Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pauliina Haasjoen uudet runot rakastavat ihanasti planeettaamme

Haasjoki kuuluu merkittävimpiin nykyrunoilijoihimme, ja uusi Planeetta-kokoelma on tyhjentymätön

Kulttuuri
 
Mervi Kantokorpi
Jarno Mela
Runoilija Pauliina Haasjoki on kulkenut omaa tietään.
Runoilija Pauliina Haasjoki on kulkenut omaa tietään. Kuva: Jarno Mela

Runot Pauliina Haasjoki: Planeetta. Otava. 77 s.

Maailmankaikkeus on kestänyt Pauliina Haasjoen (s. 1976) runouden taustakuvana jo vuosia. Nyt runoilija tarkentaa kirjoittavan katseensa Maahan ja tuloksena on hänen kaunein kokoelmansa Planeetta.

Planeetta

Kirjoittaja: Pauliina Haasjoki

Julkaisija: Otava

Laji: runot

Vuosi: 2016

Sivumäärä: 77

Ensin tunteilua: luin Planeettaa liikuttuneena, sillä Haasjoki on niitä runoilijoita joiden tuotantoa olen seurannut alusta alkaen.

Jos kriitikon työssä on joskus ollut jotakin kohottavaa, niin silloin kun on nähnyt nuoren kirjailijan rientävän radallaan.

Haasjoen runopolun alku vuosituhannen vaihteessa ei ollut mikään hehkutettu läpimurto, vaan hän on säkeineen versonut vuosissa, ja mennyt mihin nenä näyttää.

Tänään, seitsemän kokoelmaa kainalossaan, hän on merkittävimpiä nykyrunoilijoitamme. Ja tämä ei ole mikään yhden ihmisen mielipide.

Huomaan, miten runoilija on halunnut aina pitää ikkunaa auki teosten syntyseutuihin. Usein paikat ovat olleet taiteilijaresidenssejä, joiden merkitys tekijöille on näköjään korvaamaton.

Planeettaa on kirjoitettu monella mantereella. Mietoisten Saaren kartanossa, Amerikan Iowassa sekä Uudessa-Seelannissa, jonka vuorovetinen maisema kokoaa teokseen ajan ja aineen olomuotojen isot teemat.

”Kun lähestyn neljättäkymmenettä syntypäivääni” miettii runoilija ja ihmettelee mitattavaa aikaa päättyäkseen runoelman kaltaisen teoksensa lopussa äärettömän monimuotoisuuteen:

”Pohjoinen olisi olemassa vaikka aikaa ei olisi. Vasen ja oikea olisivat olemassa vaikka aikaa ei olisi. Eteen ja taakse eivät ole olemassa ilman aikaa.”

Planeetta siis säätää, ja aika: ”Eteen ja taakse ovat ruumiin suuntia ajassa. -- Niillä joilla on kasvot, joilla on suunta, joilla on aika.” Teema on runoudessa ikuinen, ja Haasjoella on tuoda siihen persoonallinen ilmaisunsa:

”Kissa tuo sisälle pieniä puolikuolleita kysymyksiä.”

Tyynenmeren syklonien ja tulivuorten maassa ”asutaan saumalla / noustaan elämään päivän päälle vaikkei se ole kiinni toisissa.” Puhe on hetkien poimimisesta, pelastautumisesta elämälle, vaikka tuhon jäljet silmissä: ”eivät ihmiset ja eläimet kuole erikseen, he kuolevat yhdessä”.

Kysymys on vain yhdestä eläimestä ja suunnattomasta ideasta, elämästä. Kaikki ”turkkiset eläimet” saavat ylistää planeettaa, elämänrakkaus ja eläinrakkaus sulavat runoissa samaksi. ”Emme voi olla täysin eksyksissä koskaan, kun maailma on täynnä eläimiä joita seurata.”

Haasjoki ei karta korkeaa tyyliä Tellusta lempiessään: ”Kaiken se laskee ja monistuu itse siinä työssä kuin loputtomiin haarautuva yhtälö, ja se lähettää, joka yö, lukua ulos ilmakehästä: lähes ääretön, ääretön.”

Vanhan kirjallisuuden harrastajalle tulee Planeetan raamatullisista sävyistä mieleen ensimmäinen suomen kieleen kirjoitettu luonnon ihmeiden ylistys: Juhana Frosteruksen runollinen Hyödyllinen huwitus luomisen töistä 1700-luvun lopulta oli jo samalla asialla.

Haasjoen teoksen kauneus on runokielen tyhjentymättömissä – niin, äärettömissä – rinnastuksissa. Hänen tapansa upottaa jatkuvasti varioiden säkeinen runo proosamuotoon tuottaa todella merkityksiä. Tyhjän tilan käyttö sivun sommittelussa säätää upeasti lukemisen rytmiä.

Näitä silmärunon ihanuuksia on turha sanoin selitellä, ne on nähtävä. Jos ajattelit yhtä runoteosta Suomen suvessa ihmetellä, lue tämä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat