Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nälkätalvi 1942 näännytti tuhansia sotavankeja – taustalla vaikuttivat kovat asenteet ja elintarvikepula

Jatkosodassa suomalaisille antautui 67 000 Neuvostoliiton sotilasta. Heistä kuoli yli 19 000 talvella 1941–42. Mirkka Danielsbacka luo kirjassaan kokonaiskuvaa raskaasta aiheesta.

Kulttuuri
 
Vesa Karonen
Markko Taina
Mirkka Danielsbacka
Mirkka Danielsbacka Kuva: Markko Taina

Historia Mirkka Danielsbacka: Sotavankikohtalot. Neuvostosotavangit Suomessa 1941–1944. Tammi. 388 s.

Jatkosodassa suomalaisille antautui 67 000 Neuvostoliiton sotilasta. Heistä kuoli yli 19 000 talvella 1941–1942.

Sotavankikohtalot. Neuvostovangit Suomessa 1941-1944.

Kirjoittaja: Mirkka Danielsbacka

Julkaisija: Tammi

Laji: historia

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 388

Asiasta ei ole vaiettu, vaan esimerkiksi Tieto-Finlandialla palkittu Jatkosodan Pikkujättiläinen (2005) kertoo vankien katastrofaalisesta tilanteesta.

Mirkka Danielsbackan Sotavankikohtalot tekee kokonaiskuvaa aiheestaan ja etsii katastrofin syitä.

Vankeja ei näännytetty tarkoituksellisesti, vaan antautuneiden uskomaton määrä yllätti. Suomalaisia joutui vangiksi vain 3 000.

Suomalaiset toimivat tilanteessa sekavasti, ja sekavia olivat myös ajan asenteet ja ideologiat, kuten ryssänviha ja talvisota.

Mainitsematta jää, että talvisodan jälkeen suomalaiset pelkäsivät Neuvostoliittoa, joka uhkasi tuhota koko Suomen.

Sotavankikohtalot muistuttaa, että kovat nationalistiset asenteet olivat yleisiä kaikkialla myös länsimaissa. Hitler ja Stalin olivat omaa luokkaansa, mutta myös Winston Churchillille oli yhdentekevää, että Bengalin ”kurja kansa” kuoli nälkään, kun Britannia otti sieltä elintarvikkeet.

Neuvostoliitto kohteli antautuneita sotilaitaan rikollisina.

Suomalaisten kovuutta Danielsbacka selittää ihmisluonnon biologisilla ja psykologisilla kyvyillä itsepetokseen ja ”kognitiivisen ristiriidan” sietämiseen.

Sotavankitilannetta pohtivat talvella 1942 ylipäällikkö Mannerheim ja Kotijoukkojen esikunta, jossa toimi myös kapteeni Eljas Erkko.

Suomen elintarvikepula talvella 1941–1942 oli Danielsbackan mukaan ”osasyynä” vankien nääntymiseen.

Päämajan sotataloutta johtava pääintendentti Verner Gustafsson torjui sotavankien annosten suurentamisen, koska suomalaistenkin, myös rintamajoukkojen, annoksia pienennettiin.

Mutta tutkija huomauttaa vain, että 1942 ”siviilikuolleisuus ei Suomessa merkittävästi noussut”. Perustelu on etäisen tilastollinen ja akateeminen.

Saivathan suomalaiset epävirallista ruokaa metsästä ja mustasta pörssistä, toteaa Danielsbacka. Eivät tosin kaikki saaneet, eivätkä viranomaiset voineet neuvoa kansaa ostamaan ruokaa salakaupasta. Suomessa koettiin nälkätalvi 1941–1942.

Suomi ei ollut omavarainen, vaan viljasta kolmannes ostettiin Saksasta. Jos Saksa myi, sillä Hitler kiristi viljalla sotilaallisia ja poliittisia palveluksia. Suomen jatkosodan historia voitaisiin kirjoittaa viljakysymyksen historiana.

Danielsbacka jättää sivuun elintarvikeongelman poliittisen taustan. Hän huomauttaa, että vuoden 1942 aikana ”Suomi lopulta onnistui noudattamaan länsimaisen sivistysvaltion ihannettaan”, joten siihen olisi pystytty aikaisemminkin.

Parempi olisi ollut niin, mutta asia ei ollut silloisille päättäjille ihan suoraviivainen.

Kuoleville sotavangeille asia oli yksinkertainen. Sotavankikohtalot tekee oikeutta heille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat