Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rosa Meriläisen romaanissa hysteriapotilaat jäävät ohuiksi paperinukeiksi

Rosa Meriläisen Osteri kuvaa ranskalaisneurologin hoitamia hysteriapotilaita.

Kulttuuri
 
Helena Ruuska
Anni Reenpää / Lehtikuva
Poliitikko-tietokirjailija Rosa Meriläinen viime joulukuussa.
Poliitikko-tietokirjailija Rosa Meriläinen viime joulukuussa. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Romaani Rosa Meriläinen: Osteri. Teos. 268 s.

Poliitikko-tietokirjailija Rosa Meriläisen toisessa romaanissa Osteri liikutaan eurooppalaisissa hienostopiireissä ja syödään ostereita.

”Ensimmäiseen osteriin tarttumisessa on aina kynnys. Ajatus elävästä nilviäisestä, siitä nouseva muheva meren lemu ja sen epämääräinen ulkomuoto tärisyttivät. Se oli samaan aikaan ällöttävä ja himottava ruoka. Inhottavuudessaan kiihottavaa.”

Romaaneilla on muotinsa, ja niinpä Osterissakin historialliset henkilöt ovat muuttuneet puolihistoriallisiksi romaanihenkilöiksi. Faktio on hämäävä kirjallisuuden laji, koska lukija ei voi olla arvuuttelematta, mikä on totta ja mikä keksittyä.

Lajiongelma mietityttää erityisesti Meriläisen henkiin herättämän ruotsalaisen lääkäri-kirjailija Axel Munthen (1857–1949) kohdalla.

Hänet tunnetaan parhaiten Villa San Michelen isäntänä ja Huvila meren rannalla -romaanin (1929) kirjoittajana. Meriläinen kuvailee Munthen ”jäisensinisiä silmiä” ja miten tämä muistuttaa ”arktista petoa”. Mies haisee santelipuulta.

Todellista Axel Munthea voi jäljittää ruotsalaisen Bengt Jangfeldin kirjoittamasta elämäkerrasta Axel Munthe – Tie Caprin huvilalle (2010).

Ranskalaisneurologi Jean-Martin Charcot’n (1825–1893) sairaala on Rosa Meriläisen romaanin päänäyttämö.
Ranskalaisneurologi Jean-Martin Charcot’n (1825–1893) sairaala on Rosa Meriläisen romaanin päänäyttämö.

Romaanissa naiset, iästä riippumatta, rakastuvat Axel Muntheen. Osterissa vahvistetaan käsitystä siitä, että Ruotsin hovin henkilääkäri Munthe ja kruununprinsessa Victoria olivat rakastavaisia. Samalla muistutetaan, että Kustaa V oli viehtynyt miehiin ja se raivostutti prinsessaa.

Osterissa Munthe jää kuitenkin lopulta sivurooliin. Varsinainen dynamo on ranskalainen neurologi Jean-Martin Charcot (1825–1893) ja hänen sairaalansa, jossa hoidetaan hysteriapotilaita hypnoosin avulla. Hoitomuotoa esitellään teatterin lavalla: naishoidokit kiemurtelevat riettaissa asennoissa, ja mieskatsojat tuijottavat heitä housunetumus pullottaen.

Munthe kuljettaa tällaiseen näytökseen pariisilaisen porvarisperheen tyttären, jonka ensimmäiset kuukautiset kuvataan seikkaperäisesti romaanin alussa. Myöhemmin tyttö alkaa pelastaa potilasparkoja. Toimintaa ohjaa uteliaisuuden, himon ja säälin kudelma.

Takakansitekstin mukaan Osteri on tarina kehollisuudesta ja katsomisesta. Romaanin edetessä lupaukset täyttyvät kuitenkin vain osittain. Kruununprinsessan ja henkilääkärin suhde värjääntyy harmaaksi, koska sitä kuvataan varsin runsassanaisesti. Syvälliset keskustelut taas sivuutetaan heitolla ”he todella olivat puhuneet”.

Hysteriapotilaat ovat kuin paperinukkeja, ulkokohtaisesti piirrettyjä tyyppejä. Heitä pelastamaan tulleen nuoren naisen toiminta on outoa ja epäuskottavaa. Näin ollen 1800-luvun lopun naispotilaiden epäinhimillistä kohtelua raavitaan vain pinnalta.

Syvyyttä romaaniinsa Meriläinen hakee romaani romaanissa – tekniikalla. Kruununprinsessalla on nimittäin tyynynsä alla käsikirjoitus, jonka työnimi on Osteri. Munthe kieltää salarakastaan julkaisemasta teosta.

Mies tietää, mitä käsikirjoitus sisältää ja lukijakin aavistelee, mitä osteri tässä yhteydessä merkitsee. Vihjaileva symboliikka ja yritys kerrostaa kerrontaa eivät kuitenkaan pelasta ohueksi jäävää romaania.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat