Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stalinin tytär ei tuntenut oloaan kotoisaksi idässä eikä lännessä

Svetlana Allilujeva oli maailman kuuluisin neuvostoloikkari.

Kulttuuri
 
Tuija Parvikko
Svetlana Stalin antoi haastattelun lehtimiesryhmälle New Yorkin Long Islandilla.
Svetlana Stalin antoi haastattelun lehtimiesryhmälle New Yorkin Long Islandilla.

Elämäkerta Rosemary Sullivan: Stalinin tytär (Stalin’s Daughter). Suom. Tero Valkonen. Otava. 592 s.

Jos haluaa lukea todella erikoisen elämäntarinan, se on tarina Stalinin lempityttärestä, Svetlana Allilujevasta (1926–2011), jonka yltä Kremlin diktaattorin varjo ei koskaan väistynyt.

Stalinin tytär

Kirjoittaja: Rosemary Sullivan

Julkaisija: Otava

Laji: elämäkerta

Alkuperäinen nimi: Stalin's Daughter

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 592

Svetlanan muistot Kremlissä, datšoilla ja Mustanmeren rannalla vietetystä varhaislapsuudesta ovat aurinkoiset. Isä oli ankara mutta piti omalla tavallaan ”pikku varpusestaan”. Talo oli täynnä Nadja -äidin, Stalinin toisen vaimon, laajaa sukua.

Bolševikki-eliitti eli paremmissa oloissa tavallisen kansan yläpuolella. Kremlin elokuvateatterissa katsottiin myös ne elokuvat, jotka sensuuri kielsi kansalta ja eliitti pääsi käsiksi kiellettyihin kirjoihin.

Aurinko meni pilveen vuonna 1932 Svetlanan ollessa kuusivuotias. Äiti ampui itsensä. Sitten alkoivat Stalinin puhdistukset. Svetlanalle ei kerrottu äidin kuolinsyytä eikä selitetty, mihin sukulaiset ja isän kaverit alkoivat hävitä.

Rakkautta ja läheisyyttä etsivä nuori Svetlana seurusteli koko ajan, avioitui kolme kertaa ja sai kaksi lasta, Josifin ja Katjan.

Stalin kuoli vuonna 1953, eloonjääneitä sukulaisia alkoi palata leireiltä, mutta Svetlanan elämä jatkui puolueen kontrollissa. Hän asui yksinhuoltajana neuvostoeliitille rakennetussa jättiläismäisessä Rantakadun talossa ja teki väitöskirjaa venäläisestä realismista kirjallisuudessa.

Muille ihmisille Svetlana oli edelleen Kremlin prinsessa. GUM-tavaratalossa myytiin Svetlanan henkäys -nimistä hajuvettä. Hän oli valtion omaisuutta.

Svetlana liittyi kommunistipuolueeseen vuonna 1951 Stalinin käskystä. Hänen vastarintansa alkoi herätä. Hän puolusti Ilja Ehrenburgia, jonka romaani Suojasää (1954) sai puolueen raivoihinsa.

Vuoden 1956 alussa Svetlana sai luettavakseen Hruštšovin ”salaisen puheen”, jonka tämä piti NKP:n 20. edustajakokouksessa helmikuussa. Svetlana oli kirjoittajan kanssa samaa mieltä. Hän jätti puoluetoiminnan, alkoi eristäytyä ja keskittyi tutkimustyöhön Gorkin maailmankirjallisuusinstituutissa. Hän vaihtoi sukunimensä äidiltään tulevaksi Allilujevaksi.

Miehiä tuli ja meni kunnes Svetlana tapasi intialaisen kommunistin Brajesh Singhin. Avioliittolupaa ei tullut mutta susiparina elämistä ei estetty. Singh oli kuitenkin sairas mies ja kuoli vaikeaan keuhkosairauteen.

Svetlanan piti päästä Intiaan, koska Singh oli toivonut, että hänen tuhkansa ripoteltaisiin Ganges-virtaan. Vaikka valtaan oli noussut konservatiivinen troikka Leonid Brežnevin johdolla, matkustuslupa myönnettiin ja Svetlana lähti matkaan joulukuussa 1966.

Intiaan päästyään Svetlana ei kaivannut takaisin Kremlin muurien suojiin. Maaliskuun 6. päivänä hän livahti huomaamatta Neuvostoliiton suurlähetystöstä ja ajoi taksilla Yhdysvaltojen suurlähetystöön.

Yhdysvaltojen ulkoasiainhallinnossa oltiin yllättävästä poliittisen turvapaikan hakijasta tyrmistyneitä, mutta erilaisten käänteiden jälkeen Svetlana pääsi kuin pääsikin Yhdysvaltoihin. Hänestä tuli maailman kuuluisin neuvostoloikkari.

Svetlanalla oli matkalaukussaan kova kortti, omaelämäkerrallinen käsikirjoitus Kaksikymmentä kirjettä ystävälle. Hyvien ja kalliiden juristien avulla sen oikeudet myytiin korkeaan hintaan. Kirja käännettiin saman tien lukuisille eri kielille – myös Suomeksi.

Äkkiä Svetlana oli rikas ja kuuluisa, muttei oppinut koskaan elämään kapitalismissa. Hän ei osannut eikä halunnut ”tuotteistaa” itseään ja muuttaa Stalinin varjoa leipäpuuksi.

Elämästä lännessä tuli sarja epäonnistuneita yrityksiä löytää paikka amerikkalaisessa yhteiskunnassa. Taas miehiä tuli ja meni ja heidän mukanaan menivät myös Svetlanan rahat.

Eniten rahaa upposi sosiopaattiseen arkkitehtiin, Wesley Petersiin, jonka kanssa Svetlana vaihtoi nimensä Lana Petersiksi ja sai 45-vuotiaana Olga -tyttären.

Ikävä lapsia ja Venäjää kohtaan ei kuitenkaan hellittänyt. Vuonna 1982 Svetlana loikkasi Olgan kanssa takaisin Neuvostoliittoon vai huomatakseen, että elämä siellä oli yhtä ahdistavaa kuin ennenkin. Äiti ja tytär saivat eliittikohtelun, mutta kaikki tapahtui jälleen puolueen valvonnassa. Lastensa tavoin Svetlana alkoi juoda liikaa.

Sitten tuli vuosi 1985 ja Gorbatšov, joka myönsi paluuluvan länteen. Svetlana jatkoi alituista muuttamista ja jonkin etsimistä ensin Englannissa ja sitten Yhdysvalloissa. Itsemurhayritys epäonnistui. Sydänkohtauksen jälkeiset sairaalahoidot veivät viimeiset rahat.

Lana Peters eli viimeiset vuotensa sosiaalitukien varassa ja kuoli syöpään 85-vuotiaana.

Svetlana julkaisi kolme omaelämäkerrallista teosta. Neljäs jäi pöytälaatikkoon. Viimeisessä haastattelussaan vuonna 1990 hän sanoi haaveilevansa vain siitä, että hänen tarinansa julkaistaisiin ja löytäisi lukijoita.

Kanadalainen emeritaprofessori Rosemary Sullivan on nyt rekonstruoinut Svetlanan tarinan arkistoista, laajasta kirjeenvaihdosta ja haastatteluista yhteistyössä Olga-tyttären kanssa. Tuloksena on vaikuttava näkökulma sekä diktatuurimaan outoon todellisuuteen että vapautta, tasapainoa ja rakkautta etsivän naisen mielenmaisemaan.

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston valtio-opin dosentti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat