Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rockmuusikon rakas entinen Itä-Saksa

Kulttuuri
 
Juha Metso
Kuva: Juha Metso

Musiikki Flake: Kosketinrunkkari. Niin kuin sen satun muistamaan (Die Tastenficker. An was ich mich so erinnern kann). Suom. Miika Kupiainen. Minerva. 365 s.

Rockmuusikkojen elämäkerrat ovat yleensä mielenkiintoisia vain, jos muusikko on tehnyt elämässään muutakin kuin soittanut. Tai ryypännyt ja vetänyt huumeita.

Rammstein-yhtyeen kosketinsoittaja Christian ”Flake” Lorenz on onnistunut kirjoittamaan hämmästyttävän hauskat ja persoonalliset muistelmat huolimatta siitä, että hän on lähinnä vain soittanut ja välillä vähän ryypännyt.

Flake muistuttaa takakannessa, että ”kukaan ei ottaisi tätä kirjaa käteensä, ellen sattuisi soittamaan eräässä tietyssä Yhtyeessä”. Kaikkien aikojen menestyneimpiin saksalaisiin rockyhtyeisiin kuuluva Rammstein on Kosketinrunkkarissa vain pienessä sivuosassa.

Flake nimittää sitä vain Yhtyeeksi ja käsittelee Rammsteinissa soittamista oikeastaan vain viimeisen 20 sivun aikana.

Oikeastaan Kosketinrunkkari onkin kertomus Saksan demokraattisesta tasavallasta eli DDR:stä. Voisi jopa sanoa, että se on rakkaudentunnustus DDR:lle.

Flake syntyi Prenzlauer Bergissä entisessä Itä-Berliinissä vuonna 1966 ja eli lapsuutensa ja nuoruutensa maassa, jota pidetään yhä maailmanhistorian synkimpiin kuuluvana totalitaristisena valtiona.

Kosketinrunkkarissa DDR ja Berliini ovat nuhjuisia ja absurdeja, mutta sympaattisia paikkoja, joissa ihmiset joutuivat vain näkemään vähän ylimääräistä vaivaa tehdäkseen elämästään mukavaa.

Kommunistihallinnon vallan merkit näyttäytyvät mahtipontisuudessaan koomisina mutta joskus myös turvallisina ja vakautta luovina.

Länsimaailma oli kaukainen ja sadunomainen paikka, josta tuli satunnaisesti paketteja, joissa oli hyvää suklaata ja hyvältä tuoksuvia vaatteita. Muuten DDR oli Flakelle maa, jossa kansalaisten hyvinvoinnista huolehdittiin paremmin kuin länsimaissa.

Kosketinrunkkari. Niin kuin satun sen muistamaan.

Kirjoittaja: Flake

Julkaisija: Minerva

Laji: musiikki

Alkuperäinen nimi: Die Tastenficker. An was ich mich so erinnern kann.

Vuosi: 2016

Suomentaja: Miika Kupiainen

Sivumäärä: 365

Hänen mielestään DDR tuhoutui siksi, että siellä oli vallassa ihmisiä, jotka eivät olleet valmiita sosialismiin ja kommunismiin.

Flake kiistää olevansa kommunistivallan vuosien perään haikaileva ostalgikko, mutta hän uskoo edelleen sosialistisen yhteiskunnan perusperiaatteisiin ja tuntee suurta vastenmielisyyttä Yhdysvaltoja kohtaan.

Myös yhdistymisen jälkeistä Saksaa kuvataan Kosketinrunkkarin jälkipuoliskolla happamin sanoin. Flake muistuttaa, kuinka muurin murtumisen jälkeen syntyneet itäisen Berliinin kuuluisat klubit, kuten Tresor, Tacheles ja Eimer olivat itään tulleiden länsisaksalaisten perustamia.

1990-luvun alun sekavaa uutta Saksaa, itäsaksalaisten pettymystä ja vaihtoehtokulttuuria kuvatessaan Flake sivuaakin aihetta, jonka äärimmäisestä ilmentymästä kertoi Ylen keväällä esittämä minisarja NSU - Saksan uusnatsimurhat.

Kirjaa lukiessa hahmottuu kuva nokkelasta ja tarkkanäköisestä, mutta vähän liian kiltistä miehestä, joka on ajautunut tilanteesta toiseen, koska ei ole osannut sanoa ei.

Rockmuusikoksi ajautuminen oli DDR:ssä paljon epätodennäköisempää kuin länsimaissa, mutta kulttuuriperheessä kasvaneelle Flakelle se ei ollut täysin mahdoton kohtalo. Olennaista tässä oli asepalveluksen välttäminen, koska kansanarmeija oli portti puolueen hyväksyntään, opiskeluihin ja parempiin työpaikkoihin.

Armeijasta luistava punkkarikaan ei selvinnyt Itä-Saksasta ilman ammattia, sillä Flake on saanut työkalujen valmistajan koulutuksen.

Flaken lämmin suhde DDR:ää kohtaan selittyy osin myös sillä, että hän päätyi 1980-luvulla soittamaan punkyhtyeeseen nimeltä Feeling B, josta tuli lopulta koko maan tunnetuimpia rockyhtyeitä.

Feeling B jopa lähetettiin Länsi-Saksan puolelle esiintymään. Yhtye on myös osa Rammsteinin historiaa, sillä siinä soitti Flaken lisäksi Rammsteinin kitaristi Paul Landers.

Flaken kevyesti soljuva ja itseironian kyllästämä kerronta nostaa tarinan onneksi nopeasti katkeruuden alhoista.

Ja kuin lohduksi Rammstein-historiaa odottavalle fanille Flake kirjoittaa lopuksi lyhyessä Rammstein-osuudessaan musiikista samalla kirkkaalla ja yksinkertaisella tavalla kuin lapsuudestaan ja nuoruudestaan.

Viimeisiään vetelevä DDR ja yhdistymisen jälkeistä krapulaa poteva Saksa ovat rockmuusikon tarinan kehyksenä jotakin aivan muuta kuin vanhoista rock-elämäkerroista tutuiksi tulleet Yhdysvaltain suurkaupungit tai brittiläiset työväenkorttelit. Sen vuoksi Kosketinrunkkarilla voi olla annettavaa heillekin, jotka eivät niin Rammsteinista perusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat