenellä

Miranda Julyn debyyttiromaani Avokämmen on vapautuneesti oma, outo itsensä

Kulttuuri
 
New York Times / MVPhotos
Miranda July tunnetaan elokuvantekijänä. Me And You And Everyone We Know palkittiin Cannesissa.
Miranda July tunnetaan elokuvantekijänä. Me And You And Everyone We Know palkittiin Cannesissa. Kuva: New York Times / MVPhotos

Romaani Miranda July: Avokämmen (The First Bad Man). Suom. Hilkka Pekkanen. Siltala. 350 s.

Joskus sitä tekee elämässään asioita, joista tietää, että ulkoapäin katsottuna ne vaikuttaisivat pähkähulluilta. Jälkeenpäin katsoo ympärilleen että näkikö kukaan ja yrittää jatkaa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Miranda Julyn debyyttiromaanin päähenkilö Cheryl Glickman toimii niin koko ajan, ympärilleen vilkuilematta.

Nelikymppinen Cheryl on yksinäinen losangeleslainen nainen, joka työskentelee kamppailulajitreenivideoita tuottavassa firmassa ja kärsii psyykkisperäisistä nielemisvaikeuksista.

Julyn romaanin julkaisi suomeksi Siltala.
Julyn romaanin julkaisi suomeksi Siltala.

Arjesta hän selviää ”järjestelmänsä” avulla, johon kuuluu mahdollisimman vähän astioita ja kodinesineiden siirtelyä. Muuten ”alkaa heitellä roskia ja jätteitä sinne tänne ja pissata mukeihin, koska ne ovat lähellä sänkyä. Olemme kaikki olleet sellaisessa tilanteessa, niin ettei pidä tuomita”, July kirjoittaa.

Parhaimmillaan järjestelmä tekee päivistä sulavia virtoja ilman ”sitä kaaosta ja niitä kompastuskiviä, joista elämä on niin kuuluisa”.

Huippuunsa hiottu järjestelmä suistuu raiteiltaan, kun Cherylin passiivis-aggressiivinen työnantaja painostaa häntä ottamaan parikymppisen tyttärensä Cleen luokseen asumaan.

Jalkasienestä kärsivä nyreä povipommi pesiytyy makuu- ja sipsipusseineen Cherylin sohvalle.

Kehittyy erikoinen suhde, jonka ytimessä on itsepuolustusvideoiden skenaariot, joita Cheryl ja Clee käyvät läpi, toisiaan raivokkaasti mutta myös eroottissävytteisesti mäiskien. Sitä Cheryl yrittää piilottaa ehkä-kodittomalta puutarhanhoitajaltaan, jota hän ei ole koskaan palkannut.

Outo ja naiivi Cheryl on parhaita päähenkilöitä hetkeen. Hän on äärimmäisen tarkka ympäristönsä tarkkailija, mutta hän myös vetää arkisista asioista kummallisia johtopäätöksiä ja tekee ratkaisuja, jotka saavat lukijan vääntelehtimään kiusaantuneena.

Monen mittapuun mukaan Cheryl on ehkä säälittävä, mutta July kuvaa hänen rikasta sisäistä maailmaansa sellaisella rakkaudella ja raikkaudella, että mittapuut menettävät merkityksensä.

Avokämmen

Kirjoittaja: Miranda July

Julkaisija: Siltala

Laji: Romaani

Alkuperäinen nimi: The First Bad Man

Vuosi: 2016

Suomentaja: Hilkka Pekkanen

Sivumäärä: 344

Avokämmen edustaa amerikkalaisessa uudessa proosassa muodikkaanoloista lakonista kerrontaa, jossa banaali saa runollisen silauksen tai toisin päin – ja parhaimmillaan myös kauhean hauskan.

Vaikka Avokämmen on Julyn debyyttiromaani, tarinankertojana hän ei ole mikään aloittelija. Julyn elokuva Me And You And Everyone We Know (2005) palkittiin Cannesin elokuvajuhlilla ja novellikokoelmaa No One Belongs Here More Than You (2007) sai innostuneen vastaanoton.

Jos pitää Julyn elokuvista tai novelleista, Avokämmen palkitsee. Se vaatii pientä vinksahtaneisuutta myös lukijaltaan, sillä deadpan-outous on myös sen leimaavin piirre. Julyn teksti on kuitenkin sekä kaunista ja riemukkaan anarkistista.

Kaikkia tyyli ei varmasti miellytä, sillä se vaatii vinksahtaneisuutta myös lukijaltaan.

Käy niin, että Clee tulee vastoin tahtoaan raskaaksi, ja Cherylistä ja Cleestä pariskunta.

”Jos joku asettaa kyseenalaiseksi sen tyydytyksen, jota puolet nuorempi tyhjäpäinen tyttöystävä ihmiselle tuottaa, hänellä ei koskaan ole ollut sellaista”, Cheryl pohtii.

Kuin varkain July päätyy kirjoittamaan eräät kauneimmista riveistä, jotka vauvalle voi kirjoittaa. Ja eivätkö tahmeat lentoliskoäänet ole juuri niitä ääniä, joita vauvat päästävät?

Debyyttiromaaniksi Avokämmen on yllättävän elossa. Ylityöstöstä tai siloittelusta ei ole merkkejä – myös siinä mielessä, että romaanin loppupuoli laahaa. Kaiketi July päätti hyväksyä kaaoksen ja kompastuskivet ja kirjoittaa sivuilleen vilkuilematta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat